Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marek Eben uvádí přímý přenos slavnostního předávání výročních filmových cen, tentokrát z pražského Rudolfina. Nová etapa. Nová podoba filmových cen. Nový prostor. Nový moderátor. Nový styl. 21. ročník výročních filmových cen České a filmové televizní akademie je tu a s ním především slavnostní večer předávání Českých lvů. Poprvé bude předávání těchto prestižních cen moderovat Marek Eben, poprvé se oceňovaní filmaři sejdou v novorenesanční budově pražského Rudolfina. Večer, který zahájí v Dvořákově síni Česká filharmonie s dirigentem Jiřím Bělohlávkem, bude věnován těm nejvýznamnějším filmovým tvůrcům současné české kinematografie a zároveň jejich filmům. V rámci slavnostního večera „českých Oscarů" budou oceněni ti nejlepší režiséři, kameramani, střihači, herci a herečky, zvukaři, autoři hudby a další filmoví tvůrci. O nejprestižnějších cenách na poli českého filmu se rozhodne mezi tvůrci 29 celovečerních hraných a animovaných filmů a 17 celovečerních dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2013. Český lev se koná v sobotu 22. února 2014 a Česká televize jej přenáší přímým přenosem na ČT 1. (Česká televize)

(více)

Recenze (66)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Jaký to byl večer, jaká to byla oslava českého filmu? Hegemonie Hořícího keře, jež se dala vcelku snadno předvídat, vpravdě kultivovaný a profesionální výkon Marka Ebena coby průvodce večera a tradičně neinovativní průběh ceremoniálu, a v tom to je... tak nová etapa, jo?? Ale prosím vás běžte. Dramaturgie je stále chudá, stejně tak jako v předchozích ročnících, bez špetky nápadu, šarmu (něčeho líbivého), plná konvenční upjatosti; a co třeba teprve takové děkovačky obdarovaných, ty stojí jako už tradičně za hovno, jako by snad ani neměli nejlepší z naších tvůrců z Českých lvů radost - ano, vím, toto není chyba "akademie" a producentů večera, ale nemůžu si zkrátka pomoci, jediný slušný projev, z něhož byl slyšen vděk, měla Agnieszka Holland, proč sledovat předávání cen, jichž si adresáti váží asi jako kusu hovězího, kterého se jim dostálo v řeznickém krámku... Ptám se, co je nové?? Možná to, že na rautech bude servírováno i něco jiného než zrní, kéž by bylo šťavnaté masíčko nabídnuto i v samotné ceremonii... ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

To jsem přesně čekal, že se tu zase objeví názory, že je to nuda. Předtím všichni kritizovali, jaké je to trapné a ubohé, teď zase, že je to moc seriózní, co do háje chcete? Já měl České lvy vždycky moc rád, i pro to jejich umění trapnosti, které především pan Zbrožek dovedl do dokonalosti. Samozřejmě byly ročníky zlé (Lucie Bílá rozhodně vede), ale tak nějak obecně jsem si to vždycky užíval. Byl jsem zvědavý, jak se to pojme nově. Z části slibné, z části se to nepovedlo. Bohužel je tu značný amatérismus ze strany předávajících. Nic neřeknou, jsou tam jen jako panáci, u kterých to vypadá, že se to snad ani nezkoušelo. Po stránce hudby je to jak na houpačce. Někdy je to úžasné, ale zvlášť v případě doprovázení malých těles dost bída. Chyběla mi tradiční znělka, se kterou mám Lvy pevně spojené. Líbí se mi drobné náznaky toho, že by se to chtělo dělat velkolepě, tak trochu oscarově, ale to by se to muselo udělat profesionálněji. Mít to nějakou přidanou hodnotu (která byla jen na samém začátku přenosu během vystoupení Filharmonie). Marek Eben toho také mohl říct víc. Jeho celé vystoupení by se dalo napsat tak možná na dvě stránky a opravdu zapamátování hodné/vtipné postřehy měl dva (přejedění Geislerky a Trojana a historka s Brucem Willisem). Co se týče samotných ocenění, to jde mimo hodnocení, ale bohužel mám pocit, že akademie hodnotí ve všech kategoriích především film jako celek, místo aby hodnotila tu konkrétní kategorii a jediné, v čem se "experti" vyznají, jsou herecké výkony, tak tam ta hegemonie Hořícího keře nebyla. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

I přes všechno, co si tu lze přečíst, a i přes to, že KEŘ kolem sebe spálil co mohl a místy byl přenos křečovitě udržovaný pohromadě, bylo vše zvládnuto s důstojností k českému filmu. Živý hudební doprovod, připomínající nám melodie z klasik naší filmotéky, považuji osobně také za plus. Lev si stále udržuje nadhled nad Slavíky, či Týtý, jenž už skutečně zapadají do zábavy fraškovité. ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Shrňme si to do seznamů, jaký byl první Český lev bez zlořáda Vachlera. Negativa: 1. Trapas a nuda. 2. Scéna jako z devadesátek, ošklivost až hanba. 3. Eben. Ten člověk je profík, ale je nevtipný, zprofanovaný a evidentně neví nic o filmu (většina jeho "vtipů" šla proti tomu, co filmaři dělají, což taky bylo vidět na jejich kyselých tvářích). 4. Scénář. Tak ten to nemělo. Předávající trapně nevěděli, co mají dělat, mluvili do portů, když neměli, nedokázali vyjít či sejít schody (to padá na vrub scéně) a neměli co říkat. Filharmonici měli moc dlouhé skladby a tak vítězové trapně postávali a čekali, až můžou začít děkovat. 5. Hořící keř. Respektive akademici, kteří evidentně jiný film neviděli. Přál jsem mu hlavní ceny, ty jsou bez debat, ale neříkejte mi, že scénu, kostýmy nebo střih nemohli dostat i jiné filmy. Pozitiva: 1. Nepsal to Vachler, ergo tam nebyla Lucie Bílá. 2. Oscarové prostřihy na nominované. 3. Raut s masem? Shrnuto a podtrženo, akademici nevyužili šanci, kterou lvovi dalo osvobození se ze spárů Vachlera a zase zůstali provinční. Nuda, nuda, nuda, trochu trapas a zase nuda. Příští rok prosím o reparát. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-pořad. Čekal jsem daleko víc, když se o moderování Českého lva 2013 postaral Marek Eben, jehož čeština je nádherná a pestrobarevná, ale bohužel. Celé se to neslo v takovém nezáživném duchu a postupem času to začínalo malinko lézt na nervy, hlavně v momentě kdy si Hořící keř odnášel další a další sošku, sice zaslouženě, ale bylo to vše na jedno brdo. | Průměr: 45% (2*) | ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama