Reklama

Reklama

Údolí velryb

(festivalový název)
  • Česko Velrybí fjord (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Dva bratři, kteří žijí se svými rodiči na osamělé farmě ve vzdáleném islandském fjordu. Starší se snaží vysmeknout z pustoty zdejšího života. Mladší se snaží najít způsob, jak ho zachránit. (Festival krátkých filmů Praha)

Recenze (7)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Na sever mě to táhlo odjakživa, ale chápu, jak musí být pro mladého člověka frustrující žít v takové pustině. Drsné shrnutí toho, jak se cítí. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Kraťas o dvou bratrech, kde mladší narazí na staršího, který se zrovna chce oběsit a tak jsme zataženi, na krátkou chvíli, do islandské reality čtyřčlenné farmářské rodiny někde na pobřeží. Já vím, jaké to tam je, jak na vás samota dolehne, jak jdete den za dnem a někdy si připadáte jako na nejnádhernějším místě na zemi a někdy naopak jako kdyby člověk žil jen proto, aby pracoval a nic, co vám dává chuť k žití. Jako z jiné reality pak přijde člověk k velrybě, která je, jakoby spojením s čímsi z jiné dimenze, vyvržená na břehu, ale primárně zdroj. Všechno to sledujeme očima mladého kluka, jehož starší bratr má a měl problémy vůči svému životu, otec nasazuje tvrdou, lhostejnou tvář a nekomunikuje a matka je v jakési otupělé nevědomosti, existujíc jen pro svoje potomky. První projekt Guðmundura Arnara Guðmundssona je syrový a islandský, jak jen může být... koně, neodmyslitelná a unikátní krajina, ale jisté a přesné, od začátku až do konce. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Talentovaný tvůrce Guðmundur Arnar Guðmundsson zde přímočarým a místy až syrovým způsobem vypráví velmi silný příběh o těžkém životě na osamocené islandské farmě, kterému porozumíte i beze slov. K souznění vám bohatě postačí emotivně působivé obrazové vyjádření děje. (80%) ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Při sledování nelze tak úplně nemyslet i na čerstvý islandský film Ada, na Béllu Tarra, na obnaženou marnost životů v pustině zvolna a zřejmě spějících ke konci, a do té doby zaměstnaných jen obstaráváním tepla a obživy, na krutost ponechanosti, nevyživující prázdnoty. Zde prizmatem mladšího a staršího bratra, které drží naživu jen vzájemné přilnutí, jež si postupně a nesnadno zvědomují. Ale může to samo stačit na smysl života? Co je nezabilo, je otevírá vzájemnosti a možná je konečně přiměje spolu hovořit, spolu i s rodiči, a teprve tam, za filmem, v naznačené možnosti komunikace, možná svítá nějaká vyjádřitelná touha po změně, naděje na společné snažení a na smysl směřování.... (Film lze shlédnout zde.) *~ ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Některá témata z Islandu mi začínají připadat podobná, nejspíš se to má tak, že mohou tyto věci být opravdu problém. Rozhodně se nic nemění na jejich síle. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama