Reklama

Reklama

Zázračné dítě internetu: příběh Aarona Swartze

(festivalový název)
  • USA The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dokument o živote geniálneho programátora a aktivistu Aarona Swartza. Film zobrazuje celý jeho život od začiatkov až po jeho tragickú smrť vo veku 26 rokov. Schwartz bol známy svojím zasadzovaním sa o sociálnu spravodlivosť a občianske slobody, dostával sa do konfliktov s ochrancami autorských práv, presadzoval Open Access a v neposlednom rade sa podieľal na vývoji mnohých nástrojov v oblasti digitálnych technológií, napríklad RSS alebo Reddit. Venoval sa aj Wikipédii a Tor2web, ale predovšetkým Creative Commons. (Marek1991)

(více)

Recenze (32)

mark9th 

všechny recenze uživatele

Som rád, že sa aj takouto dokumentárnou tvorbou nezabúda na veľkých ľudí, resp. ich veľké a odvážne skutky. A tento chlap bol naozaj odvážny. Ďakujem Aaron. Po technickej stránke výborne zostrihané a veľmi obsiahle, nie však neprehľadné. ()

Drozdo57 

všechny recenze uživatele

Nemám rád pátos, ale tento chlapec zomrel, pretože bojoval za slobodu informácií a poznania. Je mi z toho veľmi smutno. ()

Kracmera 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument... TOHLE jsou podstatné informace - lidé, o kterých by se mělo vědět, protože bojují za volně šiřitelné informace a za nás všechny ! Kdo neviděl, ať vidí ! ()

pursuer 

všechny recenze uživatele

Na dokumentární film je to opravdu dlouhé dílo. Obsažné, sdílné, přínosné, ale hodně dlouhé. Poprvé jsem ho viděl v kině, kde se nedala udělat malá pauza na strávení informací. Nicméně užitek je z filmu veliký. Ačkoliv z něho smrdělo, jak se snaží ukazovat na ty špatné a přetáhnout diváka na svou stranu, bez ohledu na právní analýzu skutečného činu nebo nadhledu nad celou situací, nelze zpochybnit, že je něco shnilého v této společnosti. Bylo a vždy, bohužel, bude. ()

lubostar 

všechny recenze uživatele

Skromny chalan s intelektom na urovni Elona Muska alebo dalsich velkych vizionarov nasej doby. Dusa tak cista, ze svoju inteligenciu a schopnosti odmieta uplatnit v korporatnom biznise. Napriek tomu sa vo veku 19 rokov stava milionarom, ked preda svoj vytvor, webovu stranku Reddit. Aaron sa namiesto toho vydal cestou politickeho aktivizmu a dobrovolnictvu s cielom spravit svet lepsim a spravodlivejsim miestom, kde ale stupil na otlak prehnitemu jurisdikcnemu systemu USA. Ked uz bolo nevyhnutelne, ze za svoje "zlociny" proti systemu bude odsudeny exemplarnym trestom, voli jedinu moznost, ktora mu zostava. Jeho mysel sa nedokaze vyrovnat s oznacenim zlocinec alebo terorista, a jedina cesta ako proti systemu vyhrat, je stat sa mucenikom, symbolom za ideologiu. ()

Lukchasa 

všechny recenze uživatele

Must watch! Perfektní dokument o člověku, který bojoval za správnou interpretaci práva na internetu, odstranění technologické bariéry znemožňující smysluplný přístup k informacím, které jsou ze své podstaty vytvářeny 'for the public good' & 'for public to use'..jakými jsou například vědecké články a zápisy ze soudních řízení... The Internet's Own Boy je inspirující příběh se smutným koncem, který rozhodně stojí za shlédnutí pro všechny, kterých se tento obor nějakým způsobem týká, nechtějí jen přihlížet, ale naopak mít názor a chtějí tvarovat jeho základní principy! ()

flegmos 

všechny recenze uživatele

Tazko sa mi hodnoti pravdivost tohto dokumentarneho filmu - kazdopadne zaujimavy, inspirativny a pamatihodny pribeh. RIP Aron. ()

Související novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Reklama

Reklama