Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (289)

golfista 

všechny recenze uživatele

Hmm .... tak .... buď jsem se zbláznil já, nebo Hřebejk s Jarchovským. Anebo zmagořili všichni dramaturgové v ČT ? ... Stupidní scénář, nevhodně obsazení herci kterým nevěřím ani slovo, uměle natahovaná stopáž nic neříkajícíma scénama atd. atd. ---- Omlouvám se za můj komentář po druhém dílu. Až u třetího jsem pochopil, že šlo pravděpodobně o komedii. Proto musím hvězdičku přidat (tvůrci to ale mohli avizovat dopředu, aby nedocházelo k takovým "nedorozuměním") ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak se mi to po dvou letech rozleželo v hlavě. Mezitím jsem čel jednu z předloh Nejsvětější trojice, Ještě není konec, která se chystá ke zfilmování tento rok a byl jsem naprosto unesen. Hřebejk v Exorcistovi dělá Taušovi se Stíny takový předvoj, je odvázaný, kdežto Tauš se rovnou utrhl ze řetězu. Vše, co zdejší mí oblíbení uživatelé i ti, co jsou nahoře, považují za zápor, já vnímám jako klad - emancipovanou Výrovou, sarkastického a hloupého Vitouše, chlapáka Majera. Nevěděl jsem, že Kyšperský zazářil ještě před Trpaslíkem. Dlouhé záběry zvyšují napětí. Březinova hudba, hozená trošku do folklóru, evokuje Moravu a s ní tradičně spojované veselí a pohodu v kontrastu se všemi těmi sobeckými podezřelými. Co není pro hlavní příběhovou linku důležité, je drze opuštěno (ne, opravdu nepotřebujeme dovysvětlovat, jak dopadne vyšetřování Fořtova zabití). Humor funguje, vymítání ďábla a nadpřirozeno je jen klamání tělem. No a proč ne?? ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem v naprostým šoku. Co tohle mělo jako bejt ? V dramatických scenách nám hraje kabaretní hudba, dlouhý zbytečný záběry zabíraj plochu jednoho dílu, z policajtů se tady dělaj hovada a z diváků ultrahovada. Jestliže první dva díly mě přesvědčily, že se jedná o seriálový hovno, tak třetí díl tomu hovnu nasadil rámeček. Pokud by takhle měli pracovat skuteční policajti, tak by nevyšetřili ani ztrátu třídní knihy. Jakože policajti sledujou podezřelýho z vraždy, ale místo na něj čumej na prdel nějaký rajdy ?? Navíc v době kdy šel za ní ten vrah, rajda i její prdelka byla už dávno jinde. Co mělo znamenat to vyšetřování ? To je jako normální, že policie si mě předvolá k výslechu a tam mě zesměšňuje ? Tak on civil zastřelí utočníka a polda řekne kolegyni "to je dobře že si ho netrefila ty, víš kolik by s tím bylo papírování" čili když utočníka zastřelí civil, policie to neřeší a jde na kafe ? Pro Terezku Voříškovou mám slabost, ale smysl její postavy jsem fakt nepochopil. Pan kameraman se asi dost často dívá na filmy od Michaela Baye a sám žádnou invenci nemá, takež při výslechu je dialogama i interiérem navozena komorní atmosféra, ale pan Žirian chodí s kamerou kolem stolu jak kdyby točil největší akční film všech dob. Už dlouho jsem neviděl větší scénaristicko-kameramansko-režisérsko - dramaturgickou amatérštinu jako tady. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Totálně dementní tři hodiny případu, kterej má s ďáblama společnej jenom název a tři šestky vyrytý oběti na čele. I přes to mně ale přijde, že Hřebejk všechno natočil naprosto vědomě. Protože když pominu naprosto dementní scénář, kde policajti vyšetřují případ stejně tak obskurně jako dítě ztrátu písku na pískovišti, tak všechno ostatní zase tak zlý nebylo. Mluvím především o režii a o hercích, což je stejně tak alfa omega celého filmu jako samotný scénář. Jen mi prosím vysvětlete, koho to napadlo a kdo vymyslel natočit tak nelogickou bláznivinu. Skoro jako kdyby ta absurdita byla záměrná jako třeba u nového britského Sherlocka. Jen s tím rozdílem, že tady chybí ten Sherlock. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Retardovaný svět, retardovaná logika vyšetřování, retardovaně jednající postavy vyšetřovatelů, ale na rozdíl od geniální anti-krimi Malej Quinquin se tu čiperné retardování mění ve zhoubnou křeč, která zasahuje všechny složky seriálu (včetně poměrně konzervativního "whoddunit "jádra). Popravdě, retardovanější hudbu nejspíš letos neuslyšíte a tolik různých způsobů snímání by vystačilo na deset minisérií. Absurditě samozřejmě "počesku" chybí to, aby byla dotažená do konce. Tohle je polovičaté lavírování mezi vážností, smíchem a výsměchem, seriál, který se po dramaturgické i scenáristické stránce rozpadá do série více či méně vtipných skečů a WTF žánrových přechodů. Jasně, chápu, že tu byl pokus "neuchopitelně" těkat, ale výsledek je, jak správně poznamenala kolegyně Táňa Zabloudilová, "full retard" detektivka. I tak lepší než Clona, Vraždy v kruhu a další atentáty na detektivku. Ale jen proto, že se u toho člověk zasměje a místy má pocit, že to bylo ze strany tvůrců schválně. Hřebejkovo míjený se se žánrem už dlouho nebylo tak snesitelné. [Viděno poctivě celé na projekci. Těm, kteří po prvním díle žehrají na díry v logice tak doporučuji počkat na později. Je to stále výživnější.] ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Detektivka z církevního prostředí mne navnadila, ale když se satanskej opar rozplynul, tak zmizelo veškerý kouzlo, který dokázalo na chvíli zakrýt skutečnost, že vyšetřovatelé se chovají jako idioti, obecní strážník je aktivní dement a zápletka je uměle vykonstruovaná debilita založená na skoku na špek. Abych však jen nehaněl, tak se mi celkem líbil dobráckej otec Karel, kterejý ihned po mši nespěchal do zákristie znásilnit si nějaýho toho ministranta a skvělej byl rovněž vrchní komisař Vitouš, kterej krásně nesnášel faráře, cikány, homosexuály, svobodný matky ... a všechny ostatní. Tyhle "pozitivní" postavy Krobotovi skutečně jdou. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

První hřebejkovské guilty pleasure. Seriál, který se pod tíhou ambicí naprosto rozpadl v něco nechtěně vtipného a bizarního. V podstatě si to jde užít, i když jenom z pozice mírně povýšeného posměchu. (Zhlédnuto komplet.) ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke zdejšímu hodnocení jsem vůbec nic neočekávala, ale byla jsem zvědavá, co se to nám to tu točí za krimiseriály, a tak jsem si to přece jen pustila. A světe div se, ono to vůbec nebylo tak hrozné, jako proklamuje současných 53 %! S potěšením jsem se dívala na obyčejný příběh obyčejného pátrání po pachateli a byla to opravdu příjemná změna po všech těch hypermoderně vybavených pátracích týmech nebo po všech těch výstředních vyšetřovatelích. Konečně něco „lidového“ za kačku. Ale chápu, že celé to ušmudlané zamračené prostředí nemusí padnout každému, obzvlášť když může koukat na nablýskané kulisy. Jediné, co se mi na opravdu nelíbilo, je ten strašný plakát, co to má tady na CSDF. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna horlivým divákem české televizní tvorby, ovšem sledovat osiřelou českou kriminálku po všech těch amerických dortících, bylo vskutku interesantní. A skvělá podívaná. Neustále jsem to srovnával s tím, co by zrovna udělal americký detektiv, jak by na to reagovala FBI, DEA, šerifové apod. Co dál musím pochválit, tak jakás přirozená výzdoba do retro stylu. Ať už oděvy protagonistů, zařízení používané policisty při výsleších, tak i jejich soukromé vozy. Chvíli jsem si snad ani nebyl jist, v jaké době se to vlastně odehrává. Skvělá byla i zápletka, opravdu jsem netušil, kdo je killerem a bavilo mě hádat. Poslední špatný úsudek jsem měl na konci druhého dílu, pak už mi to bylo celkem jasné. Každopádně jsem byl velmi spokojen a díky tomuto počinu začnu nejspíš sledovat české kriminálky. Skvělý byl samozřejmě pan Krobot, zachytil jsem sice jen polovinu jeho hlášek, ale o to byly vydatnější. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

