Reklama

Reklama

65 let poté, co maskovaný sériový vrah terorizoval městečko, začne takzvané "měsíční vraždění" znovu. Snaží se snad někdo to hrůzostrašné období napodobit, nebo jde o něco horšího? Zakřiknutá dívka možná drží v ruce klíč k dopadení viníka. Film Děs po setmění vznikl podle hororu z roku 1976, navíc je inspirovaný hrůznými skutečnými událostmi. Snímek vypráví příběh maskovaného sériového vraha, který se vrací, aby pokračoval v terorizování texaského městečka, z něhož před pětašedesáti lety beze stopy zmizel. Zatímco se vyšetřovatelé předhánějí, aby našli mezi předchozími šokujícími událostmi a současným vražedným běsněním spojitost, zakřiknutá dospívající dívka možná drží v ruce klíč, který by mohl všemu zabíjení konečně učinit přítrž. (HBO Europe)

(více)

Recenze (142)

verbal 

všechny recenze uživatele

Rymejk filmu „Město, které se děsilo pytle na brambory s otvory pro oči“ je řídký asi tak, jako když zapijete studenou spišskou klobásu kefírem. Zdravě hutnou konzistenci a kaštanovou hněď originálu ztratil dle mého názoru hlavně proto, že postrádá právě ten děsivý sedmdesátkový luk béčkového slešeru. Natočeno je to hezky, hlavní pipka sympatická, i když se sama sem tam neumí pořádně rozhodnout, jestli se má chovat jako piča nebo psychopat, nicméně časy pytlových fantomů chcíply s Džejsnem Forhísem a Míšou Majerem. Pokud se je někdo snaží exhumovat, měl k tomu přinejmenším mít nějaký nadrcený scénář, a ne jen z poloviny přepapouškované, unylé vraždění z předlohy, proložené místy hluchými jako operátor bucharu. Opíchat jen tak někoho pozounem je sice milé, ale podruhé už kapku neinventivní, a měli raději použít něco originálnějšího. Třeba varhany. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pro mě úplně přesně mezi třemi a čtyřmi hvězdami, což je příjemný překvapení. Snímek je ... čím vlastně ... nikoli remakem ... rebootem asi taky ne ... prostě v roce 1976 vznikl film TTTDS, který se odehrával v městečku Texarkana a byl inspirován skutečnými vraždami - tzv. Phantom Killerem, který v témže městečku řádil ve 40. letech. No a letošní film se odehrává v témže městečku, v současnosti, přičemž pracuje jak s původními vraždami, tak s původním filmem, a dokonce je v něm postava syna režiséra původního filmu, který hovoří o sequelu původního filmu, který měl natočit. No. Takže tvůrci využili ten dnes velmi oblíbený meta přístup k látce, přičemž film sám ale vůbec nepůsobí jako moderní sterilní předělávka starších filmů, nýbrž naopak neuvěřitelně retro. Kdyby postavy neměly mobily a počítače, hádal bych, že se děj odehrává někdy v 80. letech a film se do té doby záměrně stylizuje. Výslovně ještě zaslouží pochválit kamera, ta je fakt výtečná. Herci v pohodě, atmosféra dobrá, celkový feeling příjemný, scény vražd taky OK. Závěrečný twist je docela bláznivý, ale tak to už u whodunnit slasherů bývá. Celkově rozhodně příjemné překvápko, takhle dobrý čistý slasher bez přísad tu vlastně dlouho nebyl. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BUDU TO DĚLAT DO TÉ DOBY, NEŽ JE DONUTÍŠ SI VZPOMENOUT!…" /// Texarkan - město pronásledovaný minulostí, aneb Fantom je zpět a vyhání kostlivce ze skříní celýho města. Průměrná slasherová zábava, která nepřekvapí vůbec ničím. Teda krom toho, jak moc chce mít šokující vyrcholení. A přestože jsem nudou nechcípal… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem obdivovatel Zodiaca, taky Syn Samův a Sekerník z New Orleans maj svý kouzlo. 2.) Protože já (a máma) říkáme, že při píchání se má umírat. 