Reklama

Reklama

Kořeny

(seriál)
  • USA Roots
Trailer 2
USA, 2016, 6 h 27 min (Minutáž: 88–104 min)

Předloha:

Alex Haley (kniha)

Hrají:

Malachi Kirby, Regé-Jean Page, Jonathan Rhys Meyers, Kedar Williams-Stirling, Elton LeBlanc, Laurence Fishburne, Matthew Goode, Genevieve Hannelius (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tento nový historický seriál je adaptací slavné knihy Alexe Haleyho Kořeny a zároveň remakem význačné minisérie z roku 1977. Epická rodinná sága je portrétem amerického otroctví, sleduje osudy několika generací jednoho černošského rodu a nezlomnou vůli jeho členů přežít a zachovat odkaz předků navzdory všem útrapám. Seriál začíná u mladého Afričana jménem Kunta Kinte (Malachi Kirby), který je brutálně odvlečen z Gambie do koloniální Ameriky a prodán do otroctví. Poté vypráví příběhy několika následujících generací a přináší svědectví o důležitých událostech amerických dějin - včetně revolučních a občanských válek, povstání otroků a nakonec dosažení jejich rovnoprávnosti. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (27)

tahit 

všechny recenze uživatele

Kunta Kinte v jiném ražení a ve zkrácené verzi. Vyhovující současným komerčním požadavkům. Tvůrci se rozhodli dát v tomto novém zpracování hlavním postavám mnohem heroičtější vyznění. Neboť to lidi mnohem víc osloví než fakta. Patrně přitlačili i v brutalitě. Pravděpodobně se také nechali inspirovat několika prvky s nedávno uvedeným filmem 12 let v řetězech. Byť se nemohu zbavit dojmu, že nová adaptace poněkud rozředila ten strhující náboj emocí, jenž kdysi vháněl slzy do očí. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Remake, hlavne v USA vyslovenej seriálovej klasiky zo sedemdesiatich rokov ovenčenej niekoľkými cenami, u nás naopak nie až tak známeho seriálu, ktorý si nezaslúži žiadne osočovanie ako to v prípade remakov väčšinou býva, no nebudem ani prehnane chváliť. Nové seriálové poňatie Roots má totiž najväčší problém v tom, že pred tromi rokmi tu bol oscarový Twelve Years a Slave. A Roots je presne to isté, akurát v bledo-modrom a natiahnuté na nejakých cca 6 hodín. Úvod je síce mierne odlišný a predstaví postavy neskorších otrokov v ich domovine, avšak následne sa už ide podľa všetkých očakávaných dejových postupov z otrockých filmov. Povedal by som, že sa dokonca úplne presne ide podľa diania v 12 Years a Slave. Nechýba farma zbohatlíka, nechýba bičovanie pred prizerajúcimi, pokus o útek, aj všetky zvraty zo známej Oscarovky. Priznám sa, že neviem kto si vypožičal od koho a či už 12 Years a Slave nevykrádal pôvodný Roots, ani nakoľko je remake verný originálnu, keďže ten som nevidel, no minimálne sa v roku 2016 trochu vytráca dôvod sledovať Roots, keď to isté sme nedávno už videli a v o niečo lepšom podaní. Roots sa síce snaží o drsnejšie podanie a tak samozrejme nechýba krv a detailnejšie zobrazenie každej krutosti páchanej na černochoch, no aj napriek tomu mi to prišlo možno až priveľmi uhladené. Technicky tomu síce nie je čo vytknúť, herecky taktiež perfektné a je vidieť, že History Channel utratil na seriál nemalé peniaze, no osobne by som uvítal keby to namiesto tej „povinnej“ občasnej brutality, ktorá je teraz v seriáloch „in“ bolo o niečo viac naturalistickejšie, špinavšie a nie až takto učesané v každom zábere. Tá krutosť a nemilé podmienky černochov by tak mali väčší dopad aj na diváka. A vôbec keby to celkovo nebolo až tak jednotvárne s dobrými postavami černochov a zlými postavami belochov (obzvlášť manželka je až priveľmi jednorozmernou postavou). Za tých cca šesť hodín bol čas na zapracovanie na viac ako dvoch/troch charakteristikách jednotlivých postáv. CELKOVO: 3* (6/10) ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

K té páté hvězdičce chyběl jen kousíček. Krásná, emotivní mozaika několika generací otroků během významných amerických dějin 18. a 19. století. Černí herci hrají výborně. Obzvláště mě potěšil Forest Whitaker. U bílých to u mě jednoznačně vyhrál Jonathan Rhys Myers, jemuž prostě jdou autoritativní, komplikované postavy (jako Jindřich VIII. také zářil). Mělo to vše, co si od takové minisérie přejete. Často černobílé charaktery (nejen tedy navenek, ale i uvnitř). Hlavní hrdiny, kterým fandíte a celou řadu útrap, které musí vaši miláčci překonat, aby došlo k ne/naplnění jejich cílů. Velice povedené! 80% ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Remake Kořenů je mistrně natočenou minisérií, jejíž kvalita stoupá každým dílem. Zejména pak ve třetí a čtvrté epizodě. Příběh Kunty Kinteho a jeho rodu je ztvárněn bez jakýchkoliv příkras. Výjimkou tedy není explicitní násilí, ať už fyzické, tak sexuální. Je citelně znát, že toto převyprávění je cíleno hlavně na africkoamerického diváka, protože všechny postavy bělochů jsou zde veskrze záporné (až na jednu výjimku), a to až do extrémů, ze kterých často mrazí. Ovšem z filmařského hlediska mu jde opravdu máloco vytknout, až na občasný patos. Zvláštní uznání si po herecké stránce zaslouží Regé-Jean Page, představitel Kohouta George, a Jonathan Rhys Meyers, který bravurně ztvárnil otrokáře s irskými kořeny Toma Leaho. Nelze tedy Kořeny nedoporučit, ale vězte, že vám po nich nebude příjemně po těle. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Korene som čítal kedysi hrozne dávno, ešte ako chalanisko, takže si z toho už nič nepamätám, preto to nemôžem porovnať s knihou. Ale myslím si, že tento mini seriál sa s predlohou popasoval veľmi dobre, podarilo sa vytvoriť osudovú a zaujímavú filmovú ságu nešťastného Kuntu Kinte a jeho rodiny, ktorá ma ani chvíľu nenudila. Tiež sa dbalo na konzumného diváka, je to zručne natočené, vizuál zdobí pekná kamera a násilníckymi scénami okorenených hojnou dávkou krvi sa tu tiež nešetrí. Zvlášť jedna bola veľmi nepríjemná (posledná časť - scéna s obesením). Mix známych a neznámych hereckých tvári bol pritom tiež zaujímavý. Záver sa mi už zdal zbytočne dojímavý, ale nebola to ani žiadna tragédia. Určite si pozriem aj pôvodnú staršiu seriálovú verziu, podľa ohlasov je ešte lepšia. 80/100 ()

Galerie (65)

Reklama

Reklama