Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Exner vyšetřuje náhlé zmizení mladé hudebnice Mertlové. Psychicky vyčerpaná umělkyně není po večerním vystoupení komorního orchestru k nalezení... Příběh z pera Václava Erbena s protagonistou kapitánem Exnerem, vypráví o neobvyklém zmizení mladé cimbalistky Zlatavy Mertlové. Zlatava je součástí malého komorního tělesa a jejich koncertu se shodou okolností účastní i kapitán Exner (tentokrát v interpretaci Karla Heřmánka). Dívka má halucinace, neustále slyší stejnou melodii dechovky Švitorka. Když se náhle z hotelu, kde je ubytovaná, ztratí, Exnera to velmi zaujme... (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Původně jsem hodnocení moc nevěřil, ale poté, co jsem zhlédl film, ve kterém je mrtvolné tempo snad jako metoda, se kaju. Opravdu to vypadá, jako by se tvůrci těmi dlouhými záběry, repetitivními situacemi a pauzami v dialozích snažili natáhnout snímek aspoň o třetinu. Zapomenutelná záležitost. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Co dodat? Na dlouhá léta poslední erbenovka s Exnerem, tentokrát s Karlem Heřmánkem. Bohužel televizní inscenace je naprosto bez nápadu, Heřmánek není takový, jakého jsme si zamilovali u Kachyni, je pouze slizký, otravný. Blbina, která celou sérii zadusila na dalších 30 let. Při takové bilanci i ten nový primácký seriál vypadá velmi atraktivně. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Bomba! Čsfd hodnocení opět nezklamalo. Absolutní pleasure v každém detailu. Ne, nedělám si recesi, toto je jednonačně zlatý hřeb a nejhodnotnější produkt celé exneriády. Po prvním filmu s Valou jsou Dialogy teprve druhou exnerovkou, která opravdu baví, navíc ale má nesmírnou subverzivní sílu. Dějiny adaptací exnerovek jsou opravdu zajímavé, zde si všimněme jen jejich ústředního bodu - kpt. Exnera. Jiří Vala (1966) byl takový hravý, veselý, trochu fotrovský Exner, který se na možné eskapády dívá s nadhledem srozuměného. U následujícího znormalizovaného Kostky (1973) z Exnera mnoho nezbylo, ale stále ještě je to elegantní suverén, posléze Fr. Němec (1979) už ani nehraje Exnera, ale vinou scénáře zcela vykastrovaného podpantofláka Marhu. Jako Fénix z popela hned na to vstává kpt. Exner v podobě prototypického Kodeta (1982). I když Vala byl zábavnější, Kodet prostě JE Exner, což mu plnou měrou dopřává i scénář. No a následuje další naprostý obrat: Heřmánek je sice jako Exner velmi dobře představitelný, ale co vzniklo, si asi nedovedl představit nikdo. Nejen Heřmánek působí jako parodie na Kodeta hned od prvních vteřin, nýbrž celá ta bizarérie je nejvymazlenější parodií na detektivky a vlastně na cokoli, jakou pamatuju. Noční pátrání v hotelu je unikát a naprostý luxus. A ty vedlejší postavy: nasraný Hašek spontánně rekonstruující, jízlivý náčelník místní VB s vizáží šikanovaného gymnazisty, celou dobu spící Vlach coby prototypický Exnerův antipod a mnoho dalších. Z různých báječných detailů upozorňuji zvláště na revoluční využití toaletního papíru jako rekvizity, to prosím v době, kdy jeho nedostatek byl jedním z palčivých problémů národního hospodářství. Ocenit nutno už to, že bez ohledu na knižní předlohu (která mě ostatně vůbec nezajímá) tvůrci pochopili, jak je třeba pojednat nebezpečí dechovky pro lidskou psychiku. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Haluciogénní, psychedelický film. Úvodní scénka s Karlem Heřmánkem a Oldřichem Vlachem na ulici působí jako vystřižena z klasického absurdního dramatu. Pak postupně začíná celý ten noční příběh, který působí, jakoby se to odehrálo ve snu nebo v polospánku (žeby pokus o surrealismus ve filmu za socialismu?) nebo minimálně pod vlivem nějaké drogy. Hlavní vyšetřovatel se správá v průběhu vyšetřování (i mimo něj) jako náměsíčný, všichni mluví a konají jakoby spomaleně, atmosféra velice komorná a dramaticky laděná s minimálním využitím scénické hudby (melodii Švitorky nepočítám). K žádným zvratům vlastně skoro celý příběh nedochází a ze šokujícího rozuzlení coby smutného dopadu jednoho žertíku nakonec taky nezamrazí. Scénář ale není rozhodně špatný - dialogy a scénky jsou zajímavé, dochází i na vtipné momenty a nic důležitého nezůstává nevyřešeno. Vzhledem k tomu, že se jedná o zapomenutý TV-film, který se podle údajů objevil v televizi za posledních 20 let jenom jednou a bez specifičtějšího určení, těžko říct, zda šlo tenkrát tvůrcům opravdu o experiment nebo jde jednoduše o nepovedený film. 2* dávám za originalitu, více ne... bohužel (nebo bohudík) nejsem takovým milovníkem bizárů jako Adam Bernau. :o) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Mno, scénář samotný až tak špatný není - v dialozích je hodně věcí nakonec vysvětleno, jsou v něm háčky na diváka, aby si kladl otázky (třeba prachy v kufru - naštěstí jsou v závěru vysvětleny)... jenže režisér to celé pohřbil svým klaunským pojetím jak z cirkusu (dejte Heřmánkovi bambuli a bude to august jak vyšitý), kdy diváka nechává na holičkách, co vlastně sleduje. A když už se divák jakž takž zorientuje, naservíruje mu ve 42. minutě nejdrsnější střih, jaký jsem kdy viděl, aby vzápětí přešaltroval na dramatično, takže se mu to už celé sesype jak domeček z karet.... Herci hrají nejspíše podle instrukcí jakoby parodicky, aby to mělo nadhled, ale to by to pan režisér musel umět. Do toho ta Skoumalova hudba, ta se sem fakt taky nehodí. Výběr herců neboli casting musel někdo dělat v opilosti, nebo narychlo posmetal všechny, kteří měli zrovna v tu chvíli v divadlech volno (včetně štěku Magdy Reifové). Herci nejdou k sobě, žánrová míjení nejdou k sobě, hudba, střih jak z jiné planety. Přitom vzít to do ruky kumštýř, třebas i ten Podskalský, mohla z toho vzniknout lehká detektivní komedie z Benešova - ale takhle je to nesourodý slepenec. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....toto asi nikto neprekoná-toto stvárnenie kapitána Exnera.....tak hrozne, ale hrozne nudné...toto nezachránil ani Karel Heřmánek...nedalo sa..... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, jak může být Karel Heřmánek špatný Exner. Asi tak stejně jako nejnovější Dlouhého kapitán. Jinak je film ukecaná nuda. Nejvíce mě zaujalo, jak veliký dluh zanechalo scialistické budování na našich historických památkách (oprýskaný Mělník) a kolk peněz stály opravy zanedbaných městských center. ()

