Reklama

Reklama

Gomora

(seriál)
  • Itálie Gomorra - La serie (více)
Trailer
Itálie / Německo, (2014–2021), 48 h 20 min (Minutáž: 42–57 min)

Předloha:

Roberto Saviano (kniha)

Hudba:

Mokadelic

Hrají:

Marco D'Amore, Fortunato Cerlino, Salvatore Esposito, Fabio De Caro, Christian Giroso, Giovanni Buselli, Carmine Monaco, Lino Musella, Marco Palvetti (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(58)

Obsahy(1)

Gomora, seriálová adaptace úspěšného románu Roberta Saviana, nás zavádí do temných a nebezpečných uliček Neapole, kde se nachází centrum zločinecké organizace Camorry. Poté co je Pietro Savastano, jeden z největších a nejobávanějších kmotrů neapolské mafie, zajat a poslán za mříže, jeho prává ruka, třicetiletý Ciro Di Marzio, spatřuje svou příležitost v tom, že se konečně stane novým vůdcem. Jeho čas však ještě nedozrál. Zatímco je Pietro ve vězení, velení zpočátku přebírá jeho manželka Imma, protože jejich syn Genny - Pietrův právoplatný dědic - se v Hondurasu zaučuje v "řemesle". Soupeřící klan vedený Salvatorem Contem mezitím spřádá plány, jak zneškodnit Savastanovy jednou provždy. Válka o převzetí kontroly nad "systémem" právě vypukla, a to na území, které stále bojuje, aby nadvládě zločinu a bezpráví nepodlehlo. (Cinemax)

(více)

Recenze uživatele Renfield k tomuto seriálu (4)

Gomora (2014) 

Ta nejreálnější realita? Pravděpodobně ano! Tvůrci očividně dobře vědí, s čím a s kým mají tu čest, od první chvíle jsem prakticky zapomněl, že tohle vše je jen seriál, on totiž není, tohle je Camorra! Gomora je atmosferické dílo, jako tématicky velmi podobná Suburra, je tomu tak svým způsobem díky všemu podstatnému... Příběh je výborně napsán, není plný akce, naopak se tu například intrikuje, obchoduje a samozřejmě více zaměřuje na rodiny hlavních postav. Nejen hlavní postavy jsou trefně obsazeny, neznámé tváře s ideálním vzhledem dělají pro uvěřitelnost příběhu mnoho, navíc prakticky každý z herců podává bezchybný výkon. Prostředí (nejen) domovské Neapole opět pro tento druh seriálu dokonalé a díky výborné kameře i dokonale využité. Kamera působí často až dokumentárně, což zase atmosféře značně pomáhá. Fantastické jsou potom i noční scény, nebo ty akční, vše občas podporuje vhodně použitý filtr, či světlo. Gomora nemá kladné hrdiny, dnešní idealizování, či "vhodné přídavky do filmu", v ní najít nelze. Gomora je mafie v té nejreálnější podobě, také proto je nutné občas změnit oblíbence, životy některých hold nemají dlouhého trvání a když už ano, může se stát, že oblíbená postava udělá něco, co je už opravdu hodně za hranicí... zase realita. Co dodat? Vidět Neapol a zemřít! Více u jednotlivých sérií. 85% ()

Série 1 (2014) (S01) 

Skvostně napsaná série! Jsou chvíle (a je jich většina), kdy jsem měl pocit, že nesleduji herce, ale pravou mafii. Tak dokonale napsané postavy Gomora má a tak dokonale jsou i zahrány. Je to tak, neznámé a občas i dost nesympatické tváře dění pomáhají... koho jiného také čekat v neapolské mafii, ale přesto si své oblíbence jistě najdete. Mě hned v úvodu zaujal Attilio, jenže je to mafie, tedy... za to Ciro, či Genny mé sympatie příliš nemají a tak nezbývá než počkat, jak se ve druhé sérii bude vyvíjet Salvatore Conte! Celkově je vývoj postav velice zajímavý, skutečný a značně intrikářský. Série nikam nespěchá, není plná akce, naopak se hodně (jak už jsem zmínil) intrikuje. Je tu i několik řekněme mírně slabších dílů, to když přebírá vedení Imma. Ale i v této části najdeme bezchybnou část, tou je Španělská ruleta. Celkově má série mnoho silných scén, ona hned ta úvodní rychle vtáhne do děje a světa mafie. V dalších dílech je to například Gennyho první "zabití", Ciro v Barceloně, návrat Gennyho, Conte a Daniele, vyřizování účtů uvnitř klanu a tak bych mohl pokračovat. Poslední epizoda je potom skvostem sama o sobě, skvělá práce a například scéna v divadle nezapomenutelná, i když ne jen ta. 90% ()

