Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Inteligentní a pohotová Maya přechází ilegálně mexické hranice a vydává se přímo do Los Angeles, kde žije její starší sestra Rosa. S její pomocí zde záhy nalezne i práci údržbářky. Jenže tato branže nemá ve Městě andělů rozhodně na růžích ustláno. Pracovníci údržbářského servisu, které nechrání odbory, jsou najímáni na podřadné práce, a ať zákazník nebo šéf, každý si k nim může dovolit téměř cokoli. Jakákoli forma odporu naráží pouze na okázalý nezájem a pohrdání. Jeden člověk, Sam Shapiro, se to ale snaží změnit. A Maya, které se muž zároveň líbí, je jeho ochotnou posluchačkou. Jenže Rosa se příliš revolučním náladám brání - přece jen má nemocného manžela a tuší, že vyhazov z práce by mohl její rodinu přivést do těžkých existenčních potíží. Jenže to už na pracovišti dávno hoří otevřená válka mezi zaměstnanci a vedením, které se snaží rebely za každou cenu rozeštvat a podrobit si je. Maya a Rosa se brzy dostanou do fatálního střetu idejí v sociálním dramatu známého britského režiséra Kena Loache, nominovaném na Zlatou palmu z festivalu v Cannes. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Radko 

všechny recenze uživatele

"Nielen chlieb, ale aj ruže" bolo heslo amerických robotníčiek pri demonštrácii za vyššie platy niekedy v začiatkoch 20. storočia. Ken Loach na túto udalosť nadväzuje nielen názvom filmu, ale aj príbehom jedného boja mizerne zarábajúcich údržbárov za dôstojnejší život. Komplexne pomenúva súčasné formy útlaku zo strany nadriadených a vzdoru proti nemu. Príbeh dvoch sestier z Mexika, pretĺkajúcich sa spodnými vodami amerického raja zároveň ukazuje ako vyspelé štáty ticho tolerujú prácu nelegálnych imigrantov. Na slabo platené práce sú ideálni pretože čušia (zo strachu z deportácie) a sú lacní (v existenčnej núdzi zoberú akýkoľek plat za otročinu bez bonusov a zaplateného poistenia). Zároveň sa nevyhýba kontroverzným témam zradcovstva medzi priateľmi, rozštepenia súdržnosti, policajnej brutality namierenej na obranu zákonov držiacich korparátny systém pohromade skôr než proti naozajstným zločincom. Jazyk filmu je prirodzene šťavnatý a správne naštvatý - asi tak ako robotníci, ktorí blednú závisťou pri pohľade na výplatnú pásku ich súkmeňovca spred dvadsiatich rokov. Otvárať oči a pomenúvať problémy obyčajných ľudí je skvelá vec a Loach už pár desiatok rokov ukazuje, že to robiť vie, bez zjednodušovania, huráľavicových hesiel, lacného pátosu alebo idealizácie fyzicky pracujúcich. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Neutíchajúci bojovník za práva úplne všetkých, Ken Loach, sa tentoX ocitol mimo svoje regionálne teritórium. Občas sa stráca v rozhodovaní, čomu sa venovať viacej, rozvíja viacero línií a niektoré nijak uspokojivo nedoťahuje do konca, napriek tomu ale vďaka skvelým titulným predstaviteľkám drží film väčšinu času kompaktne a na hranici uveriteľnosti. 3,5 * ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za Tima Rotha (na cca 3 vteřiny), který mě překvapil a pobavil. Jinak je to propaganda, zlý bílý muž, a chudáci vykořisťovaní Mexikáni. Ke konci to začne být i nuda, a Brody se tam vůbec nehodil. ()

Reklama

Reklama