Reklama

Reklama

Gomora

(seriál)
  • Itálie Gomorra - La serie (více)
Trailer
Itálie / Německo, (2014–2021), 48 h 20 min (Minutáž: 42–57 min)

Předloha:

Roberto Saviano (kniha)

Hudba:

Mokadelic

Hrají:

Marco D'Amore, Fortunato Cerlino, Salvatore Esposito, Fabio De Caro, Christian Giroso, Giovanni Buselli, Carmine Monaco, Lino Musella, Marco Palvetti (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(58)

Obsahy(1)

Gomora, seriálová adaptace úspěšného románu Roberta Saviana, nás zavádí do temných a nebezpečných uliček Neapole, kde se nachází centrum zločinecké organizace Camorry. Poté co je Pietro Savastano, jeden z největších a nejobávanějších kmotrů neapolské mafie, zajat a poslán za mříže, jeho prává ruka, třicetiletý Ciro Di Marzio, spatřuje svou příležitost v tom, že se konečně stane novým vůdcem. Jeho čas však ještě nedozrál. Zatímco je Pietro ve vězení, velení zpočátku přebírá jeho manželka Imma, protože jejich syn Genny - Pietrův právoplatný dědic - se v Hondurasu zaučuje v "řemesle". Soupeřící klan vedený Salvatorem Contem mezitím spřádá plány, jak zneškodnit Savastanovy jednou provždy. Válka o převzetí kontroly nad "systémem" právě vypukla, a to na území, které stále bojuje, aby nadvládě zločinu a bezpráví nepodlehlo. (Cinemax)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (52)

Série 1 (2014) (S01) 

První sezóna Gomorry pro mě byla velkým zážitkem. Seriál mě zaháčkoval od první epizody, a už mě nepustil. Tvůrcům se podařilo vytvořit dokonale bezútěšnou atmosféru neapolských méně šťastných čtvrtí, přidali nezanedbatelnou porci napětí a krajně "opravdově" vypadající akce, kterou by asi vhodně popsalo slovo syrová. Výsledkem je vynikající seriál, v němž jsem si nemohl oblíbit ani jednu postavu, a přesto jsem si první řadu velice užíval. ()

Klan Savastanů (2014) (S01E01) 

Pokud nejsou pilotní díly seriálů vysloveně špatné/ nudné, hodnotím je zpravidla třemi hvězdičkami, protože povětšinou uvádějí diváka do děje a seznamují ho s jednotlivými postavami a celkovou situací. První epizoda Gomorry měla ovšem takové tempo, že než jsem se stačil s postavami seznámit, už k tomu ani nebyl důvod. ()

Důvěřuješ mi? (2014) (S01E02) 

Předchozí díl byl jasným vzkazem tvůrců, že nepůjde o žádný čajíček, a druhá epizoda to jen potvrdila. Děj se mi sice zdál být méně akční, přesto neztratil nic na zajímavosti. Kromě paranoie, iniciace bossova syna a lovu krtka došlo i na urinoterapii, co víc už si může divák přát? ()

Hlava rodiny (2014) (S01E03) 

Tempo třetí epizody poněkud opadlo, to se ale vzhledem ke změně prostředí dalo očekávat. Kromě určitého zpomalení děje tady jinak nebyl žádný větší důvod ke stížnostem. Mafii sice nemám rád, ale kdyby nedocházelo ke zločinu, točily by se asi filmy a seriály, které by mě svou náplní příliš neoslňovaly, a to mě přivádí k jistým (až filosofickým) otázkám a velmi znepokojivým odpovědím... ()

Africká krev (2014) (S01E04) 

Dusnou vězeňskou atmosféru ve čtvrté epizodě rozvířilo silné africké proudění, a hned byl pobyt za mřížemi veselejší. Tvůrci se i tentokrát zaměřili spíše na různé interakce v domě s nedobrovolným pobytem, na rozdíl od předchozího dílu ale nedošlo ke ztrátě tempa a já jsem se dobře bavil. ()

Řev lvice (2014) (S01E05) 

Musím přiznat, že pokud bych hodnotil pátou epizodu čistě objektivně, nadělil bych jí jen čtyři hvězdičky. Pátý kousek jsem ale subjektivně přihodil za finanční machinace Franca Musiho, které mě hodně pobavily, a za ledově chladné rozhodování donny Immy. ()

Španělská ruleta (2014) (S01E06) 

Stejně jako v případě předchozího dílu, rozhodl o páté hvězdičce pro šestou epizodu můj subjektivní dojem. Tvůrci tentokrát nevnesli do děje žádné závratné tempo, ale když už se začalo něco dít, mělo to grády, a to rozhodlo. Pokud se nenudím, a naopak se dobře bavím, tak ten jeden kousek rád přihodím. ()

Imma proti všem (2014) (S01E07) 

Vskutku výživný děj přinesla sedmá epizoda. Tempo sice nebylo zrovna zběsilé, ale přesto jsem se výborně bavil. Finální fáze drogového byznysu mi tady byla představena v dokonale profesionálním provedení. Být slabší povaha, možná bych potupně vrhl, takto musím pouze ocenit tvůrce za to, že mě přiměli k uznalému odplivnutí. ()

