Reklama

Reklama

Amerika patří jiným

  • Velká Británie Someone Else's America (více)

Obsahy(1)

Tragikomické úsilí emigrantů v New Yorku, přesněji v chudých částech Brooklynu, Srba Baji a Španěla Alfonsa, sžít se Novým světem. Bajo ve dne nelegálně pracuje, v noci ještě pomáhá Alfonsovi u baru a přitom vzpomíná na svou rodinu v Evropě. Spíše než společenský vzestup je čeká pomalé a bolestné procitání z amerického snu a světa neskutečných iluzí. Aniž to samotný Bajo tuší, zbytek jeho rodiny se za ním do USA již vydal. Během cesty však zemře jeho mladší syn. (Kamkon)

(více)

Recenze (5)

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Dva přátelé – Alonso (Španěl) a Bajo (Jugoslávec) pracují společně v baru a sní svůj „american dream“. Film je schematický ve svém příběhu – zkusit se prosadit v tvrdých amerických podmínkách, poznat, že je to těžké, ale nakonec to přecejen dokázat, ale obsahuje pár vtipných a hřejivých scén. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl úplně náhodou a vůbec nelituji. Nádherná studie různorodosti kultur, ale také různorodosti lidských povah. Amerika opravdu není pro každého. Věděla to i již Abdulem zmiňovaná španělská matka, jejíž vysněný návrat domů považuji za absolutní vrchol filmu. [duben 2005] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tragikomicke zivotne usilie migrantov v USA - jeden je z byvalej Juhoslavie a druhy Spanel. Krute bolo najma precitnutie z tzv. americkeho sna, /ten snad v dnesnej dobe uz ani neplati, ci este stale tomu niekto veri?/. Ale nie je to vyslovene tragicke, ma to aj par zaujimavych a optimistickejsich scen : 85 % ()

Abdul 

všechny recenze uživatele

Tento Paskaljevičův snímek sice nedosahuje výsledné kvality jeho pozdějšího Sudu prachu, ovšem napříč všemi kombinacemi komedie s tragédií, lehkomyslného vtipu se zásadní osudovostí a střetu daných lidských kultur na jednom určitém místě, nám sám Goran Paskaljevič dokazuje, jakým že je režisérem s vyjímečně vyprofilovanou lidskou stránkou, kterou dokáže používat nejen s přesnou kalkulí, nýbrž i na správném místě. A scéna fiktivního odletu staré slepé španělské matky zpět domů je vyloženě lahůdková. ()

Reklama

Reklama