3.) Thx za titule ,,LV a Katanax“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to záživnější. Co se nemůže popřít, je skvělé gore a nepamatuji se, jestli letos vyšlo něco krvavějšího než tohle, ovšem má to i mínusy. Za mě celkem pomalé a nezáživné tempo s nesympatickými herci, retro look nebyl špatný, ale dávám přednost modernímu zpracování, navíc slasher bez odhaleného poprsí je jako akční film bez akce, což zde taky pokládám za mírné negativum, dále soundtrack absolutně nezáživný a teď si nejsem jist, zda jsem nějaký vůbec postřehl a napětí společně s atmosférou na mě taky příliš nefungovalo, respektive zde skoro žádné nebylo. Ke konci mě výrazně potěšil alespoň velmi slušný závěrečný zvrat, který jsem neodhadl + slušné vynalézavé vraždy během filmu mi dohromady vytváří stravitelný průměr, který mohl být o něco více zábavnější a pískal bych si radostí. Malinko přes 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Divný sequel divného komediálnu krimi explotationu (ehm) The Town That Dreaded Sundown z r. 1976. Objavujú sa názory, že je to remake, ale ja teda neviem, mne to pripadalo ako normálne pokračovanie. Ono je to ale asi fuk, lebo to hlavne nie je dobrý film. Občas sa objaví prekvapivo krvavý detail. Občas sa mihne nečakane otvorený erotický detail. Občas nie je atmosféra úplne zlá. A herci sa snažia (kasting je plný pekných absurdít - legendárna Veronica Cartwright, Anthony Anderson, Josh zo Záhady Blair Witch, Gary Cole, Ed Lauter, Denis O´Hare...), hoci nemajú čo hrať. No celé je to béčkarsky napísané, rutinne nakrútené a produkcia - obvykle mimoriadne kontroverzného Ryana Murphyho z American Horror Story - na tom moc poznať nie je. Štvali ma ustavičné „podozrievavé“ zábery na postavy, čím chceli tvorcovia vyvolať v divákovi pocit ustavičnej neistoty v tom zmysle, že každý môže byť vrahom. Nakoniec je ale finálne rozuzlenie nezaujímavé. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Pěkná herečka ani pár fajn vražd se stylovým pytlem přes hlavu nepřebilo podivně barevný vizuál, otravný postavy a úplně idiotský rozuzlení. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mne tedy hodně mile překvapilo ... Proč? Řekne si možná většina diváků jsem přistoupil až na půlné hodnocení. Důvodů by se našla spousta. S vámci subžánru slasher zde nějaký ten rok něco takového nebylo. Už to mě osobně, ne-nadšence do slasherů může stačit. Ale budu samozřejmě ve výčtu pozitiv pokračovat dál ... Film je vydařeným remakem hororu, na který během děje přímo poukazuje, to je od něj velmi "fér", řekl bych... Co jsem nečekal, tak že bude postrádat i sebemenší náznak humoru a bude se brát sakra vážně. Aby ale nepůsobil trapně, je tak kvalitně zpracován, že vše působí jak má. Zejména "oldschoolový" look, atmosféra a feeling jsou exkluzivní. Pro mne jako milovníka syrových 70.kových filmových let prostě naprostej skvost. Co se týče vražd, gore a bodycountu, film netlačí na pilu, protože to nepotřebuje, ... diváka zpracovává atmosférou a pocitem "skutečnosti", jakési rekonstrukce něčeho co se snad i mohlo stát ... I tak však v oblasti mordů nenechá diváka chladným, krutost je výrazná a i když není vše detailně vidět, útoky zabijáka jsou silně agresivní, náhlé a brutální. Útoky nožem čítají desítky bodných ran .. prostě to působí dost skutečně... Celé to působí chladně, bezvýchodně, smutně a děsivě. Někdo si řekne, že se toho tam moc neděje, ale jak jsem uváděl, na mne to působilo jako celek tou nepříjemnou atmosférou a smutkem jednoho města, cejchu a zbytečné smrti sympatických mladých lidí ... I tak by to u mne za plný počet nemuselo být, kdybychom se zrovna aktuálně nenalézali v nejhorším a nejúpadkovějším hororovém období za posledních 10 let. Tím pádem je tento film pro mne jako božská mana z nebes a nic mi nezabrání ho ocenit na plnou výši. Doporučuji paradoxně (přestože jde o slasher...) náročnějšímu diváctvu, které si dokže dát v hlavě rozsáhlejší rovnici dohromady a výjde mu tak parádní, syrová a temná zábava na večer, na který nezapomene při dalším filmu druhý den ... ("meta", "whodunnit" a "twist" jsou zavádějící pojmy, které bych si raději ani nepřekládal do češtiny ... s tímto filmem toho mají společného pramálo ...). ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Kdo by čekal, že slasher z roku 1976 bude mít po tolika letech sequel? Tvůrci seriálu American Horror Story jsou však nejspíš jeho fandové, a tak tu máme pokračování, které celkem nápaditě navazuje na jeho předchozí události. Co bouchne do očí jako první, je vizuál. Nejen, že film je natočen jako sympaticky barevné retro, co sem tam naruší nějaký mobil nebo notebook, ale třeba kamera je naprosto fantastická. Zejména při naháněčkách a mordovačkách dokáže vykouzlit skvělé záběry. Gore je fajn, zabiják se s ničim nesere a hudba taky šlape. Velká škoda je druhé třetiny, která se zasekne a chvílí jí potrvá, než se opět rozjede. Jinak by to bylo za čtyři. Rozhodně však do něj jděte, už kvůli tomu zmiňovanýmu vizuálu. Edit: Zvyšuju na čtyři, nemůžu ho dostat z hlavy. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ta meta-hra mě moc nechytla a nic jiného tenhle film vlastně nemá. Až moc klasický slasher, až moc zaměnitelný výsledek. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Originál jsem neviděl, ale tohle pokračování/remake není vůbec špatné. Úspěšně vás přesvědčuje, že je podle skutečných událostí (i díky zajímavému zapracování původního filmu do příběhu), napíná ohledně identity vraha (přičemž podezřelých je hromada), naservíruje obstojné množství nepříjemných vražd, disponuje fešnou a docela sympatickou hrdinkou a i vizuálně to vypadá k světu. Spokojenost. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nebaví tě strašit ptáky? Pojď si hrát na Zodiacy! Zoufale neoriginální, zoufale bezkrevné (té mimo žil a tepen je tam naopak dost), ztracené ve vlastním meta-blábolení a s „vřískotovým“ koncem, jenž vykazoval stejnou smysluplnost jako nechráněná soulož s frigidní syfilitičkou.. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Ono sa faynovo prežehluje obnosená kvalitná látka, lebo značka nevybledne ani po rokoch. Ak pridáš qualitne kamerkový, hodobne prispôsobivý úmysel pripomenúť zakorenený námet pre new h-age, ktorý nepohŕda vymastenou produkciou a tá převelice ráda premení mince na papírkové, do ventilátora mrsknuté obeživo, tak získaš slušný drive-in 90 minútovku, ktorá formálne poteší aj napriek tomu, že počas písania tohto nezrozumitelného komentu sa mi Town stráca v zabudnutí. Alfo to pojal svedomito ( ten electro house ale vadil) a má takto ďalšiu fanynu. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Málokedy sa stáva, že remake kvalitného hororu sa vydarí ešte lepšie než originál, ale tu sa to minimálne o kúsok podarilo. Tam kde bol pôvodný "The Town That Dreaded Sundown" skôr nenápadný, realistický, s mrazivým nádychom a surovou atmosférou, je jeho upgradovaný remake zase zábavnejší, svižnejší, modernejší a doplnený o nejaké to nové dianie a fakty. Ináč sa to podobne ako pred 38 rokmi pohybuje v rámcoch malomestského krimi slasheru a pre mňa je pozitívom tiež to, že vďaka tejto novinke sa možno dostane viac pozornosti aj neprávom prehliadanému originálu. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Des po zotmení v rámci svojho žánru vlastne neponúka vôbec nič výnimočné a ani výraznejšie zaujímavé. Dejovo je to až príliš ohrané a to vrátane toho filmu vo filme, samotný vrah ma ani moc nebavil, už tvorcovia kultovej série Piatok trinásteho si pred mnohými rokmi rýchlo uvedomili, že vreco na hlave nestačí a tak to rýchlo nahradili niečím zaujímavejším, takže v dnešnej dobe mi to už príde dosť mimo a navyše ani vraždy moc nezaujmú, je ich síce pomerne dosť, ale až na celkom zaujímavú scénu s trúbkou sú úplne nenápadité a pôsobia aj dosť umelo, takže ani po stránke drsnosti nie je vôbec o čo stáť. Ale aj tak nemôžem byť úplne kritický, film má veľmi svižné tempo, celkom slušné zloženie postáv, obzvlášť hlavná hrdinka mi prišla veľmi sympatická a zase taký Anthony Anderson, ako texaský ranger mi prišiel ako slušný úlet, no a za najväčší klad považujem rozhodne vizuálnu stránku. Nielen ten samotný retro štýl, ktorý funguje, ale hlavne veľmi zaujímavá práca s kamerou, čo sa mi páčilo po celý čas. Takže ako slasher je to prinajlepšom priemer, ale tie spomínané klady ho u mňa predsa len povyšujú a to jedno pozretie neľutujem. 59% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Sice vypadá poměrně luxusně, ale na rande jí nikdo nezve. Až se rozhoupal on, dokonce svolil a odjeli z letního promítání toho „bezbožného filmu“, párkrát se v autě na odlehlém místě políbili, on si nedobrovolně sundal kalhoty a ucítil ostří nože v zádech. Holt, někdo má pech. Studentka Jami vyvázla z dostaveníčka s pytlovým fantomem jen s několika škrábanci a šokem. Kdysi dávno se v tomhle Texarkanu nehezky umíralo. Po letech to chce nějaký vtipálek/sadista zřejmě zopakovat. Solidní vizuální hrátky, spousta povídání, sympatická retro atmosféra. Vše funkční, i když ne o všechno (místy dlouhé blábolení) stojíme. Útoky jsou přímočaré a agresivní, situace se zdá být bezvýchodná. Ve výsledku to není typický slasher, kde se efektně postavy nabodávají na háky nebo je rozdrtí projíždějící kamion, ale těží z atmosféry, která je velmi solidní a syrová. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V lete roku 1946 v malom mestečku zvanom Texarkana, došlo k množstve brutálnych vrážd mladých, zamilovaných párov, ktoré mal na svedomí neznámi muž v maske. Vraha sa nikdy nepodarilo dolapiť. Od roku 1976 si miestny každoročne na Halloween pripomínajú vyčíňanie zabijaka, sledovaním kultového hororu, ktorý im navždy pripomína tieto hrôzostrašné činy. Podaktorí veria, že vrah neustále, beztrestne kráča po uliciach Texarkany, pričom čaká na svoju príležitosť, aby opäť "udrel", a opätovne nahnal strach obyvateľstvu. Na Halooween 2013 sa história zopakuje. Vrah na smrť dobodá mladého muža, no dievčinu púšťa. Chce od nej jedinú vec. Zanechať odkaz, že je späť! Zaujímavé, ako každí divák vidí všetko po svojom. No mne veru tento slasher nijak mimoriadny neprišiel. Vraždy až na tú "trumpetu" (čo som teda vôbec nepochopil, aký to malo zmysel) absolútne bez nápadu. "Kudla" v ruke "cáák, cáák, cáák", pištoľ v ruke, "bum, bum, bum", jak na divokom západe. Pár gore scén síce pekných, ale že by som padol na riť od zaliatia krvou, to teda ťažko. Priznávam, že ma úvod veľmi zaujal, dostatočne navnadil a záver rozuzlením prekvapil, no "Town That Dreaded Sundown", nie je v spoločnosti sebe podobným, žiadny preborník. Pointu nebudem radšej komentovať, lebo to by som musel o hviezdu dolu, a to už by mi tunajší "fajnšmekri" hádam aj neodpustili (opäť) - 55%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Na jar v roku 1945 sa v malom meste Texarkana na hranici Texasu s Arkansasom udiala séria strašlivých vrážd spáchaná maskovaným vrahom, známym ako Fantom. Tri hrôzyplné mesiace sa Fantom zakrádal tmavými uličkami Texarkany a sledoval mladé páry, ktoré na odľahlých miestach hľadali súkromie. Tam ich chladnokrvne vraždil. Tieto vraždy razom skončili tak náhle ako začali. Došlo i ku niekoľkým zatknutiam, ale vrah nebol nikdy dolapený. Mnohí si mysleli, že Fantom s vraždením prestal a v kľude dožil svoj život na slobode. Lenže po viac ako polstoročí sa Fantom v Texarkane objavil znova. Kto je tajomný vrah s maskou na tvári, čo surovo zabíja svoje obete? ** ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hádání totožnosti zabijáka bylo fajn, stejně jako sympaťanda v hlavní roli. Všechno ostatní v tomto podivném rádoby slasheru s prvky parodie už bohužel stojí za vyližprdku. [Amazon Prime] ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Obstojný, avšak nijak výjimečný slasher o masovém vrahovi s pytlíkem na hlavě. Původní snímek z roku 1976, na nějž se tento odvolává (aby to navypadalo jako čistý remake) jsem neviděl a ani se na něj nechystám. Kterýkoliv Pátek 13. bude zřejmě o třídu lepší. Škoda jen, že když film nevsadil na brutalitu (vymalování auta rudou bylo hezké, ovšem většina ostatních vražd, včetně vystřeleného oka, byla mizerná), nenabídl hutnou atmosféru. Naháněčky krátké a bez nápadu, sex v mezích TV produkce ( a to nemyslím GOT) a benzinka nakonec do vzduchu nevyletěla. Dívatelné, leč snadno zapomenutelné. ()

Reklama

Reklama