Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úvodní záběry filmu ukazují idylické amatérské záběry z dovolených v komunistické Jugoslávii. Obrazy veselých lidí trávících na pláži státem zaručenou bezplatnou dovolenou ostře kontrastují s dějem Dragojevićovy hořké komedie odehrávající se v přítomnosti. Podvodná firma Flamingo (Plameňák) se snaží čerpat ze sentimentu obyvatel Jugoslávie a vymámit z nich peníze, které mají zaručit bezplatnou dovolenou natrvalo za jednorázový poplatek. Tak se s jednotlivými prodejci setkává specifický vzorek současné post-jugoslávské společnosti: mladý pár s dítětem z Bosny, postarší pár z Vídně, novomanželé z Makedonie, otec a dcera z Chorvatska. Jejich vzájemná konfrontace vyvolává reminiscence na dobu minulou i na současnou životní situaci postav. Dragojevićův mimořádně komplexní scénář brilantně osciluje mezi jízlivou satirou na typově přesně zachycené představitele různých životních postojů i sociálních vrstev a temnou reflexí nezhojených traumat minulosti a přetrvávajících animozit mezi národy bývalé Jugoslávie. Černý humor je zde provázen hlubokým smutkem nad ztrátou pospolitosti, která zřejmě nebude už nikdy ničím jiným než sérií vybledlých fotografií z dávných dovolených. Podíl na tom má i současná podoba balkánského divokého kapitalismu, kterou film sarkasticky glosuje. (Vsetínský filmový maraton)

(více)

Recenze (4)

lena60 

všechny recenze uživatele

Šmejdi na balkánský způsob aneb když se skupina různě zoufalých prodejců snaží vnutit nedůvěřivým zákazníkům koupi "bezplatné" dovolené do konce života za tučný jednorázový poplatek...Kdo vyhraje tuhle psychologickou válku? Zvítězí morálka anebo byznys? Zdařilá komedie, při které však v některých momentech zamrzá úsměv na tváři. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tento film má viacero rozmerov, a v konečnom merítku pôsobia tak trochu protichodne. Keď zoberiem do úvahy len ústrednú dejovú líniu s dôrazom na psychologický rozmer, tak to bolo skutočne zaujímavé a s obrovským potenciálom. No bohužiaľ, ten absurdný rozmer v podobe správania postáv to celé zatienil - a tento typ extrémne vulgárneho humoru za každú cenu mi vôbec nesedí, pizda... Takže napriek výbornému potenciálu sa z toho vykľula absurdná tragikomédia, ktorá vnútorne pôsobí síce vážnym psychologickým dojmom, ale navonok je to psychopatická fraška. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Jedna z najprepracovanejších drám a súčasne najvtipnejších komédií za posledné roky. Je pravda, že humor je často vulgárny, ale nie je lacný. Ten záver bol veľmi silný. Dodatok: Ako vidím, reakcie sú rôzne. Z toho, ako letia dolu percentá filmu mi vychádza, že je asi určený takmer výlučne pre "domáce" publikum. Lebo tí, čo nezažili, ťažko pochopia tú kopu drobných narážok. Ak to takto pôjde ďalej, tak Atomski zdensna sa zaradí do TOP 300 najrozporuplnejšie hodnotených filmov na CSFD. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Původní název filmu znamená "Atomový útok zprava!", výzva užívaná kdysi za studené války při cvičení v Jugoslávii, a požadovaná reakce byla zalehnout proti straně očekávaného výbuchu a krýt se. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama