Reklama

Reklama

Daleko od lidí

  • Francie Loin des hommes (více)
Trailer 2

Alžírsko 1954. Uprostřed neklidné a násilné doby se na cestu přes pohoří Atlas vydává podivná dvojice mužů: vesničan Mohamed (Reda Kateb), obviněný z vraždy, a učitel evropského původu Daru (Viggo Mortensen), který byl vybrán, aby jej jako eskorta doprovodil k soudu. Pronásledovaní jezdci, kteří touží po okamžitém trestu pro Mohameda, a pomstychtivými vesničany musí oba muži čelit kulkám, zuřící válce, zimě a dalším nebezpečím, aby si vybojovali svobodu. (Film Europe)

(více)

Recenze (68)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film pracuje především s náznaky, jeho podstatou není vyprávět počátek francouzsko-alžírské války, ani ukazovat nějaké super explicitní scény, krutosti fr. vojáků kterých se dopuštěli v Alžírsku. Film není ani nějaká výrazná outdorovka na téma přežití v kruté přírodě. Od těchto témat je vždycky jen kousek, to podstatný čemu se příběh věnuje je lidství. Pokud by byl film v americké produkci zřejmě by sklouzl do velkého patosu, tady se to nejsilnější odehrává v absolutně prostých a civilních scénách, v dialozích obsahující jen několik slov a pokud si chceš tenhle film skutečně užít, věnuj na 101 minut svoje srdce obyčejným lidem v Alžírsku roku 1954, pak si můžeš odnést hodně silný zážitek, jinak si radši zajdi Stars Wars a chrochtej nad efekty. Viggo opět dokazuje, že ve výběru a následné realizci filmových projektů nešlape po slepý cestě. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Skvělej kousek, kterej těží z absolutní atmosféry, kterou ne každej stráví. Například filmy Američan nebo Nejhledanější muž by zde mohly vyprávět. I v tomto případě se totiž občas stane, že se kameraman zapomene v krajině a tak tu divák minuty bloudí v tichu a světle, které nesvítí skrz halogeny, ale které se snaží prozářit skrz nekonečný písek. Osobně mám ale takové příběhy rád. Stejně tak, jako mám rád Viggo Mortensena. V příběhu se dá najít hodně poctivých lidských momentů, kdy si uvědomíte, že jste rádi za Vigga, protože nikdo jinej by ty emoce nepředvedl lépe. Možná popřemýšlím a vrazím i pěti hvězdu, protože ten závěr si o to vysloveně koleduje. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Na první pohled jen film plný prachu, ale i pod ním se dá zahrát velké divadlo. Tichý film, plný malých gest, ale když je všechny nasčítáte, dostane se vám něco pěkného, i když na to budete muset vzít prachovku. Viggo Mortensen v roli staršího, snad lze říci zlomeného, muže, který má za sebou hodně hodně věcí, ale divák se nikdy nedozví jakých, jen je mu to něžně servírováno v náznacích. Malý film, ale dá se v něm schovat. Nedoporučuji, pokud chcete nějakou oddychovku, ačkoliv věřím, že se u toho dá dobře usínat. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Přesné, chladné, odtažité, deptající. Což je zcela pochopitelné, když jsem si až teď zpětně jako barbar přečetla, že je to adaptace povídky Alberta Camuse. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Chápu, že dnešní doba přeje efektní filmařině a dnešní generace je zvyklá na úplně jiné tempo. Současného teenagera může tenhle kousek svou melancholií a pomalým rytmem pouštní krajiny přivést na pokraj šílenství. Pro mě to byl ale zážitek vidět procítěnou filmařinu plnou emocí bez snahy lacině zaujmout. Je to jen pár let, co se v Evropě skončily krvavé události 2. světové války. Pobřeží severní Afriky je stále zaminované a váleční veteráni ještě nestihli zapomenout na svá traumata, když to ve městech a na venkově koloniálního Alžírska začíná vřít. Arabská většina zvedá hlavu a žádá sebeurčení, pro francouzské osadníky je vláda domorodců nepřijatelná. První protesty a sabotáže se mění v přepady a atentáty a ty přerůstají ve skutečnou válku. V odlehlém řídce osídleném horském sedle stojí škola, kde se scházejí žáci z širokého okolí a jejich učitel se snaží ve výuce najít nový smysl života a zapomenout na nepříjemné válečné zážitky. Ač původem cizinec, rozumí podstatě konfliktu, chápe mechanismus občanské války a ví, že zůstat v ní neutrální půjde jen stěží. Zná trpké konce válečných tažení a cenu, kterou platí nejen poražení, ale i vítězové. V době, kdy se jiní chápou zbraní, pokusí se naopak jeden cizí život předurčený smrti zachránit. Spíš než o válečný film nebo dobrodružný příběh jde o psychologické drama člověka, který jde proti proudu. Pro mě se jedná o mimořádný zážitek. Skládám poklonu Viggu Mortensenovi, pro kterého to byl do značné míry osobní projekt, kterým se vymanil ze škatulky postav typu gangsterského taťky z Dějin násilí. Celkový dojem: 90 %. