Reklama

Reklama

Mokřina

(festivalový název)
  • Španělsko La isla mínima (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V 80. rokoch, na južnom cípe Španielska, v odľahlom a bohom zabudnutom meste, z ktorého by najradšej každý utiekol, vyčíňa sériový vrah mladých dievčat. Do krajiny, ktorou sa nocou rozlieha široko-ďaleko iba žabí škrek, prichádzajú dvaja detektívi z Madridu, aby pomohli prípad vyriešiť. Po tom, čo sa nájdu zohavené telá dvoch nezvestných sestier, ktoré ležali vo vode močarísk niekoľko dní, budú musieť Juan (Javier Gutiérrez) a Pedro (Raúl Arévalo), vyšetrovatelia s úplne nezlučiteľnými povahami, spojiť sily a vraha dolapiť. Musia to stihnúť ešte predtým, než sa začne obdobie žatvy a nezvestných bude ešte viac mladých dievčat... (sochoking)

(více)

Recenze (220)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Atmosféra je skvělá a Raúl Arévalo a Javier Gutiérrez jsou policajti k pohledání! První půlka filmu jednoznačně lepší, syrová, popisná kamera, vtažení do děje. V druhé půlce už ztrácí dech a konec se mi spíš nelíbil. Takhle si ale představuju retro! Viděno ve španělštině s českými titulky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Stokrát povedané je naozaj pravdou, ide o španielsku verziu Temného prípadu. Takže výborná atmosféra, pomalé tempo. Lenže na úkor toho tu chýba záživnosť a hlavne nejaké dejové výkruty, prípadne nečakané odhalenia. Tu to absentuje. Proste prišli dvaja detektívi, vyriešili to, čo tušil dávno každý, a pobrali sa domov. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tempem pomalejší, ale atmosférou neuvěřitelně vtahující thriller španělské produkce, který ukazuje, že v tomto žánru jsou skuteční mistři. Zápletka ani vyústění není až tolik zajímavé, jak by si film zasloužil, ale uvěřitelné herecké výkony a již zmíněná atmosféra, vše dostatečně kompenzují a pro milovníky napětí se jedná o opravdovou lahůdku, které vznikají tak jednou za 5 let. Americký remake bych ihned svěřil Fincherovi. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Děj filmu se odehrává v roce 1980, v období po smrti generála Franka, jehož režim býval mnohými označován jako fašistický. Dva ideologicky rozdílní detektivové, mladší Pedro (Raúl Arévalo) a starší Juan (Javier Gutiérrez) jsou povoláni z Madridu do zapomenutého bažinatého zapadáková na jih země, který je znám jako Marismas del Guadalquivir. Zde už několik let řádí neznámý vrah, který unáší, mučí a zabíjí místní dívky. Všechny dívky mají společné to, že se znaly nebo chodily s pohledným Quinim (Jesús Castro), který jim měl pomoct dostat se z města. Místo toho ale všechny skončí mrtvé. Podaří se oběma detektivům překonat osobní rozdíly a dopadnout vraha včas, než zabije další dívku? Režisér Alberto Rodríguez pochází ze španělské Sevilly v Andalusii. Svůj předchozí film, městský thriller Zásahová jednotka č. 7 natočil v rodném městě. Ve svém dalším filmu se přesunul o něco jižněji do močálovitého prostředí andaluských bažin, které byly ideálním "podhoubím" pro temně laděný detektivní thriller situovaný do temných let postfrankovské diktatury. La isla mínima je "vzorově ukázkově" natočený noir thriller a také je ukázkovým příkladem profesionálně zvládnutého řemesla. Od propracovaného scénáře, který se soustředí na rozdílné charaktery obou detektivů, stejně jako na politický podtext doby, v němž se postavy pohybují. Jejich charaktery tu nejsou černobílé, a žádná z postav není vyloženě kladná. Stejně jako všichni protagonisté příběhu, i oba detektivové mají své mouchy. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanda True detective. Vadila mi udřístanost dvojice vyšetřovatelů a neskonale nudný děj. Nedokoukala jsem. Se7en je jiná liga. Nedám na ni dopustit, ale ruku na srdce, je to vousatá klasika, navíc hodně Amerika. Zkrátka ji dobře známe a člověk se rád mrkne na něco kvalitního, z podobného soudku. A tak se stalo, že mi tahle Mokřina splnila vše, co jsem po letech od kriminálky potřebovala ke štěstí. S radostí uděluji hodnocení nejvyšší. Perfektní kamera, atmosféra, scénář, obsazení, retro vizuál, lokace, hudba, režie, skvěle vyšroubované finále i luxusní dojezd. Na Mokřinu jsem se chystala řadu let, sedla mi přesně. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Minimálny ostrov” , španielsky a vidiecky, s dostatočnou vlahou, ale najmä s bohatou mokraďou, so samými húštinami, ale na úvod i s dvomi zmrzačenými mŕtvolami dvoch sestier, ľahkých dievčat, ktoré ešte pred smrťou, stihli nafotiť pikantné akty, a k tomu si taktiež pridajte aj dvoch fúzkatých a výstredných detektívov s neobyčajnými vyšetrovacími metódami, ktorí prichádzajú vyšetriť tento extrémne ohavný čin, kedy sa to postupne začína čoraz viac celé zamotávať, že postáv akosi neustále pribúda a síl zase strašne odbúda, hlavný podozrivý s puškou už v bielom Citroëne Dyane 6 s ešpézedkou SE-8348-T, na nich dávno číha, či aj záhadný muž v sombrero sa na všetky prizerá, keď ruku k dielu priloží i fotograf, no iba jeden človek skončí na odvetu - chladnokrvne dobodaný, alebo drogoví díleri sa na všetko z diaľky iba prizerajú, kedy tých zainteresovaných jedincov je oveľa viacej, než si dokážeme vôbec pripustiť, sme v retro roku 1980, päť rokov po poslednom výdychu diktátora Franca, že všadeprítomná, depresívna nálada by sa dala doslova pokrájať na najmenšie franforce... / Povedal by som, že som bol ešte vo väčšom rozpoložení, než naše postavy. Myslel som si, že film ovenčený desiatimi Cenami Goya zo 16. nominácii ! , bude mať aj takú váhu, ale namiesto toho som zažíval samé, rozporuplné reakcie, preplnené chaotickým vnímaním filmovej (fikčnej) reality. Prakticky sú ekvivalentom na americké Oscary, no nezakladajú sa až tak na kvalite, ako som očakával, skôr prevažuje kvantita, t. j. veľa ocenení versus (nad)priemerný kinematografický počin. Asi som príliš náročný divák, než aby som sa opäť nechal opiť filmovým roškom za pár centov. I napriek všetkým mojím negatívam, film nie je až taký zlý, ako sa môže zdať. Jednoducho mi nesadol, ako stavba, t. j. spôsob, akým bol postavený/nakrútený, i keď som si niekedy všímal pôsobivý vizuál. Architekt/Režisér Rodríguez sa extra snažil zapôsobiť, no na mňa to ani zďaleka neplatí ! ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Na mě to teda nezapůsobilo jako na většinu osazenstva zde. Ze začátku ještě docela ano (dva rozdílní vyšetřovatelé, popis tehdejší doby, nález těl), ale druhá polovina už mi byla dějově v podstatě fuk a ani studené provazce deště mě neobměkčí k vyššímu hodnocení. Snad poprvé mě Španělsko nějak výrazněji zklamalo, 3,5. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Áno, ten kto videl True Detective, tak asi ho tento seriál pri pozeraní napadne. Aj tu hrá prostredie veľkú rolu pri budovaní atmosféry a ešte dotvára stiesnenosť a nepokoj. Španieli tak ako (takmer) vždy bodujú a pri pozerní som bol maximálne spokojný! Veľkým paradoxom a tak trochu sklamaním ostáva, že až po skončení filmu som chcel vedieť oveľa viac o postavách (najmä vyšetrovateľov), motivácii a pod. (nechcem prezrádzať záver). Takto mi spätne príde, že z tohto filmu sa dalo vytĺcť oveľa (!) viac, keby bol menej priamočiary a nekĺzal sa iba po povrchu. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Španielsky Sean Penn a malý frankistický nervák spolu vyšetrujú vraždenie mladých dievčat, teda jedinej krásy, ktorá v tomto nehostinnom prostredí súmraku odrážajúceho sa na hladine močiarov ostala. A robia to kurevsky presvedčivo! _ Videné v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Atmosferická záležitosť z postfrankistického obdobia v Španielsku. Nejde len o thriller a všetko okolo neho, ale aj o rozdielných vyšetrovateľov, ktorí dovtedy stáli "politicky" na opačných stranách. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Ano, ano. Všechno už bylo vynalezeno, všechny zápletky vymyšleny, všechny překvapivé twisty ztwistovány. La Isla mínima jde tak asi nejlogičtější cestou a samotný příběh upozaďuje na úkor parádní atmosféry a vizuálního zpracování. A Španělé prostě umí. 8/10 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

