Reklama

Reklama

Tojiru hi

Obsahy(1)

Snímek Uzavřené slunce delikátně otevírá choulostivé téma zneužívání dětí, přičemž se zaměřuje na to, jak se oběti vyrovnávají s tíživou minulostí. Začínající spisovatelka a její mladší bratr jsou neodlučitelně spojeni traumatizujícími vzpomínkami. Dívka se pokouší k minulosti získat odstup tím, že začne své vzpomínky sepisovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

JFL 

všechny recenze uživatele

Třetí Jukisadův film nezapře vliv Šundžiho Iwaie, u kterého Jukisada začínal jako asistent režie. Jukisada také vytváří svébytné universum kdesi na hranici reality, alegorie a impresivního vyprávění, v němž se zaměřuje na intimní problémy svých postav. Mix postupů na jedné straně umožňuje divákům navázat silnější pouto s „realisticky“ profilovanými postavami, ale současně otevírá pole pro tvůrčí imaginaci, která může pomocí symbolistních scén mnohoznačněji a emotivněji vyjádřit niterné pocity či úvahy postav. Také se zde tematizuje postava vypravěče, která svým zaujatým pohledem opodstatňuje zvolený stylový rámec, ale narozdíl od Iwaie s jeho v zásadě prvoplánovým užitím vypravěčů Jukisada ukazuje ambice svého mentora překonat a až do posledního záběru zamlčuje rámec vyprávění, čímž se z filmu stává mnohoznačné a úvahy provokující dílo. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Bratr a sestra žijí spolu, navzájem se obtížně snášejí, ale mají incestní vztah obvykle iniciovaná dívkou. Z filmu se mnoho nedovíme, pouze že nesnášejí možný vztah k druhému zevnitř a probleskne vzpomínka, jak dívka zabila někoho, kdo o ni usiloval (otce?) a pak mrtvolu zazdí.... Jinak jde o filmařsky zajímavý, ale fádní film plný náznaků.(50%) ()

Reklama

Reklama