Série 2 (2016) (S02) 

Hm, tak nakonec ani Conte... nebudu to raději rozvádět. Druhá série nabízí snad ještě větší množství postav, než bylo v té původní. Přesto v nich není zmatek, je tomu tak díky dílům, které se hlavnímu dění věnují méně, naopak více představují další menší hráče. V úvodu se více mluví, nastíní se budoucí dění a situace některých postav, přesto je série prakticky stejně kvalitní, jako ta původní. Snad jediné, co mě trochu mrzí, je odsunutí Gennara... vím, jeho čas samozřejmě přichází, nebo spíše je postupně dávkován, ale jeho postava měla i v této sérii větší potenciál. Série zprvu sleduje především Cira a jeho mafiánský vzestup, avšak rodinný pád. Po výborném finále třetí epizody je cesta na vrchol otevřena, čehož Ciro samozřejmě využívá a děj dostává nový směr. Směr, do něhož začíná promlouvat i Pietro a Gennaro a tak o kvalitní scény rozhodně nouze není. Výborné je první setkání v hotelu, ještě lepší scéna, než by snad měla být ta hlavní, vyjednávací. Zajímavé postavy jsou i Princ, či Trpaslík, taktéž jejich příběhová linie je silná a nejednou překvapivá. Závěrečné tři epizody jsou neskutečné! Výborně natočená cesta Patrizie za Gennarem a samozřejmě i "pokračování" v rybářství. Ciro dovrší rodinný pád, v tom mafiánském je ale ještě možnost... setkání s Gennarem a následná hřbitovní scéna famózní... co dodat! 85% ()

Série 3 (2017) (S03) 

Jiná, přesto téměř stejně kvalitní série, která je silná v nečekaných momentech a místech. Totiž, po úvodní potvrzené a následné očekávané ztrátě, má série snad ještě pomalejší rozjezd, než měly ty předešlé. To ovšem nemá dlouhého trvání, brzy přichází třetí epizoda, zcela jedinečná a snad i nejlepší v sérii. Právě úplně jiné nové prostředí, jazyk, zvyky a samozřejmě postavy dílu prospěly. A věřím, že kdyby dění z této epizody pokračovalo v nějaké míře i v těch následujících, je to všechno ještě o třídu výš. Svým způsobem něco, nebo spíše někdo ze třetí epizody pokračuje, je to samozřejmě Enzo, po odchodu staré gardy nová mladá (Modrá) krev. Tento tah se tvůrcům povedl, postava je to zase jinak přemýšlející, konající, navíc se zajímavým postupem výš. Právě ten zahrnuje i jednu z nejsilnějších scén vůbec, důkaz věrnosti a schopnosti zabíjet, konec šesté epizody, více netřeba dodávat. Série samozřejmě nestojí pouze na postavě Enza, naopak je tu spousta jiných, často nových... z nich samozřejmě zaujme především Čaroděj a Konfederáti. Ze stálic potom Patrizia, v této sérii velmi důležitá a výborně zahraná postava, do poslední chvíle jsem nevěděl, co si o ni myslet, stejně jako to nevědělo její okolí. A samozřejmě Ciro, zde často přemýšlející nad minulostí, jenž má zásadní vliv na jeho osud... opět výborná scéna, která ovšem budí obavy, jak si seriál povede dál. 80% ()

Související novinky

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Itálie na nic nečeká

Itálie na nic nečeká

29.06.2014

Především díky senzačnímu mezinárodnímu úspěchu Velké nádhery se dostává italské filmové produkci v posledním roce velké pozornosti, důvěry sponzorů a zástupci domácí scény se snaží, aby tento úspěch… (více)

Reklama

Reklama