To je zas přehypovaná kriminálka. Jako bych se díval na inscenaci s Trojanem a Dvořákem, kteří vyšetřují v ČSSR 80. let. Akorát by jim k tomu nehrála v baru ABBA, ale Olympic. Jinak oblečky a kožené bundičky měli stejné, a místo Francova režimu tam mohl být bývalý estébák z 50. let a jeho mladší kolega (jehož žena zrovna rodí, jaké klišé!). Samotný případ je podán tak zmateně, že vlastně ani nevíme, oč přesně šlo. Kdo lákal holky na práci mimo tu venkovskou díru: mladej, nebo Sebastian? Holky podepsaly smlouvy, ale jinak jim bylo jedno, že jde vlastně o perverzní hrátky? (Zdá se totiž, že některé docházely na loveckou chatu pravidelně.) Utahané je to jak nudle z nosu dvoumetrového chlapa, zvraty zde nejsou, a sem tam nějaká lekačka je jen pro efekt. Nejvtipnější je, že v té malé vesnici, kde lidi mají nízké mzdy, operuje drogový baron, který se ochotně podělí o informace, malý pytlák také rád a ochotně spolupracuje, matka zavražděných holek shání informace za policajty, prostě idylka. Pro mne jak atmosférou, která je jak z TV filmu Osmy nebo seriálu Svět pod hlavou, tak zmateně podaným příběhem, tenhle film prostě slabota. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hodně atmosférický film z jihu Španělska, kde to působí trochu jako v Louisianě. Spousta chudých lidí, kteří se živí, jak to jde, mizející dívky, ze kterých zůstávají jen torza a dva policajti, co jsou na tomhle místě za trest. Oba v souvislosti s čerstvě skončenou diktaturou, ale každý z přesně opačných důvodů. Jako kriminální příběh to samo o sobě až tak výrazné není, ale právě ta atmosféra a propojení s dějinnými událostmi z toho dělá výjimečně povedený film. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Už nebesky (vlastně pozemsky) nádherné obrazy při úvodních titulcích dávaly tušit, že tohle nebude jen tak obyčejná kriminálka. Ne, tohle je totiž neobyčejná kriminálka... Tohle je geniální a geniálně natočená kriminálka! Dva městští policajti přijedou na rozžhavený andaluský venkov vyšetřovat zmizení a posléze brutální vraždy mladých dívek, takže až potud celkem klasika. Ale ta forma... Nic naplat, musím to znovu zopakovat - ta forma je GENIÁLNÍ! Fantastické obrazy a výjevy (dostala mě třeba lynchovsky halucinační drobná scéna s modrým ptákem v hotelovém pokoji). Téměř hmatatelné všeobecné napětí - atmosféra španělské společnosti pět let po smrti "Caudilla" Franca je tak dusná a hustá, že by se dala krájet... Hospodářská krize, temné stíny minulosti, doutnající vášně politické i tělesné... Všudypřítomné letní vedro jakoby vařilo všem zúčastněným mužům mozky uvnitř hlav a vy neustále čekáte, kdy dojde k nějakému nekontrolovanému výbuchu šílenství nebo vzteku, třeba k nové španělské občanské válce... A přívalový liják na konci přinese katarzi jen zdánlivě... Takhle si zkrátka představuju stoprocentně pětihvězdový filmový zážitek. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Snad je jen škoda, že nebyl víc využit samotný fakt, že se děj odehrává v post-frankistickém Španělsku. Stíny minulosti tu sice nznačené byly, ale z mého pohledu měly být výraznější. To ale nic nemění na tom, že se jedná o výborný dusný thriller, který do mrtě využívá vynikající atmosféru a přesto, že tempo je spíš pozvolné, má vyprávění víc než vyhovující spád. Seděla mi i dvojice rozdílných detektivů i herci ve vedlejších rolích. Jak mi True Detective příliš nesedlo, tak tohle mě bavilo. 80% ()