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pomalý a tichý melancholický snímek se skvělou atmosférou a chvályhodnou myšlenkou. Ovšem poněkud mi vadilo, že jsem coby takřka stoprocentně nezasvěcený divák poměrně dlouho netušil kdo, s kým, proti komu a proč vlastně je. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mortensen sa po trilógii Pán prsteňov akosi vytratil z veľkých projektov, ale vyhľadáva zaujímavé filmy a tento k nim rozhodne patrí. Film má pomalšie tempo, ale nenudí a to je dôležité. Exteríéry robia film ešte zaujimavejším a keď k tomu pripočítame Mortensenov prirodzený prejav a dobrú myšlienku o cene a zmysle života, tak aspoň mne z toho vychádza celkom sympatický a vydarený film. Malý film rozhodne netrhal rekordy návštevnosti a nezarobil milióny dolárov, ale mne sú tieto filmy bližšie než vykalkulované blockbustre. 80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Daru, mám tě moc rád, ale když budu muset - zabiju tě! '' ---- Tohle je film o lidství a v tom je jeho obrovská síla. O obyčejném lidství a chuti žít. Bohužel válka je kurva a právě tomuhle ona nepřeje. A když vám úvodní větu do očí řekne parťák se kterým jste 5 dlouhých let válčili za svobodný svět, je něco špatně. Jen pro to, že on je Arab a vy Francouz. A co na tom, že jste se v Alžíru narodili a učíte tam ve škole malé arabské děti. Film je vlastně taková road movie kdy během cesty k soudu člověk poznává blíže oba putující hrdiny a ti se poznávají navzájem podobně jako v australském Trackerovi. Někdy holt stačí jen dva herci, nekonečná vyprahlá pláň a přesto máte nádherý zážitek z viděného. --- Viděl jsem i film o filmu a dost mně překvapilo, že Amíkům tam prý vadila ta scéna z nevěstince. Přitom pro příběh a velikost gesta Darůa byla právě jednou z těch nejhlavnějších. Mortensen si prý nabídnutý scénář rád přečetl a hned byl pro, líbilo se mu to a já myslím, že dobře udělal. Tohle mu bylo šité na míru ! Dávám za 5 sáčků obilí film je tu těžce podhodnocen. * * * * * ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ďaleko od ľudí dostáva spätne ďalší príťažlivý divácky rozmer, ak ste už videli Green Book s Viggom Mortensenom v podobnej úlohe. Teda iba na prvý pohľaď je príbeh veľmi podobný a aj obe Mortensenove potavy sú charakterovo a intelektuálne niekde inde. Ale toto porovnávanie vás bude iste baviť. Ďaleko od ľudí nám predstavuje nie príliš ružovú historickú kapitolu Alžírska a Francúzska a tí druhí z toho nevychádzajú dvakrát pozitívne. Pozitívne na filme však je, že ani alžírski povstalci nehrajú podľa morálnych pravidiel. Dozvieme sa niečo o mentalite miestnych, ktorá je nám, popravde, veľmi vzdialená, ale ich pravidlá v rodinných vzťahoch sa dajú v tomto prostredí pochopiť. Neprávom prehliadaný skvelý historický kúsok. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem čekala daleko větší izolaci od lidí. Tohle je sice takové samotářské, ale žádný extrém. Navíc, nebýt Vigga Mortensena, tak to nestojí za nic, jelikož Reda Kateb je tak nesympatický až to bolí. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Asi se nevyplatí vybírat filmy jen na základě tvůrců soundtracku. Zajímavé spíš z pohledu nabrání znalostí než z pohledu filmového. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Videť to vo filmovom klube, odchádzam možno očarený artovou atmosférou a šupol by som tam štyri. Ďaleko od ľudí som ale videl v tv a i keď film vlastne nič nekazí, stále som mal pocit, že sa z témy dalo vyťažiť viac. Bezútešnosť prostredia i osudu hlavných aktérov má niečo do seba a pár momentov je pomerne silných, ale nič čo by poriadne chytilo za srdce... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tiché a dialógové, pomalé, so závanom alžírskej vojny. Nič pre mainstreamového diváka, ten sa bude nudiť, keďže ide o pretvorenú a rozšírenú adaptáciu Camusa a jeho existencializmus cítiť. Nehostinný púštny western poňatý filozoficky. Koho toto zaujme? Festivaly a možno pár percent divákov. ()

