Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marek Eben uvádí přímý přenos slavnostního předávání výročních filmových cen, tentokrát z pražského Rudolfina. Nová etapa. Nová podoba filmových cen. Nový prostor. Nový moderátor. Nový styl. 21. ročník výročních filmových cen České a filmové televizní akademie je tu a s ním především slavnostní večer předávání Českých lvů. Poprvé bude předávání těchto prestižních cen moderovat Marek Eben, poprvé se oceňovaní filmaři sejdou v novorenesanční budově pražského Rudolfina. Večer, který zahájí v Dvořákově síni Česká filharmonie s dirigentem Jiřím Bělohlávkem, bude věnován těm nejvýznamnějším filmovým tvůrcům současné české kinematografie a zároveň jejich filmům. V rámci slavnostního večera „českých Oscarů" budou oceněni ti nejlepší režiséři, kameramani, střihači, herci a herečky, zvukaři, autoři hudby a další filmoví tvůrci. O nejprestižnějších cenách na poli českého filmu se rozhodne mezi tvůrci 29 celovečerních hraných a animovaných filmů a 17 celovečerních dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2013. Český lev se koná v sobotu 22. února 2014 a Česká televize jej přenáší přímým přenosem na ČT 1. (Česká televize)

(více)

Recenze (66)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Odvachlerovaný Večírek ve jménu dřevin, na němž Keř podle očekávání neshořel a Eben nezklamal, ovšem rovněž ani nepřekvapil.. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Jaký to byl večer, jaká to byla oslava českého filmu? Hegemonie Hořícího keře, jež se dala vcelku snadno předvídat, vpravdě kultivovaný a profesionální výkon Marka Ebena coby průvodce večera a tradičně neinovativní průběh ceremoniálu, a v tom to je... tak nová etapa, jo?? Ale prosím vás běžte. Dramaturgie je stále chudá, stejně tak jako v předchozích ročnících, bez špetky nápadu, šarmu (něčeho líbivého), plná konvenční upjatosti; a co třeba teprve takové děkovačky obdarovaných, ty stojí jako už tradičně za hovno, jako by snad ani neměli nejlepší z naších tvůrců z Českých lvů radost - ano, vím, toto není chyba "akademie" a producentů večera, ale nemůžu si zkrátka pomoci, jediný slušný projev, z něhož byl slyšen vděk, měla Agnieszka Holland, proč sledovat předávání cen, jichž si adresáti váží asi jako kusu hovězího, kterého se jim dostálo v řeznickém krámku... Ptám se, co je nové?? Možná to, že na rautech bude servírováno i něco jiného než zrní, kéž by bylo šťavnaté masíčko nabídnuto i v samotné ceremonii... ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Jestli bude Český lev i v dalších letech především o udělní cen, tak budu jen rád. Chybí mi pouze nominační večer, který by se mohl nést v původním duchu. Marek Eben je prostě Marek Eben, nezklame nikdy a úroveň dokáže výrazně pozvednout. Doufám, že lev zůstane i příští roky v jeho režii a tento večer bude oslavou filmu a filmového umění, bez troškových divácky nejnavštěvovanějších filmů ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem trapná přehlídka nagelovaných celebrit, které se vzájemně poplácávají po zádech a čekají, kdy jim Ivo Mathé, úspěšný to papaláš za každého režimu, udělí nějakou tu skleněnou příšerku. To, že dlouholetý šéf bolševické produkce bolševické České televize dnes rozhoduje o ceně za Hořící keř, zdá se mi velmi nešťastná ukázka ubohosti celé této šarády. Hvězdičku uděluji za Šmejdy, ostatní ceny neměly - vzhledem k osobám, které je hodnotí a udělují - vůbec žádný smysl. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

To byla nuda, občas se Ebenovi povedl nějaký vtípek, ale jinak...Předávající tam byli naprosto zbyteční, přišli, předali a odešli. To by zvládly i slečny, co předváděly novou sošku Českého lva. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Předpokládala jsem, že velké změny v přípravách Českého lva povedou ke zvýšení úrovně tohoto každoročního filmového svátku. Pan Eben je zárukou moderátorské kvality, Česká filharmonie předvedla úchvatný výkon. Jinak byl ale celý přenos v podstatě o ničem a snad ve všech kategoriích kopíroval nedávné Ceny české filmové kritiky. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Zábava k popukání to tedy moc nebyla, ale na druhou stranu je třeba vzít v potaz, že málokteré předávání cen je extra vtipné a zábavné. Český lev 2013 byl hodně suchý, ale aspoň nebyl trapný. Víc než nuda mi vadila jistá nepřipravenost všech, kteří se účastnili, četné absence (za to ale tvůrci nemohou) a také jednoduchý fakt, že nebylo moc z čeho vybírat a ve všech kategoriích se protočilo jen pár filmů, z nichž na polovině prstů jedné ruky by se daly spočítat ty skutečně dobré. Ale to také není v možnostech organizátorů předávání… Pochlapit se musí především čeští režiséři a scénáristé. Nakonec bych to ocenil na slabší tři hvězdy. ()

