Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (289)

honajz 

všechny recenze uživatele

Holt Hřebejk není Strach. Tam, kde by Strach vytáhl pro KAŽDOU scénu úžasnou lokaci, zde se za chvíli začnou záběry opakovat. Chybí i větší akce, myšleno spád děje. Sledovat auto, z něhož někdo vystoupí u škarpy, vyčůrá se, nastoupí, auto odjede, chvíle čekání, projede druhé auto - jaký to mělo smysl pro celý děj? Buď to měli natočit jako jeden film, nebo mělo někoho napadnout, že roztáhnout jednu knížku na tři filmy je možné třeba u Ludluma, kde je to přecpané dějem a dějovými zvraty, ale ne prostou kriminálku. Některé faktické nesmysly teď nemá smysl komentovat. jen mne zaujalo, že zkušená policistka v životě neslyšela o čísle 666. To asi spadla zrovna z Venuše. Navíc nevím proč, ale Klára Melíšková hodně huhňá, skoro jí není rozumět, co říká. A ty sáhodlouhé kecy, kdo je, a kdo není rasista a tak, to sem tedy taky moc nepatřilo. --- EDIT po celé sérii. Ano, tak takhle vypadá inťošský pokus o humor pro inťoše, odtržené zcela od reality. Hloupé až pitomé pro většinu ostatních, kteří se nenarodili se zlatou vrtulkou a tučným kontem rodičů v zadku. Ty tři díly selhávají nejen jako detektivka, ale i jako (snad myšlená) parodie, případně mysticky laděné dílko v severském stylu. Kamera je moc hezká, ale chvílemi samoúčelná a na wallpapery se můžu kouknout třeba na Instagramu. Mizerný střih. Naprosto nulová práce s postavami, napětím, očekáváním. Spousta věcí ve filmu nedává smysl, logické to taky moc není, mystické už vůbec ne. Zkrátka a prostě - pitomé. (Btw, už vidím, jak dvě babky vidí vylézat z hrobu chlapa, a nechá je to totálně v klidu.) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Retardovaný svět, retardovaná logika vyšetřování, retardovaně jednající postavy vyšetřovatelů, ale na rozdíl od geniální anti-krimi Malej Quinquin se tu čiperné retardování mění ve zhoubnou křeč, která zasahuje všechny složky seriálu (včetně poměrně konzervativního "whoddunit "jádra). Popravdě, retardovanější hudbu nejspíš letos neuslyšíte a tolik různých způsobů snímání by vystačilo na deset minisérií. Absurditě samozřejmě "počesku" chybí to, aby byla dotažená do konce. Tohle je polovičaté lavírování mezi vážností, smíchem a výsměchem, seriál, který se po dramaturgické i scenáristické stránce rozpadá do série více či méně vtipných skečů a WTF žánrových přechodů. Jasně, chápu, že tu byl pokus "neuchopitelně" těkat, ale výsledek je, jak správně poznamenala kolegyně Táňa Zabloudilová, "full retard" detektivka. I tak lepší než Clona, Vraždy v kruhu a další atentáty na detektivku. Ale jen proto, že se u toho člověk zasměje a místy má pocit, že to bylo ze strany tvůrců schválně. Hřebejkovo míjený se se žánrem už dlouho nebylo tak snesitelné. [Viděno poctivě celé na projekci. Těm, kteří po prvním díle žehrají na díry v logice tak doporučuji počkat na později. Je to stále výživnější.] ()

Reklama

Peytl 

všechny recenze uživatele

Zatímco golfisti a jiní profesionální neherci, tak i další jemu podobné kreatury všeho druhu a nudní suchaři tetelící se nepochopitelně na prvních stránkách čsfd nefunkční rodinky, spláchli Hřebejka do hajzlu a s Jarchovským si před tím vytřeli interleguání prdel, tak já, jakožto nepozér (novotvar, podobně jako NEROM), pálím příjemnými třemi pizdami a to hlavně za výběr herců. Už jen proto, že tolik hoven a síry na hlavy celého hereckého ansáblu jsem dlouho nečetl... no, za mě to byla jen (opět) Voříšková, která by si zasloužila obsah kloaky do xichtu, ale to je jen věc osobních antipatií, navíc zavrzala asi jen osm slov, to se dá s jistou dávkou empatie přežít. Ještě mě napadá jedno vysvětlení pro tak nízké hodnocení arbiteřích jelit. Patrně je znervózňoval Budař a oni si nechtě vybavili to vytěsněné z paměti... ano, ministranství a ponížení v zákristii, či snad byl problém šukající padre? Ještě vše podrobím dokonalé a naprosto precizní analýze a budu pomýlence sledovat... anebo ne, to je zábavnější čumět, jak zasychá barva. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Hodně tomu pomohlo, že si Případ pro exorcistu na nic nehraje a celý případ vlastně zlehčuje, musel jsem se často smát a obsazení Krobota, Melíškové a Voříškové je zkrátka pořádná švanda. Ačkoli nefilozof, navštěvoval jsem dva semináře Michala Sýkory a musím konstatovat, že jeho humor přesně poznávám, v něčem byl až dost radikální. Všechno mi sedlo a výborně jsem se bavil. Nakladatelství Host přece nevydává žádné braky. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Český seriál žije, a může za to Česká televize. Sic se nemůže měřit s produkcí BBC nebo HBO (a kdo jo?), ale buďme rádi, že se na našich jinak žumpovitých programech najde takovýto materiál. Skvělé herecké obsazení (Krobot- ten chlap je zabiják), zajímavý příběh a výtečná hudba. A těch 55 %? Na zdejším popcornově-blockbusterově-komiksovém webu mě to vůbec nepřekvapuje. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Škoda Yeti komisařky Výrové (Klára Melíšková) má registrační značku 1M2 3514 bez modrého pruhu. To ale není ve skutečnosti možné, neboť model Yeti se začal vyrábět až v době, kdy už se vydávaly pouze RZ s modrým pruhem s písmeny CZ a symbolem EU. (Martin_L)
  • Magnetofon používaný vyšetřovateli je polský HGS TB-2408 Unitra Aria z 80. let 20. století. (sator)

Reklama

Reklama