Reklama

Reklama

Rodná vlast

Francie / Velká Británie / Západní Německo, 1986, 110 min

Obsahy(1)

Klaus Dritteman, zpěvák a politický aktivista, musí opustit Východní Berlín a celou rodinu a odejít na Západ. V demokratické polovině Berlína už na něho čekají zástupci americké nahrávací společnosti, pro něž je oblíbený disident a bojovník proti komunismu šancí ke slušnému výdělku. Klaus má ale jiné plány. Vydává se do Cambridge hledat svého otce, koncertního mistra, který opustil rodinu a emigroval, když byl Klaus ještě malý chlapec. V pátrání mu pomáhá francouzská novinářka Emma, která mapovala osudy jeho otce, dokud před téměř deseti lety nezmizel. Nicméně i přes veškerou její pomoc je jasné, že tato žena ví víc, než říká... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Loachův pohled na problém emigrace, na problém dvou německých států, na sžití se se Západem. Především však jde o vyrovnání se s minulostí a odhalení pravé identity vlastního otce. Natočeno typickým Loachovým civilním stylem. Příjde mi ale, že zrovna tomuto problému - nacistické minulosti - Loach nerozumí úplně nejvíce. Každopádně jsem čekal spíš sociální kritiku Západního Německa, ta úplně nechybí, ale na druhou stranu není tím hlavním. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu je ve znamení přesvědčivého realismu a řekl bych trochu tezovitého pohledu na úděl umělce na té i oné straně železné opony; v té druhé, napínavější a horší, se scénáristé spikli proti tajným službám. Třetí hvězdičku dávám za dobrý úmysl. ()

Reklama

Reklama