Reklama

Reklama

Sama nocí tmou

  • USA A Girl Walks Home Alone at Night (více)
Trailer 3

Po Zkaženém městě, domově pasáků, dealerů a prostitutek, se po nocích toulá mladá osamělá upírka a podle vlastních měřítek nastoluje pořádek. Až nečekané setkání s Perským Jamesem Deanem vytrhne Dívku z její osamělé a smutné rutiny. Mladý muž je totiž snad posledním obyvatelem tohoto města, který si uvědomuje rozdíl mezi dobrem a zlem. Vizuálně výrazný celovečerní debut íránské režisérky Any Lily Amirpour vznikl v americké produkci a vyniká působivou ponurou atmosférou, svérázným humorem i promyšlenými odkazy na symboly západní popkultury. Mluví se o něm jako o prvním íránském upírském westernu a odráží režisérčinu zálibu v brakových žánrech. Výsledkem je chytrý a těžko zařaditelný žánrový mix, který nezapře inspiraci hororovými filmy, westernem, komiksem a íránskou novou vlnou. Slovy režisérky, je to jako kdyby spolu Sergio Leone a David Lynch měli malého íránského rockera a hlídat jim ho přišel Nosferatu. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (176)

salalala 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý debut, nad nímž se vyplatí přemýšlet. Od začátku je vidět, že Amirpour přesně věděla, co chce točit a diváka pohltí ponurou atmosférou osamělého města, které jako by existovalo ve vlastním vesmíru a v jakémsi bezčasí a jehož obyvatelé žijí alternativním a z reality odtrženým životem. Prakticky každá postava je nesmírně zajímavá ("mimózní" dealer, tajemná upírka, těžce drogově závislý otec, rádoby rebel, který neví, co si se sebou počít...) a je fascinující je sledovat. Amirpour bravurně pracuje jednak se zmiňovanou atmosférou, ale také s hudebním doprovodem, který se k náladě snímku přesně hodí a sem tam připomene Morriconeho, aniž by ho ale jakkoli vykrádal, což je strašně příjemné a osvěžující. Vysloveně potěší i promyšlené kamerové hrátky, které krom černobílého ladění zaujmou především změnou perspektiv a invenční prací se zaostřováním. Taktéž neznámí herci jsou skvělí a dokreslují navozený pocit autenticity. Je ovšem pravda, že film není jednoduchý na sledování, některé věci tam nejsou objasněné (hlavně původ titulní upírky) a toho tzv. artu tam bylo na můj vkus až moc a některé dlouhé záběry a formální manýry si autorka rozhodně mohla odpustit. Tato určitá zahleděnost do sebe sama totiž zbytečně sráží velmi dobrý dojem z jinak zdařilé žánrovky, která je neotřelá, nepostrádá nápaditost a v neposlední řadě představuje autorku, jejíž tvorbu se v budoucnu nejspíš vyplatí sledovat. 70% ()

VenDulin85

všechny recenze uživatele

Po pravdě jsem na rozpacích, jak snímek ohodnotit a okomentovat obzvlášť. Mohla bych napsat, že místy to mělo hluboký ponor a místy jsem se nudila, pak jsem zase byla u vytržení z nějaké fantastické scény s hudbou a pak jsem se řezala smíchy. Prostě hodně nevyvážený snímek, který můžete bouřlivě uvítat i stroze odmítnout. Černobílý svět plný drog a deprese se krásně pozoruje, ale pouze scény nestačí. Co musím vypíchnout, byl nápad s kocourem. Pokud chcete v autě zažít legraci, vezměte si tam kocoura, to nemůže zklamat. _____ A je to tady... film, který prostě neohodnotím. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně pozérská nuda, která mi dala rakovinu. Na jednu stranu připouštím určitou tematickou nadstavbu a práci se svěřeným časem a prostorem, na stranu druhou je zde neskutečný množství chyb typických pro "kurva indie to musí bejt". Například polovina filmu je expozice, která ještě jakž takž šlape, znervozňuje a udržuje napětí. Druhá polovina filmu se skládá zhruba ze čtyř scén, jejichž desetiminutové stopáže kynou v pomalém a bezhlasém postávání protagonistů na jednom místě, případně odesíláním pohledů. Výsledný zážitek z filmu, a to mi přijde asi snad nejhorší, se nakonec odvíjí od toho, jak moc se vám líbí použitá hudba a tím ten film definitivně zastupuje kategorii tvůrčích přešlapů, kde se zaměnila nekompromisnost za dosebezahleděnost. Ten film je Sex ve městě pro hipstry, ať chcípne. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Americký nezávislý film má mnoho podob, a tohle je jedna z nich. Existenciální romance o dvou ztracených duších ve Zkaženém městě. V pár zábavných scénách jsou vydařené variace na hororová klišé, ale zařazovat do téhle kategorie samotný snímek mi připadá nemístné. A že mají postavy drobek exotičtější vzhled a dialogy jsou v perštině, to je jen takové drobné ozvláštnění. Největší slabinou je těch pár pasáží, kde to vypadalo, že autorka nedrží nitky svého příběhu pevně v rukou. Jinak sympatický počin. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to. Ta rozvláčná atmosféra, všudypřítomná tma, výborná hudba, pomalé záběry... Tohle všechno tvoří film, který se do mojí včerejší nálady trefil skoro přesně a opravdu jsem si ho moc užil. Ani jsem to nečekal, přiznám se, ale tenhle upírský příběh se mi nějak dostal pod kůži a ne a ne se dostat ven. Uvidíme, kdy mě to pustí. Možná po dalším úplňku a nebo taky nikdy. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (6)

  • Film byl zvolen druhým nejlepším filmem roku 2014 serverem Indiewire a o jeho režisérce mluví Indiewire jako o „nejhustší režisérce současnosti"." (Zdroj: Aerofilms)
  • Natáčelo se v kalifornské poušti v opuštěném městečku. (Zdroj: Cinema). (M.B)
  • Jedním z producentů filmu je i Elijah Wood, který je velký hororový fanda a jím založená produkční společnost SpectreVision se zaměřuje na umělečtěji pojaté filmy s hororovými motivy. (Rob Roy)

Související novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Jim Carrey kanibalem

Jim Carrey kanibalem

20.03.2015

Jméno Ana Lily Amirpour vám asi nic neříká, už brzy by se to ale mohlo změnit. Mladá režisérka, která loni debutovala upírským hororem Sama nocí tmou, patří mezi nejsledovanější nové tváře. A její… (více)

Reklama

Reklama