seale 

všechny recenze uživatele

Atmosférické a zajímavé dílo s perfektním vykreslením psychologie hlavních postav. Na konci mi dala trošku zabrat pointa (co kdo proč), ale po chvilce mi to došlo, a tak chválím i neprvoplánovost. Skvělá režie, kamera a výprava. ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si to představuji, když se řekne kriminální thriller. Ponurá, atmosférická filmařská lahůdka, vizuálně dokonalá, neprvoplánová s opravdu silnými momenty. Neokoukané herecké tváře. Srovnání se seriálem True Detective není od věci. Pro mě velmi příjemné překvapení ze Španělska. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to není tak vatové, jako True Detective a hlavně se jde okamžitě na věc. Divák musí přistoupit na hodně pomalé tempo, ale závěrem se dostavuje i solidní dávka napětí. Já původně chtěl hodnocení zakotvit při třech hvězdičkách z mnoha důvodů - předně režie působí dost chladně. Všechny postavy rovněž, dozvíme se o nich jen ty nejzákladnější informace. Prostor pro pořádné prohloubení zde ale určitě byl. Děj může trošku chaoticky působit a film podle mě, ačkoliv působí dost realisticky, postrádá fakt pořádný, psychický nátlak na diváka. Škoda. Ale ačkoliv jsme se dočkali happyendu, tak "těm vyšším", se podařilo uniknout, což cením pač to působí autenticky (bohužel..) a pak ten poslední twist je opravdová nakládačka, díky které se pak vykreslí naplno charaktery hlavní dvojice a proč se jak kdo z nich choval. Téma mi je dost osobní, ale přišlo mi, že se nepodařilo potenciál vyždímat na maximum, bohužel. ()

Související novinky

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

01.02.2015

Žánrové kinematografii se i minulý rok ve Španělsku velmi dařilo jak komerčně, tak kriticky. Kriminálky El Niño a La Isla Mínima patří mezi nejoceňovanější a nejnavštěvovanější domácí tituly roku… (více)

Evropa začíná zbrojit na Oscary

Evropa začíná zbrojit na Oscary

31.08.2014

Je teprve konec srpna, ale již nyní se filmová studia začínají připravovat na klíčovou sezónu roku, kdy vypouštějí své nejambicóznější snímky (alespoň co se týče kvality) a doufají, že se díky… (více)

Reklama

Reklama