Reklama

Reklama

Ohrožená semínka

(festivalový název)
  • USA Seed: The Untold Story (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

12 000 rokov človek narábal so semenami s úctou. No teraz väčšine prirodzených semien hrozí zánik. Hrozby prichádzajú zo strany priemyselných korporácií, ktoré kontrolujú semená prostredníctvom patentovania a genetickej modifikácie. Dokument sleduje pôsobivý svet aktivistov za ochranu prirodzených semien a domorodé kmene, ktoré majú rovnaký cieľ. Prostredníctvom ich svedectiev, dokument oslavuje tajomstvá, moc a dôležitosť semien. Inšpiruje ľudí, aby sa stali súčasťou nového hnutia za zabezpečenie udržateľnej budúcnosti. (whack)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Mám ekologické vzdělání a dokument mi nepřinesl nic nového co bych nevěděl, ale je to hrůza. Jen té rakoviny z pesticidů a další věcí kolik je kolem nás. Lidem prostě v supermarketu stačí jen jeden z mnoha druhů salátů - ledový, který se dobře skladuje a přepravuje. Přitom jiné druhy chutnají lépe a tak bych mohl pokračovat. Určitá naděje se objeví v závěru dokumentu. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Nesúrodý dokument, ktorý poskytne divákovi informácie len o množstve odrôd, ktoré sme v histórii stratili. Prakticky okolo toho sa točí celá story s krásnou ukážkou aká pestrofarebná vie byť napríklad kukurica či fazuľa. Vo vedľajšej linke divák hľadí na protesty proti monštru Monsanto, ktoré nikto nevie či k niečomu povedú. I samotný dokument neozrejmuje. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

"Pokud chcete ovládnout stát, ovládněte jeho přísun ropy. Pokud chcete ovládnout lidi, získjte kontrolu nad potravinami. Pokud chcete kontrolu nad potravinami, zmocněte se osiva." (parafrázováno) ... Zřejmě kvůli popisku filmu sepsaného lidmi z Jednoho světa jsem měl za to, že tenhle dokument bude pojednávat o globální semenné bance na Špicberkách. Ta je tu ale jen okrajově zmíněna, nicméně to vůbec nic neubírá ze zajímavosti dokumentu! Překvapilo mě, jak velký úbytek různých odrud semen lidstvo za posledních 100 let zaznamenalo. Až tomu trochu nemůžu uvěřit a tuhle informaci si ještě budu muset prostudovat. Co mě každopádně nepřekvapilo je zacházení globálních korporací jakožto kolosů s ohromnou mocí, kde velmi malé množství lidí, často v pozadí, extrémním způsobem a naprosto sobecky rozhoduje o zásadních otázkách lidstva i celé naší planety. A nutno podotknout, že velmi obratně a chytře skrze skupování semenářských firem, lobby u vlád, patentům či vytváření závislosti na specifických semenech závislých na jejich pesticidech a mnohým dalším taktikám. Občas si lidé chtějí hrát na bohy a přetvářet přírodu k obrazu svému. Já ale stejně jako aktéři dokumentu zastávám názor, že přírodě je naopak potřeba mnohem více naslouchat a zase být více její součástí. Jinak se nám to hodně brzo vymstí. ()

Lady_Gaga 

všechny recenze uživatele

Nedá mi to nezareagovat na jediný komentář, který tady k tomu skvělému dokumentu je: to, že někdo nevidí odkaz a daleko hlubší myšlenky neznamená, že by vás to mělo odradit od sledování. Je tam mnoho a mnoho zajímavých informací, jak ze současnosti, tak z historie, zajímavosti z různých koutů světa. Lehce poodhaluje roušku tajemství biochemických a farmaceutických společností. Pokud se alespoň trochu zajímáte o společnost a nejste vyložený betono-plastofil kterého země ani budoucnost nezajímá, tak si to s chutí pusťte. ()

Reklama

Reklama