Reklama

Reklama

Sladkých šestnáct let

(festivalový název)
  • Česko Sladkých šestnáct (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Liam žije v Glasgow a nemůže se dočkat, až mu bude šestnáct, protože pak bude jeho matka propuštěna z vězení. Liam by chtěl vést lepší život a kvůli vidině rychle vydělaných peněz se pustí se svým nejlepším kamarádem do podezřelých obchodů, Jak už to tak ale bývá, celá věc neběží podle původního plánu a Liamův sen o perfektní rodině se začne pomalu hroutit. (Sofia)

(více)

Recenze (20)

Cival 

všechny recenze uživatele

Ken Loach byl vždycky ohromnej borec, jak za kamerou, tak v civilu. A tahle esence jeho sociálních dramat přesně vystihuje veškerou sílu jeho tvorby. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

O něco syrovější než Jmenuji se Joe, místo pro optimistické věci a la láska sem nepatří. Život patnáctiletého kluka, jehož matka je ve vězení a on si myslí, že jako dealer drog může na jejím životě něco změnit, je nesmírně smutný. Autetičnost, tolik typická pro Kena Loache dělá z příběhu velmi povedenou záležitost. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

52. KVIFF - Kena Loache jsem do tohoto filmu potkal jenom jednou a ještě se mi do povědomí nijak závratně nezapsal. Když ale před tímto filmem přebíral Křišťálový globus, tak jsem si říkal, že to určitě bude mít nějaké opodstatnění a začal se na Sladkých šestnáct let vysloveně těšit. Jakmile ale začal film, tak se rozjel příběh dvou patnáctiletých spratků, kteří si myslí, že krádežemi změní život. Jako uznávám, místy to působilo jako taková zajímavá konverzační gansterka, která mi místy, ale i prostředím, připomínala první filmy Guye Ritchieho. U toho ale nakonec také zůstala. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Martina Compstona jsem poprvé viděla ve filmu Zmizení Alice Creedové a připadal mi zajímavý. I kvůli němu jsem tento snímek chtěla vidět. Sladkých šestnáct let zpracovává nelehké dospívání tak realisticky a bez příkras, jak to Britové umí. Zároveň v tomto filmu není nikdo, kdo by mluvil tak, aby mu šlo alespoň trochu rozumět:) Snad kromě Trainspottingu jsem dosud neviděla čistě Skotský film. S tím rozdílem, že v Trainspottingu jsem docela i rozuměla, co říkají. Ale zde, občas jsem pochytila možná slovo, nebo větu, ale jinak...:) Jak úžasný skotský jazyk je. Martin Compston si ve své roli vede skvěle, stejně jako ostatní herci. Snímek není možná tak drsný a tvrdý, jako některé jiné, ale rozhodně se s nikým nemazlí. Přála jsem hlavnímu hrdinovi, aby se z toho všeho nakonec nějak dostal a hlavně, aby neudělal nějakou blbost. Snímek končí, Liamovi je čerstvých šestnáct let a tomuto okamžiku předcházely situace, které možná z části určí jeho budoucí život... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Trpký protiklad názvu s dejom filmu. Bezstarostné dospievanie v kruhu rodiny a sladké dobrodružstvá mladosti evokujúce názvom sú ostro konfrontované dejom o chlapcovi s mamou vo väzení. Snaha postarať sa o ňu po prepustení vedie synátora k zapojeniu sa kriminálnej činnosti. Skratkovito rýchle vyriešenie problému s bývaním však prináša nežiadúce sprievodné javy. Komplikovaná povaha mladíka Liama, narušené vzťahy v rodine, drsný život ulice s násilnými stretmi, túžba postarať sa o mamu, komplikovaná jej povahou - všetko vykreslené presvedčivo a realisticky. Režisér, na rozdiel od obdobne ťaživo sociálnych námetov v iných jeho dielach, však tentoraz takmer úplne vynechal humor a ponúka tak len desivú štúdiu neradostného dospievania sociálne nižších vrstiev na perifériách škótskych miest začiatkom milénia. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

36. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA UHERSKÉ HRADIŠTĚ 2010 - SPEKTRUM - Retrospektiva: Ken Loach (Sweet Sixteen / SWEET SIXTEEN / Sladkých šestnáct) - 28. 7. 2010 - kino Hvězda - Uherské Hradiště - 70% ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Ďalšia typická Loachova socka. Tentokrát mi, ale nejak nesadla a už moje 3* sú s miernym sebazapretím. Problém je, že podobných príbehov som už videl dosť veľa a toto ma fakt ničím nenadchlo. Autenticita na mňa pôsobilo ohrane a filmu proste niečo chýbalo. Moja 10. Loachova snímka je takto zatiaľ najslabšou v jeho filmografii a možno je práve to, že som od neho videl už ďaleko lepšie filmy tým problémom. Takže nie je to zlý film, len je to málo originálne a radšej odporúčam My Name is Joe (tématicky blízky film, ale emotívnejší a pôsobivejší). ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdo si chce připomenout svých "sweet (little) sixteen", měl by se nejprve podívat, kdo film režíruje. To už není mladý a rozesmátý Chuck Berry, ale starý a rozmrzelý Ken Loach, a tak "Oh mommy mommy" zní u něho docela jinak. Přestože moje "sweet sixteen" probíhaly docela jinak, a zdálo se, že u naší generace se to týká téměř, ukazuje Loachův film jiné alternativy, které byly tehdy možná skryty pod povrchem a projevily se až mnohem pozdějí. Liam to vzal příliš hopem - ale právě takové je pravé "sweet sixteen." Liam měl příliš vysoké cíle - ale právě takové je pravé "sweet sixteen." Výška, ušlechtilost a rychlost dosažení cíle však nebývá často v souladu se zaběhnutou rutinou, v níž se již pohybují lidé předchozí generace ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Oidipus rex. Možná jen za tři hvězdy, z ryze filmařskýho hlediska, většinou bylo napětí v háji. Ale herci "amatéři" neuvěřitelně dobří, naturalismus obrovskej, Zola se tyčí v hrobě a tancuje kozáčka. Jsme to, co z nás udělala rodina, prostředí a genetický dispozice... PROČ se tohle nedá natočit u nás? ()

BlueZero 

všechny recenze uživatele

Príbeh o mladom chalanovi, ktorého matka sa dostala do väzenia kvoli drogám a jej priateľovi. Nechce aby sa dostala znovu do problémov s jej priateľom a tak kúpi príves v ktorom s ňou chce bývať. Lenže mu chýbajú peniaze a tak sa dostane do kšetfu s drogami. Teda je to príbeh o zničení si života kvoli drogám. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Výborné socíální drama z prostředí skotského Glasgow. Perfektně ztvárněno i zahráno. Někdy i ti šestnáctiletí jsou inteligentnější než mnohem starší jedinci. I když vše má sve meze. Celým filmem se nese laborování na hraně sympatií a nesympatií, kdy hlavní hrdina dělá to co dělá, ale dělá to pro dobrou věc. Nic, ale nedopadne jak by se čekalo. ()

Eruntano 

všechny recenze uživatele

Především úžasně zahraný film. S dokonalým citem pro přirozené herectví, které přes svoji pokoru dokáže vrzůst do výsostně tragických poloh, aniž by si muselo pomáhat falešným pathosem. Mladí herci ze sebe vydávají vědra autentického života. Hořký příběh drsného, ale dobrosrdečného kluka, který chce sjednotit a zaopatřit rodinu dealováním drog, je napsaný neskutečně citlivě. Na Loache je až nečekaně plný zvratů a výsostně dramatických míst. A samozřejmě je morálně neskutečně dráždivý. Během filmu jsem asi tisíckrát změnil názor na to, co z počínání postav je dobré a co zlé, v čem jim fandím a v čem ne. Zapeklitý je ten náš svět. ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Dospívající děti pocházející z okraje společnosti mají neskutečně složité startovní podmínky. Nedostatek lásky, nulové zázemí, neschopnost získat prostředky k nastartování do nového života. Liam je sympatický svoji houževnatostí a ochranitelskou povahou ke své slabé matce. Vsadí všecko, jen aby ji vytáhl ze dna. Síla jeho citu k poslednímu ostrůvku lásky je dojemná, i když sami s hrůzou sledujeme, kam až je ochoten zajít. Závěr prozrazovat nebudu. Je takový, jako život sám. Drsné a nekompromisní.Skvělý hutný a syrový příběh. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

tento film je snad pro náročného diváka, mě tento film nezaujal, nedostala jsem se ani do konce filmu, možná se někomu tento film bude líbit, ale já mezi ně nebudu patřit bohužel. ()

LarryW 

všechny recenze uživatele

Trošku mi film připomíná atmosféru, kterou mi navodil film HOOLIGANS... Život na periferii je tvrdý i V Británii...slušné 4 hvězdy ()

wick 

všechny recenze uživatele

Silný příběh a solidní zpracování..kde se prakticky neprojevuje silně levicové smýšlení Kena L. ()

Reklama

Reklama