otík odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle si kapitán Exner nezasloužil. Strašná stylizace Exnera do příšerného panáka, který se chová naprosto nepřirozeně a podivně, scény jsou nesmírně natahované, příběh je zcela padlý na hlavu a nesmyslný. Heřmánek určitě není špatný herec, ale tady to bylo fakt hrozné. Děs, který klidně mohl i nadále zůstat v archivu ČT. Kapitola kapitána Exnera je uzavřena a mile rád se vrátím ke dvou klasikám s Valou a Kodetem. Hudba: Petr Skoumal ()

Gavin87 odpad!

všechny recenze uživatele

V tomto počinu, který je snad kouzlem nechtěného parodií na sebe sama, je špatně úplně všechno. Karel Heřmánek už opravdu nemohl být přihloupější. Vedle takového Exnera v podání Jiřího Kodeta je Heřmánkův Exner s mrkví v ruce "večeřící lehce" opravdu žalostný. ()

LadyPupu odpad!

všechny recenze uživatele

Totálně psychedelické zpracování celkem dobré knihy od Erbena. Karel Heřmánek hraje Exnera tak, že člověk neví, zda je blázen, na drogách anebo se jedná o tvůrčí záměr režiséra. ()

Gekacuk odpad!

všechny recenze uživatele

Otřesné. Takovou katastrofu jsem teda nečekal. V trezoru ČT leží tisíce lepších titulů a oni je nevysílají, protože se bojí kritiky, že je tam třeba jedna scéna s politikou nebo ideologií. A takovéhle MEGAKRAVINY bez kouska umu režiséra, scénáristy a herců se vysílají. Vzpamatujte se!!! Nebo aspoň ty hodnotné tituly, které nechcete vysílat, prodejte konkurenci. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Takovou hloupost jsem tedy velmi dlouho neviděl, nepomohlo ani dobré obsazení. Prvních 30min je lítání po hotelu. Pak je tam divno-střih a bleskové vyřešení případu. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

10% — Když jsem se před časem koukal, co všechno bylo natočeno s kapitánem Exnerem, překvapilo mě nízké hodnocení tohoto filmu. Takže když jsem ho uviděl v programu televize, hned jsem se na něj podíval. A musím říci, že hodnocení plně odpovídá. Základní nápad (zápletka) není špatný, ale lépe by se vyjímal na zadní straně Ohníčku jako jeden z Otazníků detektiva Štiky (nechce se ani věřit, že předlohou je celá kniha). Pak pokus natáhnout tuto potenciálem cca desetiminutovou hříčku na sedminásobek dopadá špatně už z principu. A pak tu máme ještě vlastní zpracování. To je jedním slovem příšerné. Nejlépe z toho asi vychází odporný dechovkový motiv, při kterém mi hlavou běhaly myšlenky na (sebe)vraždu, a nedivím se Zlatavě, že z něj skončila v blázinci. Kapitán Exner Karla Heřmánka je přímo odpuzující. Leze lidem do pokojů, prohrabuje se věcmi a nemá potřebu se legitimovat nebo aspoň naznačit, že je kriminalista. Místo šaramantního, mírně ješitného, sečtělého šviháka tu máme arogantního a nadutého panáka, který se tváří a chová, jako že může všechno. Hnusně se dokonce chová i ke svým uniformovaným kolegům. Drobným kladem budiž, že jsem měl pocit, jako by tato stylizace byla záměrná a jako by postava uniformovaného poručíka VB svůj odstup vůči Exnerovi dávala najevo. Postava poručíka Beránka byla úplně zbytečná a byla tam snad jen kvůli kontrastu životního přístupu. Nepovedený, zbytečný televizní film. Když se ale podíváme na filmografii režiséra, asi se není čemu divit. ()

Lupes odpad!

všechny recenze uživatele

Cože? To má být vtip? Tohle je tak absurdní inscenace, až je skoro geniální. Zajímalo by mne, co stojí za celou stylizací (zápletku ponechme stranou, ta je mizerná ve všech "Erbenovkách"). Je to snad nezvládnutý pokus navázat na dadaismus Pokladu byzantského kupce? Nebo už se tak moc hulila tráva?? ()

karlee odpad!

všechny recenze uživatele

Heřmánek se sice snaží z této debility udělat absurdní komedii, ale ani to nestačí na hvězdičku. Scénář, režie, kamera, herecké výnony, všecko špatně. "Tady kapitán doktor Exner", brrrr. ()

Amonasr odpad!

všechny recenze uživatele

Nic strašnějšího z produkce ČT jsem snad ještě neviděl. A Karel Heřmánek coby kapitán Exner byl po celou dobu přímo na facku. Dokoukat tento paskvil bylo doslova utrpením. ()

Reklama

Reklama