Prázdný volební lístek (2014) (S01E08) 

No, jestli zatím seriálu něco chybělo, pak to byla politika. Toto opomenutí bylo v osmé epizodě napraveno a potěšilo o to víc, že zbývají necelé dva týdny do senátních a krajských voleb:-) Rozhodně se těším na další vývoj, protože s Gomorrou jsem zatím hodně spokojený. ()

Jasmína (2014) (S01E09) 

Devátá epizoda na mě působila úplně jinak než všechny předchozí díly. Tvůrci se tentokrát soustředili hlavně na jednu (do této doby zcela vedlejší) postavu a postavili na ní opravdu silnou dějovou linii s výbornou depresivní atmosférou. Tohle byl zážitek. ()

Je čas si vyřídit účty (2014) (S01E10) 

Tvůrci se rozhodli rozvimout dějovou linii z předchozího dílu a rozhodli se evidentně správně. Desátá epizoda nebyla o nic horší než ta devátá a první sezóna si i nadále udržuje vysoký standard. Jsem fakt zvědavý, jakým způsobem bude celá řada gradovat, a už teď se těším. ()

Sto způsobů, jak zabít (2014) (S01E11) 

V případě deváté epizody jsem nad hodnocením nemusel vůbec váhat. Tvůrci se jasně rozhodli nezkazit závěrečné díly první sezóny, proto přišli se skvělou atmosférou, napětí bylo tolik jako v kšandách velmi obézního jedince a akce byla jako vždy perfektně ošéfovaná. ()

Nesmrtelní (2014) (S01E12) 

Podařilo se! Tvůrci seriálu se nenechali ukolébat dosavadními úspěchy a ve finále první sezóny se pěkně odvázali. Stejně jako u předchozí epizody musím vyzdvihnout dokonalou atmosféru, akci i napětí. Příběh se scénáristům v žádném případě nevymknul z ruky, tempo bylo více než svižné a já se můžu těšit na druhou řadu. ()

Série 2 (2016) (S02) 

S výjimkou druhé epizody, která mě dvakrát nenadchla, pro mě byla druhá sezóna velkým zážitkem. Přestože nemám rád organizovaný zločin, na filmech a seriálech z tohoto prostředí hodně ujíždím, a právě tvůrcům Gomorry se podařilo toto prostředí dokonale přenést až ke mně domů a já si to královsky užívám. Už se těším, jak zítra nakousnu třetí řadu. ()

Můj život (2016) (S02E01) 

První epizodě druhé sezóny do plné palby chybělo takové to "něco", co by mě přesvědčilo o tom, abych přitlačil na hodnocení. Každopádně jsem už z prvního dílu pochopil, že ani tentokrát nebudu mít komu fandit, protože to tady zase bude jen samý zmetek. ()

Slzy a krev (2016) (S02E02) 

No, druhá epizoda nebyla vůbec špatná, a kdyby šlo o jiný seriál, zřejmě by ode mě dostala vyšší známku, ale tvůrci nasadili vysoký standard, na který jsem si zvykl, a když se ho snaží podlézt, tak mi to trochu vadí. Scénář tentokrát nepřinesl tak zajímavý děj, jaký jsem očekával. ()

Mea culpa (2016) (S02E03) 

Konečně jsem ve druhé sezóně nemusel s hvězdičkami šetřit, protože třetí epizoda už byla podle mých představ. Ne, že by šlo o nějakou zběsilou akční jízdu, ale pokud tvůrci dodají opravdu zajímavý děj, tempo není ani zdaleka rozhodujícím faktorem. ()

Vůně hyeny (2016) (S02E04) 

Děj čtvrté epizody nebyl sice dokonale úžasný, ale přinesl solidní standard, na který jsem u tohoto seriálu zvyklý. Začínám mít podezření, že za ztrátu hvězdičky může don Pietro, pokaždé, když jeho postava dostane více prostoru, zdá se mi, že daný díl ztrácí na tempu. ()

Z očí do očí (2016) (S02E05) 

Na rozdíl od předchozího dílu jsem mohl s klidem použít i pátou hvězdičku; tvůrci totiž zase jednou nechali tu zločineckou pakáž volně intrikovat, manipulovat a paktovat se, a to mě vždycky bavilo. Pokud jsou jednání, dohody, návrhy, protinávrhy a jiné záludnosti kvalitně ošéfované scénáristou, bavím se, a akce mi nikterak nechybí. ()

Stopař (2016) (S02E06) 

V minulém komentáři jsem napsal, že mi při kvalitně napsaných záludnostech ani nechybí akce a v šesté epizodě jsem dostal obojí v jednom dobře fungujícím balíčku. Každopádně mám za sebou první polovinu druhé sezóny a tvůrci se zatím velice snaží o to, abych byl spokojen. ()

Související novinky

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Itálie na nic nečeká

Itálie na nic nečeká

29.06.2014

Především díky senzačnímu mezinárodnímu úspěchu Velké nádhery se dostává italské filmové produkci v posledním roce velké pozornosti, důvěry sponzorů a zástupci domácí scény se snaží, aby tento úspěch… (více)

Reklama

Reklama