Reklama

Reklama

Harbinger Down

  • Velká Británie Inanimate
Trailer 3

Skupina postgraduálních studentů si zajistila místo na rybářské lodi Harbinger, aby mohli studovat efekty globálního oteplování na kosatky v Beringově moři. Když posádka lodi vyloví nedávno rozmrzlý kus starého sovětského vesmírného vraku, všechno se úplně zvrtne. Vypadá to, že Rusové experimentovali s želvuškami, drobnými pružnými živočichy schopnými odolávat extrémnímu vesmírnému záření. Bytosti přežily, ale ne bez mutace. Nyní je posádka vystavena agresivním zmutovaným organismům. A po umístění v ledu po tři dekády se bytosti nehodlají vzdát tepla lidské společnosti. (noelcoward73)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (103)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Ide o hororový projekt, financovaný fanúšikmi cez internetovú stránku kickstarter. Nejde v podstate o nič iné, ako o poctu môjmu najobľúbenejšiemu sci-fi horroru, THE THING (1982) ktorú natočil kultový režisér John Carpenter. Nie som vôbec zástancov takýchto remakeov, sequelov, prequelov a ani neviem ešte akých iných vykrádačiek, a už keď sa jedná o film, ktorý patrí medzi moje najobľúbenejšie všeobecne, tak už vôbec. Tak ale za tých málo peňazí čo nazbierali na trhák, to stálo za to, si myslím. Keď si to porovnám so sequelom The Thing (2011) čo považujem za absolútny odpad a výsmech pôvodného snímku, tak Harbinger Down sa náhodou vydaril. už len z princípu, že sa tvorovia vyhýbali CGI efektom a 99% z toho bola poctivá animácia, gumy atď, za to im gratulujem. Samozrejme to malo svoje muchy v scenári, logika takisto nenadobudla viac iq ako bežné béčkové horory a atmosféru to tiež moc nemá, respektíve sa nedá porovnať z pôvodnou snímkou, ale na svoje možnosti je to zaručene chválitebné. Prekvapil ma tu starý herec Lance Henriksen, známy z Votrelcov (1986) , Terminátora (1984), Stone Cold (1991) ktorého zub času takisto ohlodal do kosti. Ale rola kapitána lode mu nesmierne sadla. Príbeh sa točí okolo lode harbinger, ktorá sezónne loví kraby (ako s toho seriálu, čo chodil na Discovery channel) K nim sa pripoja študenti nejakej prírodovedeckej univerzity plus profesor, aby odsledovali nad istým druhom veľrýb, klimatické zmeny. Náhodou sa posádke podarí vyloviť z útrob mora starý Sovietsky raketoplán, v ktorom sa nachádza aj iný organizmus ako mŕtvy kozmonaut. Tento organizmus začne vstrebávať do seba jedného člena posádky za druhým, a keďže sa nachádzajú v strede arktickej búrky, nedá sa pred týmto monštrom ujsť. Ako hovorím, je to vykradnutý thing, viac než by sa patrilo ale bolo to natáčané zo srdcom, takže som relatívne spokojný. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