False Detective... Případ pro exorcistu, otec Karas…je fakt, že jsem u toho chvílemi kroutil hlavou jak malá Regan. Staré Lady, koně v ulicích, civilisté prohlížející na žádost policie (!) důkazní materiály, brilantní zachycení místního dialektu, tohle musí BEJT Volomouc.. Dokážu pochopit, že se autoři chtěli lišit vplutím do vod detektivní frašky, ale i v běžném životě to občas dopadne tak, že kdo se chce lišit, vypadá jak idiot. Jen aby teď nebylo nalezeno tělo rituálně zavražděného Hřebejka s do masa vypálenými číslicemi 135.. P.S.: Vyjma Budaře herecky velmi chabé, aspoň že xenofobní Pepa Hnátek dostal nový deníček se znakem Sigmy Olomouc. Vzhledem k charakteru celé série mi je jasné, co v něm bylo zase nakresleno… ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Často zdlouhavé a bezradné, chvílemi třeskutě vtipné guilty pleasure ("Nemáte oheň?"). Miroslav Krobot potřebuje vlastní spin-off "Případ pro rasistu". ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Jestli ještě jednou na mě zvedneš prst a nebo cokoliv jinýho, tak ti ho narvu do prdele i s tou tvou kropenkou, je ti to jasný?!"                                                                                                                                                                                    Musím přiznat, že si mnu ruce! Detetivky jsou můj oblíbený žánr. A tady tleskám!! Příběh je logický, nejsou v něm žádné nesmysly, postavy jsou živé, mluví současnou řečí, neplácají. Venkovský buran se chová a mluví jako primitiv, kterýmu jede mozek na pivo, akademici se vyjadřují jako na úrovni, vyšetující mezi sebou kommunikují přirozeně. Netuším, kdo psal dialogy, zda Petr Jarchovský nebo Michal Sýkora, každopádně jsou napsané trefně Velké sympatie si zjískala hlavní vyšetřující Klára Melíšková. Případ se rozkývá postupně, každý díl je samostatně uzavřenou kapitolou, navazují plynule. Poslední díl shledávám jako mírně slabší. Příslib byl větší než rozuzlení, pecka nakonec se bohužel nekonala. I tak lepší průměr. Bavila jsem se. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, v jakém stavu zúčastnění byli, když Exorcistu tvořili. Každopádně se na něm dost vyřádili. Přijde trapný smích "cha - cha." Ale teď už opravdu vážně ! Jasně rejžo, jak jinak. :) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře, konečně detektivka (nejen česká), kde vyšetřující nejsou jen různě povedeným kompilátem klišé, ale působí jako zcela normální a reální lidé, kteří jsou na hony sympatičtější, než černobílé charaktery ala kriminálka anděl, nebo (jinak povedené) případ 1. oddělení, pařát v pařátu to jde s výborným obsazením (kde kdo sakra vyhrabal Kláru Melíškovou? Gratuluji) a povedeným řemeslem, které sráží jen vykrádaná hudba z tv bbc Sherlocka, jen jsou připojeny sebe-shazující pasáže (mimochodem, nadsázka je tu protknutá všude, třeba když dva policajti pochodují osvětlenou chodbou, hraje rázná hudba, něco, co by v jiném seriálu bylo finále před dopadením vraha, ale tady místo zběsilé honičky zakončené vybuchlým autem a vystříleným zásobníkem přijde babka s tím, že si spletli dveře). O to víc zamrzí, že na samotné zápletce si autor předlohy nedal víc záležet, ale to už bych chtěl asi moc, ale příště, prosím, pořádné motivace vraha a když mít v názvu něco, co dává předzvěst čehosi "paranormálního", tak to alespoň trochu splním, nebo vám vykostím oblíbené morče a unesu papouška! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Už je těch českých krimi nějak moc a ne všechny dosahují takových kvalit, abych si je pamatoval déle, než několik hodin po jejich zhlédnutí. Případ pro exorcistu sice potěší některými herci a moravským prostředím, avšak jako celek na mě tato minisérie působila dosti průměrně. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

