Reklama

Reklama

Muž z Hongkongu

(festivalový název)
  • Austrálie The Man from Hong Kong (více)

Obsahy(1)

Do Austrálie je místní policií pozván policejní inspektor z Hong Kongu, aby dostal informace ze zadrženého Číňana, který neumí anglicky. Navíc je podezřelý z pašování heroinu, který u něj byl nalezen. Inspektor se svého úkolu zhostí tvrdě a nekompromisně a přes výslech podezřelého svědka se dostane až na stopu místní drogové mafie. Na vlastní pěst vyráží do nerovného boje. Jeho kung-fu proti škole karate, kterou má mafie pod patronátem, je zárukou nekonečné akce. (Flipnic)

(více)

Recenze (18)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

V dnešní době velmi raritní snímek, který navzdory některým svým kvalitám není znám ani mezi příznivci "hongkongské kung-fu školy", přestože se ve filmu objeví řada tehdejších "kung-fu masérů" plus známý herec a žák Bruce Leeho George Lazenby ... Zřejmě je to způsobeno tím, že film je australský a na svoji dobu docela dost násilný. Každopádně ... hlavní roli zde ztvárnil velmi kontroverzní čínský "kung-fu herec" Wang Yu, který mi zde jako jedinný právě dost neseděl. Hraje inspektora z Hong Kongu, který přijel do Austrálie napráskat bandě zlořádů, klasika, žádný extra scénář. O tomto herci traduje spousta pověr a legend a nezadá si s nimi ani s Brucem Lee, co je na nich ovšem pravdy ví málokdo... Jeho herecký projev v tomto filmu byl pro mne osobně "příšerný", nevím, jestli to měl být účel, hrát takhle, nebo prostě takový je a nehrál vůbec. Kamenná tvář, absolutní neschopnost zahrát jakékoliv emoce kromě neuvěřitelné chladné arogance. Ale jinak se jedná o perfektní akční kung fu řežbu, protože akce jede od začátku do konce. Spousta a spousta soubojů, perfektní honička autem, krásné holky, dost drsné násilí (něco ve stylu 70.kových japonských karate filmů). Hned na začátku seřeže Wang Yu Sammo Hunga a vymáchá mu hlavu ve wc míse apod. Další třešničkou tohoto filmu je, že jakmile dojde k soubojům, tak kaskadéři během něj totálně rozmlátí a rozsekají veškeré vybavení místnosti - pády do skla, házení po sobě vším možným, rozbíjení nábytku atd. - na svoji dobu perfektní!! V podstatě se jedná jen o akci, akci a akci. A to se mi líbilo, i když Wang Yu neumí hrát a podle mne neuměl ani bojovat ... Jeho martial arts je dost podivné, těžko uvěřitelné, neohrabané atd. Slyšel jsem něco i o tom, že film byl připravován původně pro Bruce Leeho, nevím co je na tom pravda, ale pak by to byl skutečný nářez ... Bohužel se nekonalo, ale i tak, jsem rád, že jsem film měl tu čest vidět. Na svoji dobu neuvěřitelná jízda!!! ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Australský kung-fu film, to se musí vidět. Byť to má pár hlušších míst, funguje hezky. Mimochodem, že byl Lazenby studentem Bruce Leeho jsem fakt netušil (ale kope pěkně)... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

V kontextu doby, tehdejších filmů a parodických prvků na ně v podstatě ultimátní parodické veledílo, kterému UKRUTNĚ škodí náhlé brutální výbuchy násilí, které v burleskních momentech á la T. Hill a B. Spencer působí jako pěst na oko... 7/10 (45. MFF KV) ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