I ten nejžlutější ťaman padělá světovou módní značku tak, že můžete GUESSovat, jestli na věšáku v tržnici náhodou nevisí originál. Alec Gillis šlapal na svém šicím stroji asi fakt nějak blbě, protože jeho hadr se nedočkal ani prvního praní a hned se rozpadl. Mayday! Mayday! Rybářská loď v ohrožení. Mejdan, mejdan, divák mající v oblibě filmy typu "Vetřelec" nebo Věc" se bude dobře bavit. Nebude. A to jsou scenérie filmu přímo ideální pro boj se zmutovaným organismem číhajícím na svou příležitost po tři desítky let v lunárním modulu z dob sovětské éry, který nalezla posádka rybářské lodi zamrzlý v ledu. Denního světla se divák nedočká, interiéry lodi také nevypadají špatně, vše je ponořeno do mrazivé aljašské noci. Přesto je film na klimbání. Posádce se moc do umírání nechce, režisér se kostrbatě snažil o jakési vybudování vztahů mezi jednotlivými členy, přičemž to jen film zdržuje. Jako jediný to pochopil charismatický Lance Henriksen, který v roli kapitána lodi neřeší režisérovu snahu po ambiciozním herectví. První úmrtí krajně nesympatického vědce nevypadá nejhůř. Bohužel, od toho okamžiku se ve filmu nic nedělo, ba co hůř, nedělo se nic zajímavého. Jen to, co vás napadne v souvislosti s každým scifi hororem s útočící havětí, ať už pochází z jakékoliv kategorie. Akorát je nutné si to představit tak, že to celé mělo naprosto nudný a nevzrušivý průběh. Režisér se totiž postupně přestal snažit v počátečních náznacích invence a jen blbě nakopíroval situace, které už byly jinde k vidění v mnohem napínavější, strhující a celkově námrdkové podobě, byť nejsem zastáncem klasik Vetřelec a Věc. V podstatě by nevadila neoriginálnost Gillisova díla, kdyby to bylo dynamickým, strhujícím a napínavým způsobem natočené. Mělo to herecké obsazení, které diváka zajímá. A úmrtí byla alespoň natolik kvalitativně výrazná, abych nemusel film vracet a zjišťovat, jestli už postavě zaklepal na rameno smrťák, nebo z natáčení utekla. Bída, pane debutante. Rozjezd byl celkem nadějný. Trikově to bylo hezky gumové a z diváckého hlediska to vázlo na všech frontách, ještě ke všemu to bylo slaboduché. Já to potápím. 40% ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tak sa nakoniec ten výborný námet o Gagarinovi, ktorý na Jupitery požral besné huby predsa len podarilo zmrviť. Vizuálne spracovanie slabé a úprimne povedané, pokiaľ chce niekto vidieť mäsožravý muškát, nech si pustí "Adéla ještě nevečeřela". Hororové prvky s minimálnym účinkom, pričom jediné čo dokázalo zamraziť boli vločky vo veľkosti vredov pouličného narkomana. Digitálne efekty mi nikdy nerobili dobre, takže nejaké tie pudingové zliatky ala Terminátor mi prišli skôr trápne než strach naháňajúce. Veľká slabota - 40%. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Harbindžerský nedomrd je vynikajícím příkladem toho, jak z důvěřivých blbců vysomrovat čtyři sta tisíc dolarů na údajně originální projekt s fantastickými efekty, za třista devadesát devět tisíc si pak nakoupit přízeň žen a rozličné luxusní hmotné statky a za zbytek po těch downech mrsknout debilní a nudný plagiát Věci s odpornými neherci, lákajícím Bišopem, který dneska ze zoufalství hraje i za stravenky do bulharské kantýny a s triky, za něž by se styděl i zfetovaný Švankmajer. Ten startovač kopů je ale úžasná věc! Hned zítra si tam vyvěsím, že potřebuju tak dvacet míčů na famózní dvojku tohoto skvostu. Mám totiž naprosto unikátní a neotřelý scénář a s výtvarným kroužkem při Zvláštní škole v Radvanicích domluvené fuckt spektakulární efiksa! Obsadím se samozřejmě i do hlavní role, dám si pásku přes oko, budu si říkat Had Plíseň a zachraňovat z postapokalyptické Ostravy presidenta hornických odborů, uneseného zmutovanými, lidožravými pankáči. Na toho už mi kývnul samotný Norbert Lichý a já perfektně vyčistil objektiv své Nokie 3510, jindy pocákaný jogurtem. Nikomu to, prosím, neříkejte, ale mám to zkalkulované maximálně tak na dva Palacké. Litr sežere plastelína na ty Chobotnice z druhého patra, druhé tágo je na ketering pro Norberta, Radegast mi přislíbil prodat hekťák za velkoobchodní cenu, když jsem takový nadějný filmař. Původně se to mělo neotřele jmenovat Útěk z Ostravy, ale po vzoru svých zaoceánských kolegů to nakonec raději nazvu Moravskoslezský asperger. Bude to hit!!! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě nijak zajímavá tuctovka. Loď najde v ledu nesmysl spadlý z vesmíru a po rozmrazení se objeví mrcha, která začne likvidovat posádku. Napětí nic moc, gore spíš nic, než moc, atmosféra průměr a herecky jakž takž, přičemž Henriksen, přestože mu táhne na osmdesátku, je pořád drsoň. Ale ta slizká mrcha, co vymysleli sovětští Ivani, ta byla parádní, velmi kreativní a bavila mě, takže z obyčejného podprůměru udělala lehký nadprůměr. 60% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • V roku 2010 štúdio Amalgamated Dynamics vytvorilo efekty pre film Vec: Počiatok (2011). Scény v ňom však boli nahradené pomocou CGI, a tak sa štúdio rozhodlo natočiť film Harbinger Down s podobnou tematikou. (Marceloo)
  • Film v mnoha detailech navazuje na horor Věc (1982), například, když posádka lodi prochází podpalubím a hledá vetřelce, můžeme vidět stejný hrací automat Chess Wizard jako používá McReady (Kurt Russell) ve filmu Věc. (Scaryman)
  • 3 066 fanoušků přislíbilo celkově 384 181 $ – v přepočtu téměř 9,66 milionů Kč – a pomohlo přivést film k životu. (Zdroj: kickstarter.com) (ČSFD)

Reklama

Reklama