Moena 

všechny recenze uživatele

Tak letošní Hořící lev...pardon Český lev, docela fraška. Pokud si někdo neznalý přečte výsledky dojde k závěru, že v Česku se v roce 2013 natočilo pár dokumentů a jeden film. Jako chápu, že si Akademie potřebovala pofoukat bolístku z oscarů, ale odměňovat Keř i v kategoriích ve kterých se nějak zvlášť nevyznamenal (hudba, masky...) bylo dost demotivující pro ostatní české tvůrce i čarotvůrce. Eben výtečný. ()

kinderman

všechny recenze uživatele

Hodnotit nehodlám, jednak je to lhostejné, jednak jsem si narozdíl od cen BAFTA, jejichž záznam jsem viděl těsně před Lvy, během přímého přenosu připravoval nějaké pracovní materiály, takže jsem ceremoniálu nevěnoval stoprocentní pozornost. Co mě ale dostalo, bylo zmatené vystoupení dvojice Jakubisko- Vorlíček v rolích předávajících. Ten první se tam jen nesmyslně pochechtával, druhý "nenápadně" narážel na to, že existovat ceny v době, kdy točil, měl by jich asi plnou poličku. Načež ještě stihl pohanět jakýsi v minulosti oceněný film. Dobře, že se celou dobu v prostřihu dalo dívat na tvář nominovaného Z.Tyce, bylo jasně patrné, co si o těchhle žvástech druhořadého autora a bývalého praktikujícího bolševika myslí. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Zaplaťpámbu za změnu, k níž v organizaci Lvů došlo, ovšem prolomit nudu se novému týmu napoprvé bohužel nepodařilo (i kdyby se Marek Eben na hlavu stavěl). Tak s chutí do příštího ročníku! ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Shrňme si to do seznamů, jaký byl první Český lev bez zlořáda Vachlera. Negativa: 1. Trapas a nuda. 2. Scéna jako z devadesátek, ošklivost až hanba. 3. Eben. Ten člověk je profík, ale je nevtipný, zprofanovaný a evidentně neví nic o filmu (většina jeho "vtipů" šla proti tomu, co filmaři dělají, což taky bylo vidět na jejich kyselých tvářích). 4. Scénář. Tak ten to nemělo. Předávající trapně nevěděli, co mají dělat, mluvili do portů, když neměli, nedokázali vyjít či sejít schody (to padá na vrub scéně) a neměli co říkat. Filharmonici měli moc dlouhé skladby a tak vítězové trapně postávali a čekali, až můžou začít děkovat. 5. Hořící keř. Respektive akademici, kteří evidentně jiný film neviděli. Přál jsem mu hlavní ceny, ty jsou bez debat, ale neříkejte mi, že scénu, kostýmy nebo střih nemohli dostat i jiné filmy. Pozitiva: 1. Nepsal to Vachler, ergo tam nebyla Lucie Bílá. 2. Oscarové prostřihy na nominované. 3. Raut s masem? Shrnuto a podtrženo, akademici nevyužili šanci, kterou lvovi dalo osvobození se ze spárů Vachlera a zase zůstali provinční. Nuda, nuda, nuda, trochu trapas a zase nuda. Příští rok prosím o reparát. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Tak minulej rok to byla fraška s filmem Ve stínu, letos tu máme Hořící Keř. Na co ty večery vůbec dělají když vyhrává jeden film - minisérie? ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Hořící keř byl favoritem a to bez debaty. Ale až tak výsostně v téměř všech kategoriích? Minimálně cenu za hudbu měl získat Krajčo za Křídla Vánoc a masky měly jednoznačně putovat Klaunům. Ve všech ostatních kategoriích se ovšem s cenami akademiků plně ztotožňuji. A co se týče samotného večera, je to konečně krok dopředu (po těch velmi slabých a špatných ročnících je tady něco konečně alespon trochu galantního). A Marek Eben je sázka na jistotu - ten nikdy nic nezkazí. ()

Lavi 

všechny recenze uživatele

Chcete více vážnosti a úcty, tak to máte. Eben je nepochybně geniální, ale k oceňování českých filmů se více hodila improvizace a trapnost Duška, Zbrožka, Budaře, Kočičkové... a já jsem se těšil, čím mě překvapí (připouštím však, že v posledních ročnících překvapení ubývala). Zato teď tu máme pořad, který ve dvou hodinách přeříká to, co si poté v noci můžu přečíst na internetu - ztráta času. ()

videofil 

všechny recenze uživatele

I když jsem se v minulosti Českého Lva všude na internetu zastával (a stále si myslím, že je to dobrá kulturní akce), musím přiznat, že tentokrát budu trochu kritizovat. Sice to mělo větší úroveň, než v minulosti (a to si Český Lev zaslouží), ale z takové velké výhry Hořícího keře mám trochu zvláštní pocity. Téma Jana Palacha v žádném případě nechci zlehčovat, je to vážná věc a na hrůzy komunismu by se mělo stále poukazovat a film si určitě různá ocenění zaslouží. Ale z včerejšího udělování jsem měl pocit, že se tam dostává určité politikaření a to je špatně. To by se z Českého Lva stalo něco, co by se z něho stávat nemělo. A nebo jsme se chtěli zviditelnit před světem (Agniezska Holland je celosvětově známá, úspěšná a uz návaná režisérka), což se sice dá pochopit, ale určitě to také není dobře. To by Česká republika vypadala před ostatními zeměmi jako zemička, která se musí před ostatními poklonkovat, protože trpí ztrátou sebedůvěry. Takhle to na mě působí. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Dělený obraz, kdy před vyhlášením výsledků jednotlivých kategorií sledujeme napjaté výrazy všech nominovaných, kteří jsou usazeni v publiku, je dobrá věc. Ale chtělo by to trochu přemýšlet, kdy je vhodná chvíle tento trik zařadit, a neužívat ho mechanicky. Takhle jsme na to koukali třeba i celou minutu, během které se např. Jakubisko s Vorlíčkem pokoušeli o humorný úvod před vyhlášením Lva za režii, a divák je mohl jen slyšet, protože v tom malém okénku nebyla sebemenší šance rozluštit, jak se pánové během svých řečí tváří apod. -------- V titulcích pořadu uvedeno: název 21. Český lev; režie (pouze) Roman Petrenko. ()

Reklama

Reklama