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Ne příliš zajímavý příběh, kde se do Alžírské války podíváme opravdu jen na chviličku. Film si spíš hraje se surovou atmosférou kamenité pouště a se svízelnou životní situací alžírského vesničana, kterému pomáhá osamělý učitel. Viggo Mortensen opravdu předvedl své jazykové znalosti. Ještě jsem neviděl, že by herec v jednom filmu plynně mluvil 3 různými jazyky. Zarážející je, že prý ovládá ještě minimálně další 2. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ale ano, nakonec to ve mně nějaké emoce vzbudilo. Trvalo to sice dost dlouho, protože hlavně Viggo Mortensen není žádný citlivý týpek. Film o putování nehostinnou krajinou v nehostinné době. Dva muži hledají cestu k sobě i každý sám sebe. Film určitě neurazí, i délka je přiměřená ději. Po druhém shlédnutí zvyšuji hodnocení. Film stojí za to vidět, protože je o neobvyklém vztahu dvou mužů skutečně daleko od lidí. Pokud náhodou někoho potkají, většinou je to nepřítel a vrah. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dobrodružné filmy mají rádi všichni, především muži, a především mladí a staří. Mladí proto, že se na skutečném dobrodružství nemohou dosud podílet; staří proto, že už nemohou. A proto i "parametry dobrodružství" pro mladé a staré jsou jiné; i když spíše v intenzitě než jejich výběru. Jen málo autorů uspokojí současně staré i mladé; Jules Verne asi ano, Karel May asi sotva... Tohle je film spíš pro ty staré: sentiment (ale ne příliš), smysl pro pravdu a spravedlnost (ale jen do určité míry), násilí (ale ne z touhy po bohatství ani bezúčelného chvastounství), hrdinové neumírají (ale nejspíš už to stejně mají spočítaný), krásná krajina (ze které ovšem lidi utíkají, protože tam není voda ani půda). A hlavě (pro ty staré) film nechává dostatek prostoru k vlastním úvahám, zápisům do zkušenostní paměti, zření analogií a formulování prognóz. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Minimalistický, vlídný a tichý film. Kdyby tam nehrál Viggo, bylo to na mě příliš rozvleklé a pomalé, ale on tam HRÁL, takže jsou všechny výhrady bezpředmětné... :) ()

Reklama

Reklama