Reklama

Reklama

Paddington není jen tak obyčejný medvídek. Pochází z nejtemnějšího Peru, nosí červený klobouček a víc než cokoliv jiného miluje marmeládové sendviče. Když zemětřesení zničí jeho domov, pošle ho teta Lucy do Londýna, aby zde našel novou rodinu. Sám a opuštěný na paddingtonském nádraží pomalu zjišťuje, že život ve velkoměstě není úplně takový, jak si ho představoval. Naštěstí ale potká rodinu Brownových, která se ho ujme i přes kategorický nesouhlas tatínka Browna - typického, spořádaného a trochu i nudného Brita. K jeho zděšení, kdekoliv se medvídek objeví, začnou se dít neuvěřitelné věci. Svými ztřeštěnými nápady často převrátí celý dům vzhůru nohama a způsobí neskonalý chaos. Svým úsměvěm a dobrým srdcem si však nakonec získá srdce celé rodiny a vše se v dobré obrací... avšak jen do okamžiku, kdy si ho všimne zákeřná ředitelka místního muzea, která z něj chce udělat vycpaný exponát... (A-Company CZ)

(více)

Recenze (447)

verbal 

všechny recenze uživatele

Jediti, to bylo ale slaďoušké a lostomiloušké! Avšak plácat z toho o sebe otylýma a mnohdy i pokřivenýma ručičkama a infantilně se hihňošit budou patrně jen ti zabržděnější a mentálně méně kvalifikovaní z vašich budoucích dárců orgánů v kategorii do dvanácti let. Kupříkladu má antikoncepční selhání, kvůli nimž jsem tu kalvárii vlastně podstoupil, mě během projekce sama několikrát doslovně žádala, abych tu pičovinu vypnul a rozjel něco opravdu zábavného pro děti, třeba Mišn impásibl nebo Saf, a na mé výchovně mentorské „Držte huby, tohle je přesně pro vás“ reagovala rodičovsky dehonestujícím, opovržlivým odfrkáváním. Žádné dětské porno to rozhodně není a tím pádem je ta proklamovaná „zábava pro celou rodinu“ dost brutálně přestřelena. Tedy pokud tím nebylo myšleno povyražení výhradně pro registrované tatínky a maminky. Pro duševně přiměřeně vyvinutého, dospělého a plnohodnotného příslušníka rodu Hetero sapiens je tato patetická, hloupá, šablonovitě neoriginální a přiteplená taškařice rozhodně spíše utrpením, a pokud vás tedy zrovna nesvrbí konečník, nebo již máte z dřívějška nudou do krve okousané nehty, silně doporučuji ukotvit následky vašeho bezuzdného sexu klepetama k radiátoru ve vedlejším pokoji a pustit si raději něco o týrání medvědů. Je to sice pěkně natočené a animačně vymazlené, nicméně ten Pedynktn je nejen trapný, ale také mimořádně slizký až odpudivý, a než roztomilého medvídka připomíná spíše prdel idiopatického hirsutismika s očima. Navíc mně osobně dost nepříjemně evokoval toho homozkurvence Púa, díky němuž se ještě ve čtyřiceti uprostřed noci budím hrůzou, protože se dusím chlupy z toho, jak jemu a celé té jeho nesmírně traumatizující gejpartičce vztekle ve snech prokousávám krkavice ve Stokorcovém lese. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Přestože vizuální styl Paddingtona prozrazuje tvůrce Mighty Boosh (plynulé přechody mezi reálným a fantaskním světem, hodně výrazné barvy a kostýmy), dost si vypůjčuje také z filmů Wese Andersona (vycentrované frontální kompozice, mizanscéna jako nitro domečku pro panenky). Zápletka nápadně využívá motivů ze 101 dalmatinů, méně nápadně z Chaplinova Kida a dalších filmů o osiřelých mláďatech. Vyprávění strukturované jako série akčních sekvencí připomíná z novějších počinů Prokletí králíkodlaka nebo Tintinova dobrodružství. Neznamená to, ale že by byl Paddington prost původních nápadů a jen vykrádal druhé. Na pocitu familiárního je naopak založen. Přímočaře a upřímně vypráví tradiční příběh s oblíbenou postavičkou (minimálně v Británii). Svou návaznost na tradici sahající minimálně do roku 1958, kdy vyšla první paddingtonovská knížka, nezapírá a nestydí se za ni. Stejně tak neshazuje sentimentální scény a nerelativizuje své liberální poselství (jak se v éře stále větší nesnášenlivosti chovat k cizincům, obecně k těm, kdo se odlišují). Kombinace povědomých prvků z Paddingtona dělá navzdory tenounké zápletce, neprokresleným nebo nevyužitým postavám a medvědovým kompozičně chabě motivovaným nehodám adepta na novou vánoční klasiku. Zahraju si na Mirku a závěrem dodám, že původní znění, o které budeme v českých kinech bohužel ochuzeni, by filmu s velkou pravděpodobností zajistilo minimálně pět procent navíc. 75% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Věděl jsem, že jdu na milý snímek, ale takovou vymazlenost jsem vážně nečekal. Britskost se vším, co k tomu patří, včetně Indyho klobouku. ;-) A Hugh Bonneville jako kdyby vypadl z Panství Downton. 90%. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Trochu mix Stuarta Littla a 101 dalmatíncov, akurát s hovoriacim medveďom v hlavnej úlohe... ale to anglické balenie s hromadami vtipných nápadov a výbornými hercami je neodolateľné. Ak máte plné zuby amerických digitálnych animákov, toto je rozhodne osviežujúca zmena. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Neexistuje milejší film za poslední roky, než je Paddington. Paddington je prostě roztomilouš největšího ražení. A taky se na něj moc hezky kouká, protože rozbije a vošahá všechno, co mu pronikne do zorného úhlu jeho očí. Na druhou stranu tahle pohádka kombinovala reálný svět s tím kresleným tak, že jsem si neustále říkal, proč nikomu není divný, že ten medvěd mluví a chová se jako člověk. Na tu myšlenku už jsem sice asi starej, ale roztomilost je tak výrazná, že každé dítě musí slintat blahem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55miliónovTržby USA $76,271,832Tržby Celosvetovo $268,047,808Tržby za predaj Blu-ray v USA $8,243,518Tržby za predaj DVD v USA $13,729,408║ správne uletené a uvoľnená zábavnosť sadne, hneď niekoľko krát tu príde na moc vydarené trefné scénky ktoré bohato pobavia, príbeh neotrávi, za posledné roky jeden z najlepších rodinných filmov /90%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TAHLE RODINA POTŘEBOVALA TOHO MEDVĚDA ÚPLNĚ STEJNĚ, JAKO ON POTŘEBOVAL VÁS…“ /// Máme tady velmi zvláštní druh medvěda, kterej využil toho, že svět lidí už žádnej Méďa nepřekvapí. Uvítaj ho zejména maminy s děckama, páč se nemusej bát, že jejich ratolestím pokřiví charakter. Jedná se totiž o lehce trhlou rodinnou podívanou, ve který se hledá domov a (nejen dětskej) hrdina. Britskej humor, filmový narážky a vymazlenej vizuál, dělají s Paddingtona asi nejpovedenější rodinnej kousek poslední doby. Proto přivřu víko a dávám... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vím, že domov je víc, než jen střecha nad hlavou. 2.) Zjistím, proč všichni zdrhaj do Anglie (Eržika, Dežo, Lakatoš…). /// PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE * NAPĚTÍ ne ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Weinstein, Dimension // Počet premietajúcich kín v USA: 3,355 // Otvárací Víkend v USA: $18,966,676 // ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Každá rodina by mala mať Deň marmelády. A medveďa. Toho predovšetkým." Paddingtona je veľmi ťažké nezamilovať si. Hovoriaci macko z hlbín džungle Peru  po rodinnej tragédii skúša šťastie v ďalekom Londýne. Má síce meno, ale iba v medvedej reči a nedá sa príliš dobre vysloviť, tak ho rodina Clydeovcov pomenuje podľa stanice. Strašidelne mručí, ale nebojte sa, je neškodný. Miluje broskyňovú marmeládu (vie ju dokonca vyrábať), je pozorný džentlmen, slušne vychovaný, po schodisku chodí výlučne po zábradlí, má malý kufrík a v ňom plno pohárikov s mlsanicou, parádny širák a pod ním sendvič („pre prípad", ako mu vždy prízvukoval strýko). Má dobré srdce a vždy každému rád pomôže, ale je v meste nový a tak sa mu občas (alebo azda i častejšie?) podarí nechtiac niečo vyparatiť. Film Paddington je milý, vtipný (čivava, nepríjemný pohľad vo výťahu), zábavný, rozkošný, vynaliezavý, ľudsky hrejivý (dobrácky vojak) a dosaďte si sem ďalších 15 (ale pokojne aj 20, ak chcete) superlatívov. Množstvo scén je po vizuálnej stránke magických (Paddington vstúpiaci prostredníctvom kino plátna do milovanej džungle alebo staničná spomienka Jima Broadbenta) a postavy sú sympatické a prirastú k srdcu (až na Nicole Kidman a otravného suseda, ktorý sa poučil, ale i tak je tvorcami potrestaný vypadnutím z deja bez vysvetlenia). Plus obsahuje pozoruhodnú Kauzu Taxikár. "Stará mama, ty sa nečuduješ?" - "Odkedy som prvý raz videla mikrovlnku, nečudujem sa ničomu." ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Cekal jsem nejakou hruzu a dostal jsem zabavnej, i kdyz samozrejme trochu preslazenej rodinnej film. Tohle je ten typ filmu, kterej si dovedu predstavit sledovat kazdej rok o vanocich, jako kulisu u nejaky jiny cinnosti. Sice tu mame pribeh, kterej ale neni buhvijakej a vicemenene jen slepuje dohromady jednotlivy scenky, kterejm naprosto kraluje medvidek v hlavni roli. Sice to je misty uz prehnany, misty infantilni a vetsinou tezce predvidatelny, ale stejne se da u kazdy sceny skvele zasmat. K tomu tu jsou super sympaticky herci a celkove vse svizne odsejpa, takze tech 90 minut utece jako nic. Za me naprosta spokojenost. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Moc to žene - čekal jsem, že budu mít problém s přílišným patosem, ale nakonec zjišťuju, že by mi ho tu spíš vyhovovalo víc, že bych se rád ponořil do nějaké melancholie a dobroty, ale ten film mi to neumožňuje. Rozhodně ale zajímavý pokus o film pro děti, který k nim nepřistupuje jako k hlupákům. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Ukázkový feel-good rodinný film, kde každý motiv a každá dílčí zápletka najde svoje opodstatnění a rozuzlení. Je tu hodný, ale nešikovný medvěd (Whishaw), který nabourá stereotyp rodiny Brownových (Bonneville, Hawkins, Harris, Joslin). Je tu výrazný záporák, resp. záporačka (Kidman), je tu střelená hospodyně (Walters), je tu brblavý soused (proklatě nevyužitý Capaldi) a jednoduchá zápletka (Paddington cestuje do Londýna, aby našel nový domov u cestovatele, který kdysi navštívil jeho strýce a tetu v nejtemnějším Peru). Z otce morouse (Bonneville) se nedobrovolně stává hrdina, po němž celá rodina tak volala, tuto proměnu provázejí mnohé vtipné momenty atd. Prostě typický film, kdy víte, jak to dopadne, ale právě protože to víte, není důležité, jak to skončí, ale jak se k očekávanému cíli dostanete. Paddington tuto cestu podává vtipně, vkusně a co se stopáže týče, tak akorát. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Počítaje libry by matka Jeremyho Clarksona měla říct: „Top Bear!“ Klasická rodinná záležitost postavená na premise „stranger in a strange land“, pršiplášti britské snášenlivosti (nikdo se nepozastaví nad tím, že je v metru medvěd, ale spíše nad tím, že neumí projít turniketem) a nápaditém humoru (například ne tak úplně taxi dodávka). Trošku je záhadou, že někteří herci (H.Bonneville, J.Walters) působili mileji, než ten chlupatý Peruánec, ale to bych přičetl na účet Paddingtonovy marmeládové vlezlosti.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Paul King, Hamish McColl | Hudba: Nick Urata | Distribúcia: StudioCanal | Štúdio: Heyday Films, StudioCanal | Rozpočet: 38,5 milióna € | Tržby: 241,600,000 $ | Ocenenia: Spolu - 2 nominácie BAFTA || Paddington je milý animák, ktorý si deti určite obľúbia. Nemá však Shrekovský alebo Ratatouille-ovský nadhľad a široký vekový záber, hlavne vďaka schematickej konštrukcii vývoja deja, a niektorým archetypálnym postavám. 55% | FullHD, THX, EN DTS | ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Je těžké představit si lépe vytvořený vánoční rodinný film pro děti dětinnéi dospělé všeho věku od 5 do 100 let. Je dobře, že ještě jsou a snad i budou. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Milé, roztomilé a místy docela dojemné. Jeden z řady rodinných filmů, ve kterých mě vyrušovalo pouze nucené zapojení záporáka do příběhu; kdyby byl celý film jen o rostoucím vztahu mezi Paddingtonem a jeho novou rodinou, byla bych spokojenější. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Krteček po anglicku. Asi není nic víc potřeba dodávat. Pokud člověk přistoupí na fakt, že nikomu vůbec nepřijde divné, že se po městě potuluje mluvící medvídě, dostane svižnou anglickou feel good pecku s naprosto brilantním dabingem Bena "Q" Whishawa...70% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

U britských filmů a pomerančové marmelády se vysoká očekávání často nevyplácí. Bohužel, Paddington má své nejlepší momenty již v traileru, takže film absolutně ničím nepřekvapí, neohromí. Přesto jako večerní oddychovka zafunguje spolehlivě. Zamrzela přítomnost Nicole Kidman, které role absolutně nesedla, její dějová linie navíc působila dost zbytečně. Nebýt jí, jdu možná s hodnocením o trochu výš. Takhle je to bohužel docela vyplácaný potenciál. ()

Související novinky

Karlíka a továrnu na čokoládu čeká prequel

Karlíka a továrnu na čokoládu čeká prequel

20.10.2016

Willy Wonka začal svoji pouť v roce 1964 v románu Karlík a továrna na čokoládu od Roalda Dahla. První filmová adaptace přišla v roce 1971 a proslavila nedávno zesnulého Genea Wildera, druhá se… (více)

Reklama

Reklama