Reklama

Reklama

Neznámý holocaust

(TV film)
Velká Británie, 2013, 90 min (Alternativní 49 min)

Obsahy(1)

Neznámý holocaust vrhá nové světlo na těžko popsatelný příběh holocaustu na východ od Evropy. Na záběrech, které našel filmový historik Jeremy Hicks v ruském státním filmovém archivu, ukáže tento dvouhodinový dokument dosud neznámé důkazy masového vraždění sovětských a polských Židů, které předcházelo koncentračním táborům v Evropě. V tomto pořadu bude poprvé ukázán jediný dochovaný záznam masakru v Babím Jaru u Kyjeva z roku 1941, při němž nacisté během dvou dnů postříleli 33 000 Židů. Ten spolu s nově objeveným záznamem nacistické genocidy v Kerchu ukáže, jak zvěrstva, která se odehrála na Východě, posloužila jako testovací pole pro průmyslové vraždění v Osvětimi a v dalších táborech, které se později staly synonymem nacistické genocidy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Záběry jsou pro otrlé. Dokument, který dokládá řádění německé armády v místech, o kterých se zatím moc nemluvilo. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

V Sovietskom zväze za vojnových čias premietali v ruských kinách pravidelný "Sajuzkinožurnál", ktorý informoval o dianí na fronte podobne ako nemecké týždenníky. Samozrejme každá strana s tou svojou propagandou. Tí istí ruskí dokumentaristi natočili svojimi kamerami aj nemecké vraždenie prevažne židovského obyvateľstva a to ešte v časoch, keď sa továrne na smrť iba rozbiehali. Dokument si zakladá hlavne na záberoch, ktoré vraj ešte nikto nevidel. Pravda je, že poniektoré zábery sú známe. Scéna "starena s bičom" pod krkom je dokonca svetoznáma. Tvorcovia hovoria o hodinách strašného materiálu, ktoré sa našli v ruských trezoroch. Vraj tak strašného, že nám to radšej neukazujú. Mať hodiny materiálu a urobiť 45 minútový dokument je dosť prúser. Navyše sa mnohé zábery často opakujú!! Diali sa strašné veci a nezľahčia to ani herecké výkony, pre účely ruskej propagandy, kde "ruské dévačky" plačú jak o život. Pri väčšine záberov vám však do úsmevu určite nebude. Vzhľadom na množstvo nájdeného materiálu je dokument skôr premárnenou príležitosťou, ale zábery majú veľkú historickú hodnotu, preto na hodnotení neuberám. 80%. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

O tuto část historie se zajímám a toto je další výtečný archivní dokument, který něco ukazuje o povedeném německém národě. Nyní pro vymírající Němce loví pracovní sílu neziskovky kousek od pobřeží Afriky. Tyto humanitární organizace , které povzbuzují chudé z celého světa, aby si hledali práci v Evropě, financuje EU. K tomu jim velmi pomáhá Frontex (pohraniční stráž EU), která migranty nevrací na africké pobřeží, ale importuje převážně do Německa. Jen zvrácenou víru o škodlivosti Židů nahradila zvláštní utopická víra v globální svět bez hranic a ještě podivnější je, že se týká je Evropy. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se nesoustřeďuje na koncentrační tábory, ale na činnost jednotek SS Einsatzgruppen, které operovaly na východní frontě, kde měly za úkol likvidovat Židy a další, z hlediska Třetí říše, nekalé živly. Člověk, kterého toto téma zajímá tu, co se informací týče, neobjeví nic nového a nově zveřejněné otřesné záběry nejsou o nic otřesnější než ty, co už známe, ale jsou tu i výpovědi očitých svědků, kteří nacistické běsnění zázračně přežili či svědectví jednoho z esesáckých katanů. Je dobře, že podobné dokumenty vzbnikají i v dnešní době, protože na tohle by se nemělo nikdy zapomenout. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Jednou z Hitlerových ambícii na začiatku vojny bolo vyhladiť a vyhnať všetkých Slovanov z ich rodných krajín a tak získať životný priestor pre nemecké osídľovanie. Tento dokument, len pre silné žalúdky, odhaľuje zatiaľ nepoznané najväčšie zverstvá nacistov na obyvateľoch Sovietskeho zväzu po začatí operácie Barbarossa. Masakre v Kerchu, Babij Jaru, Rostove, Smolensku, Charkove boli predchodcami masakrov v plynových komorách a spaľovacích peciach koncentračných táboroch po celej Európe. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Průměrný dokument o působení Einsatzgruppen, ale s unikátními záběry odkrývání masových hrobů, když vojska SSSR dobila zpět území, kde docházelo k masovým popravám. Přesto na toto téma je komplexnější dokumentární seriál Nacistická smrtící komanda z roku 2009.. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Obrovská škoda, že se dokument soustřeďuje "jen" na šokující záběry a informativní hodnotu má velmi slabou, protože právě ty záběry jsou tak šokující jako málo co jsem kdy viděl. ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Dokument svým způsobem nepřináší nic nového. To, že Hitler vraždil židy i na východní frontě snad ví každý. To, že Ukrajinci byli pohřbíváni v masových hrobech ví taktéž každý. Stejně vás to ale nenechá a se zájmem a se slzami v očích budete sledovat tento dokument o největších vraždách v historii lidstva. Dokument je dobře zpracovaný a hlavně vám ukáže drsné, zkutečné záběry, které snímaly mrtvá těla vyhublá až na kost. ()

Reklama

Reklama