Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (289)

k212 

všechny recenze uživatele

První díl příliš nezaujme mysteriózním námětem. Druhý díl je sice nejnapínavější a celkově nejzajímavější, ale pořád velmi vágní. Třetí díl je nejhorší, překotně se snaží doslovně dovyprávět cokoliv. Zaujalo mě stylizované bezčasí a ošuntělé venkovské reálie, rušila mě hudba, která byla paradoxně tou nejlepší řemeslnou částí. Potěšili mě někteří herci. Ovšem děj, to je jiná! Měla to asi být inteligentní detektivka? Měla to snad být parodie na severský thriller? Tohle se vážně moc nepovedlo. Absolutně mě uniká momentální posedlost ČT po detektivkách! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Málokomu se podaří sehnat do jednoho vyšetřovacího houfu tolik nesympatických postav. I když tak moc jako Klára Melíšková, nejsou tragičtí všichni zbylí dohromady. Slovník při výslechu odpozorovali páni filmaři kde? A proč ti debilové jezdí žigulem? Natahovačka klasicky v prvním díle vystaví dojem, že přesně víte, kdo to mohl být, abyste se ve druhém díle od výsledku pořádně vzdálili a ve třetím ještě před usnutím (anebo po něm) spokojeně zamrkali, jak to bylo promyšlené. Nebylo, stejně jako chabrusová majorka, chrčící Krobot a santusák Majer, jehož filmová zrůdička/dcera se maskérkám opravdu nepovedla. Díky aspoň za ňadra filmové Zdeny Králové (znáte jí někdo? Je na téhle fotce), ty se celkem sledovat daly. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Snaha se cení, to je jasné. Hřebejk ale není Jiří Strach, nemá cit pro tento žánr. Nechápe, že se mystická atmosféra nevytváří scénickou hudbou, ale scénou samotnou. A hudba je zde natolik strašná, že filmu ubírám hvězdičku jen za ni. Na film se dá v pohodě dívat, ale s přibývající stopáží tak nějak přestane záležet na tom, kdo je vrah. To je myslím u krimi docela důležité, a já už jsem byl utahaný a dozvědět se to ani nepotřeboval. Konec přinesl především úlevu, že je po všem. 50% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Herecká sestava byla velmi zvláštní, co figura to charakter. Škoda, že se na tom lépe nezapracovalo a vůbec celý ten seriál byl zvláštní. Atmosféra byla taková potemněla a hutná, mohla být ale ještě mnohem víc. Větší šťavnatost by neuškodila. Klára Melíšková s Miroslavem Krobotem byli super. Krobot mohl být ještě vetší cholerik. Když jsem ho viděla, jak se veze v tom Ládínkovi, tak jsem se odbourala. Ale jo, k němu to auto sedlo. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Zatímco golfisti a jiní profesionální neherci, tak i další jemu podobné kreatury všeho druhu a nudní suchaři tetelící se nepochopitelně na prvních stránkách čsfd nefunkční rodinky, spláchli Hřebejka do hajzlu a s Jarchovským si před tím vytřeli interleguání prdel, tak já, jakožto nepozér (novotvar, podobně jako NEROM), pálím příjemnými třemi pizdami a to hlavně za výběr herců. Už jen proto, že tolik hoven a síry na hlavy celého hereckého ansáblu jsem dlouho nečetl... no, za mě to byla jen (opět) Voříšková, která by si zasloužila obsah kloaky do xichtu, ale to je jen věc osobních antipatií, navíc zavrzala asi jen osm slov, to se dá s jistou dávkou empatie přežít. Ještě mě napadá jedno vysvětlení pro tak nízké hodnocení arbiteřích jelit. Patrně je znervózňoval Budař a oni si nechtě vybavili to vytěsněné z paměti... ano, ministranství a ponížení v zákristii, či snad byl problém šukající padre? Ještě vše podrobím dokonalé a naprosto precizní analýze a budu pomýlence sledovat... anebo ne, to je zábavnější čumět, jak zasychá barva. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Vyšetřovatelé používají polský magnetofon Unitra-M1417S Tesla ANP806 vyráběný v letech 1977–1981. (sator)
  • Ve druhém díle, kdy sedí vyšetřovatel Mráz (Stanislav Majer) v kavárně se svou exmanželkou a dcerou, sedí u vedlejšího stolu vlevo autor románu "Případ pro exorcistu" Michal Sýkora. (Charlizee)
  • I když podle literární předlohy se děj odehrává v Olomouci a nedaleké vesnici Štěpánov, především interiérové scény natáčeli filmaři z úsporných důvodů v Praze - například na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy nebo na patologii v pražském Karlíně. Vesnici Štěpánov nahradila obec Tursko dvacet kilometrů od Prahy. Městské exteriéry natáčeli přímo v Olomouci, aby vytvořili iluzi, že se celý příběh odehrává tam. Ve filmu se objeví Dolní a Horní náměstí, obchodní dům nebo silo v Polské ulici. (rakovnik)

Reklama

Reklama