To byla ale hovadina. Bohužel její délka a naprostá debilita mi znemožnily se jí bavit, tak jak jsem doufal... I ty kung fu scény nestály za nic. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá hongkongská mlátička z Austrálie, která bohužel trpí kvůli příliš dlouhé stopáži. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Brian Trenchard-Smith nasedl na vlak rozjetý bondovkami a filmy s Brucem Lee a dal vzniknout dobrodružnému kung-fu ozploitation využívajícímu nejznámější australské pamětihodnosti (od pěstního souboje na Ayers Rock po přelet rogalem nad budovou opery v Sydney). Jimmy Wang Yu je sice úděsný (ne)herec neschopný zahrát jakékoliv emoce a dějově je Muž z Hongkongu velice prostý film, přesto baví neustálou akcí a zejména bláznivými kaskadérskými kousky. Během natáčení se údajně na bezpečnost práce vůbec nehledělo, což vyústilo v nejeden incident. Například když měl být George Lazenby pro účely jedné scény zapálen, úplně se mu do tohoto kaskadérského kousku nechtělo. Nechal se ukecat až poté, co se před ním exemplárně zapálil sám režisér Trenchard-Smith, ale když v osudnou chvíli Lazenbymu hořící sako nešlo sundat (což je dobře vidět v závěru filmu) a hořící gel mu začal téct na ruce, musel být uhašen dekou a poté v záchvatu zuřivosti pěstně napadl Trencharda-Smithe. Režisér byl ve sporu i s hlavním hrdinou snímku (a nebyl sám, Jimmy Wang Yu byl údajně příšerně arogantní člověk, kterého neměl rád nikdo ze štábu), proto se ve společné bojové scéně, kde sám fyzicky zdatný režisér hraje jednoho ze zabijáků, skutečně rvali bez nějakého předstírání. Tak to holt chodilo v Austrálii. ()