To rozdělení do tří dílů mi nepřijde šťastne, takto je to roztahané a spousta zbytečných a natahovaných scén. Mít to tak 110 minut, nemuselo by to být špatné, i přesto, že některé obsazení a napsané figury se az tolik nepovedly a finále naprosté fiasko! Po shlednutí všech tří dílu 1. díl (60%), 2. díl (40%), 3. díl (odpad!). ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zatím se nad tím vším vysoce vyjímá Klára Melíšková. Krobotovi museli něco píchnout, protože moc nechápu to jeho nehraní. Na Voříškovou se stále dobře kouká, ale poslední dobou zjišťuji, že to je vlastně to jediné na ní dobré... Ani ten její chraplák mně už tak nebere. Nasazení lidí z Dejvic měla být asi sázka na jistotu, možná je to jen náhoda. Každopádně tento team celkem hraje sehraně. Nad scénářem jsem se ale párkrát musel zamyslet a pokud takhle funguje policie, tak roubík z hajzlštětky je ještě to lepší co nás může potkat... Hodně slušný je hudební doprovod, zvláště ta různá sóla na čela uměla atmošku vyšponovat ještě o jeden level výš. A to se u filmové hudby cení. * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jarchovský se prý někde vyjádřil, že to má připomínat severská krimi dramata. Nepřipomíná. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Zatímco golfisti a jiní profesionální neherci, tak i další jemu podobné kreatury všeho druhu a nudní suchaři tetelící se nepochopitelně na prvních stránkách čsfd nefunkční rodinky, spláchli Hřebejka do hajzlu a s Jarchovským si před tím vytřeli interleguání prdel, tak já, jakožto nepozér (novotvar, podobně jako NEROM), pálím příjemnými třemi pizdami a to hlavně za výběr herců. Už jen proto, že tolik hoven a síry na hlavy celého hereckého ansáblu jsem dlouho nečetl... no, za mě to byla jen (opět) Voříšková, která by si zasloužila obsah kloaky do xichtu, ale to je jen věc osobních antipatií, navíc zavrzala asi jen osm slov, to se dá s jistou dávkou empatie přežít. Ještě mě napadá jedno vysvětlení pro tak nízké hodnocení arbiteřích jelit. Patrně je znervózňoval Budař a oni si nechtě vybavili to vytěsněné z paměti... ano, ministranství a ponížení v zákristii, či snad byl problém šukající padre? Ještě vše podrobím dokonalé a naprosto precizní analýze a budu pomýlence sledovat... anebo ne, to je zábavnější čumět, jak zasychá barva. ()

k212 

všechny recenze uživatele

První díl příliš nezaujme mysteriózním námětem. Druhý díl je sice nejnapínavější a celkově nejzajímavější, ale pořád velmi vágní. Třetí díl je nejhorší, překotně se snaží doslovně dovyprávět cokoliv. Zaujalo mě stylizované bezčasí a ošuntělé venkovské reálie, rušila mě hudba, která byla paradoxně tou nejlepší řemeslnou částí. Potěšili mě někteří herci. Ovšem děj, to je jiná! Měla to asi být inteligentní detektivka? Měla to snad být parodie na severský thriller? Tohle se vážně moc nepovedlo. Absolutně mě uniká momentální posedlost ČT po detektivkách! ()

Reklama

Reklama