bassator

všechny recenze uživatele

45th KVIFF 2010 - MIDNIGHT SCREENINGS: OZPLOITATION - Půlnoční filmy: Ozploitation (The Man from Hong Kong / THE MAN FROM HONG KONG / Muž z Hongkongu) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Druhé kung-fu s exbondom George Lazenbym dopadlo rozhodne oveľa lepšie ako jeho prvý pokus Stoner. Akurát tentokrát si tu zahral hlavného záporáka. Vplyvného dílera drog, ktorému ide v Austrálii po krku HK inšpektor Jimmy Wang Yu. Nejakého prepracovaného pátrania sa nedočkáme. Jimmy sa s Lazembym snaží celý film stretnúť, ale dlho sa mu to nedarí. Až si to nakoniec poriadne rozdajú. Zápletka je najväčšou slabinou tohto filmu. Nepomôže mu ani to, že sa občas snaží štylizovať do bondoviek. Ale klišé, ktoré sa tu využívajú museli byť za zenitom už v dobe vzniku. Dnes už to je totálny trapas. Napríklad úvod s nenápadnou výmenou kufríkov niekde na samote na púšti, ktorú ešte nenápadnejšie sleduje policajt. To už som myslel, že sledujem regulérnu paródiu na špiónske filmy. Naštastie akonáhle dôjde na akčné scény, tak film získava kladné body. A na rozdiel od na poslednú chvíľu podfinancovaného Stonera je tu tentokrát akčných scén dostatok a zároveň sú aj pestré. Okrem bitiek sa dočkáme aj naháňačky, jak po vlastných, tak aj parádnej dlhej na autách, ktorá mi pripomenula Mad Maxa. Nielen tým, že sa to odohráva v Austrálii, ale aj tým čo jej predchádza a nekompromisným vyústením. A naviac na tomto filme pracovalo pár kaskadérov, ktorý neskôr točili Maxa. Jimmy Wang Yu mi tu pripadá ako taký mix drsného Bruca Lee a akrobatického šialenca Jackie Chana. Keďže okrem bitiek sa Jimmy predvedie aj v niekoľkých nebezpečných kaskadérskych kúskoch. Zmieniť musím aspoň pôsobivé šplhanie sa po budove bez istenia alebo fantastické skopnutie protivníka z motorky. No a bitky? Tak polovica z nich je len štandardné máchanie rukami a kopanie nohami, ktoré síce pôsobí celkom kontaktne, tvrdosť kontaktov v nich necítiť. Škoda že práve Sammo Hung, ktorý tu hrá pár minút dílera drog, vyfasoval práve tie slabšie bitky. Ale tá druhá polka bitiek je aj po rokoch stále veľmi pôsobivá. Vrcholom je určite neskutočne dlhá bitka Jimmy vs. nejaký zabiják v kuchyni behom ktorej sa rozmláti všetko čo je po ruke. Tentokrát budete cítiť každú ranu a nájdu sa tu, jak nefér chvaty do gulí alebo údery zo zadu, tak aj náročnejšie chvaty. V hromadnej bitke v dojo zase Jimmy vymláti viacero budúcich hviezd. Najdrsnejšie to schytal Yuen Biao. No a finále s Lazenbym je tiež celkom solídne. Odkedy hral Bonda, tak na sebe riadne zamakal a konečne v bitke pôsobí uveriteľne. Poriadne si to doslova odskákal a nezľakol sa ani ohňa. Takže celkovo to je film, ktorý sa stále oplatí vidieť, ak ste fanúšikovia kung-fu alebo chcete vidieť Lazenbyho ako záporáka v nejakom lepšom filme. Škoda len slabšej zápletky a niektorých trápnych scén. 7/10. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Koho by v takomto prípade zaujímal scenár? Išlo o čo najviac zatraktívniť snímok prívalom akčných scén ( ktorých kvalita počas deja stúpa a klesá ) a exotických lokácií, presne tak, ako sa to robí v bondovkách ( aj keď tie sa aspoň snažia o nejaký príbeh ). Tento snímok je ich zrkadlovým obrazom, ich rovnako nechcenou paródiou a zároveň poctou ( asi ). ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale "Muž z Hongkongu" mě prostě neskutečně bavil. Už od úvodní scény mi bylo jasné, že to bude skvělá akční zábava, příjemně odlehčená, trochu v bondovském stylu, nevázaná a s výbornými akčními scénami (mimochodem skvělá automobilová honička!). Titulková píseň mě pak přesvědčila a já jsem si pak jen užíval film s Lazenbym jako záporákem. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Neskutocny film od dost podpriemerneho rezisera Brian Trenchard Smitha, suverenne jeho najlepsie dielo. A suverenne najlepsi film ex- Bonda Lazenbyho / v roku 1975 uz nebol Bondom, a film je vlastne parodia na Bondovky. Jimmy Wang Yu je neherec, neschopny hereckeho vykonu, Lazenby myslim tiez nevie hrat. Treba zabudnut na bondovske hracky od Q ci jaxa volal, aj na potieranie svetoveho zloradu. Miesto Bondovskych kuskov je tu plno kung fu, tvorcovia zhadzuju takmer kazdu bondovsku akciu, lazenby bol nielen ex-Bond, ale aj ziak Brjusa Liho, a Jimmy Wang Yu bol priserne arogantny clovek, nikto z filmarov ho nemal rad ..... Sammo Hung Kam Bo je neskutocny chlap, uz vtedy mal nadvahu a co predvadzal, to bol masaker. Kazdopadne OHMSS je srajda neskutocna, toto je najlepsi Lazenbyho film : 95 % ()

Vignette 

všechny recenze uživatele

Dokud Muž z Hongkongu nekomunikuje s ženami, docela to jde... ovšem jakmile začne flirtovat, je to peklo :-)). Dramaticky zaťatá pěst po smrti jedné z milenek nemálo rozesmála : ) ()

Tina.T 

všechny recenze uživatele

Film šílený, ale jako půlnoční představení ve Varech, s podobně naladěným publikem kolem sebe, se to dalo. Film tak dostává úplně jiný rozměr, smáli jsme se na místech, kde to patrně režisér neplánoval. Prkenný Wang Yu, se šarmem naprosto na nule, zápletka průhledná a nenápaditá - přijede, všechny pomlátí a pozabíjí, svede všechny krásky a zase odjede - no uznejte, není to geniální? ()

Související novinky

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

02.12.2020

Ve věku 73 let včera opustil filmový svět australský herec Hugh Keays-Byrne. Informaci zveřejnil jeho zástupce a později ji na svém facebookovém profilu potvrdil i dlouholetý přítel a spolupracovník,… (více)

Reklama

Reklama