Reklama

Reklama

Mokřina

(festivalový název)
  • Španělsko La isla mínima (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

V 80. rokoch, na južnom cípe Španielska, v odľahlom a bohom zabudnutom meste, z ktorého by najradšej každý utiekol, vyčíňa sériový vrah mladých dievčat. Do krajiny, ktorou sa nocou rozlieha široko-ďaleko iba žabí škrek, prichádzajú dvaja detektívi z Madridu, aby pomohli prípad vyriešiť. Po tom, čo sa nájdu zohavené telá dvoch nezvestných sestier, ktoré ležali vo vode močarísk niekoľko dní, budú musieť Juan (Javier Gutiérrez) a Pedro (Raúl Arévalo), vyšetrovatelia s úplne nezlučiteľnými povahami, spojiť sily a vraha dolapiť. Musia to stihnúť ešte predtým, než sa začne obdobie žatvy a nezvestných bude ešte viac mladých dievčat... (sochoking)

(více)

Recenze (220)

bourec 

všechny recenze uživatele

Tak co se týče atmosféry,která je až depkoidní,tak filmek natočenej zručně,jen co je pravda.Ale jinak gulášovka bez brambor a masa.Pomalý,až nudný,s dvojicí trapně vypadajících poldů,vlastně tohle perfektně zapadne do soukolí nějakejch fesťáků,kde se to takovejma kouskama přímo hemží.Viděno,a smazáno.50%. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Kriminální thriller, kde by se atmosféra dala krájet, dusno, že člověk nemůže pomalu dýchat. Ano, o tom je španělský snímek La Isla mínima! Dva detektivové přijíždí až z dalekého Madridu, aby v zapomenutých končinách bažin řešili vraždu mladé ženy. Postupem času se ale ukazuje, že nebude jen jedna oběť a že v okolí začal řádit sériový vrah, který buď napodobuje podobný čin z dřívějška nebo je to ten samý pachatel. Jenže k odhalení je cestička dlouhá, nevyšlapaná a trnitá. Podaří se nesourodé detektivní dvojici případ vyřešit nebo pachatel zůstane neodhalen? 80% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi málo chybělo do plného hodnocení. Španělé (jako už snad podesáté) ukazují, že dramata, kriminálky a thrillery jim jdou na jedničku a ani La Isla minima rozhodně není výjimkou. Atmosféra jako prase, parádně napsané charaktery a zajímavý děj dělají z tohohle filmu hodně kvalitní zážitek. 90% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tak od Spanelu bych cekal vice... Co musim pochvalit, tak stylizaci filmu, ktery skutecne vypada, jako by byl z roku 1980, tedy v dobe, ve ktere se dej odehrava. Dobre je i pozvolne umocnovani tajemne atmosfery a potesi i dve rozdilne postavy kriminalistu. Skoda scenare, ktery celou snahu tvurcu srazi do prumeru. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Parádní španělské dobové kriminální drama. Dva naprosto rozdílní detektivové, které zároveň rozdělují i španělské dějiné události z dob minulých jsou posláni do zapadákova na jižním kraji Španělska, aby vyšetřili podivné vraždy mladých dívek. Atmosféra výborná, prostředí neokoukané a chemie mezi ústřední dvojicí funguje na jedničku. Takhle by to mělo vypadat. Velice umně a řemeslně zvládnutá žánrovka. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

dobré, pozerateľné, len ten začiatok bol pomalý, čo znižuje u mňa hodnotenie. Čakal som s ohľadom na komentáre známych predsa len troška viacej. ()

rizek2 

všechny recenze uživatele

Dva detektivové, jejichž rozdílnosti (politické i osobní) připomínají zde tolikrát skloňovanou sérii True Detective. Ponurá atmosféra jindy sluncem prosvětleného Španělska jde na ruku období kdy se snímek odehrává. Rozpad totalitního státu a jeho následky však naštěstí netvoří gró příběhu, figurují spíš na pozadí - v náznacích a smyslu konání vedlejších postav. Nesourodá dvojice, z níž se ani jeden neřídí příručkou pro policajty, dostává prostoru akurátně, vyšetřování vražd se sexuálním podtextem postupně, až minimalisticky, graduje do finále, které paradoxně netvoří mrazivý vrchol filmu. Tím je zcela jiná scéna, v kontextu doby zasazení klíčová z úplně jiných, tedy především morálních důvodů. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Vynikajici zanrovka postavena na fantasticke praci s atmosferou, prijemne temne bububu zapletce a mrazivem politicko-socialnim pozadi one doby. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Skvěle nasnímané, temné a retro drama o vyšetřování série vražd v jedinečném prostředí španělských farem. Zážitek z dusné atmosféry a perfektně vybraných exteriérů mi ze začátku kazil výběr dvou hlavních herců, ale pak jsem si ty jejich ksichty oblíbil a myslím, že to byla dobrá volba do jejich rolí. A tak zjistíme, že v té době nebylo vyšetřování vražd tak jednoduchý, jak dnes. Taky ti dva detektivové nejsou žádní supermani a vysloveně kladní hrdinové. Vykreslení jejich charakterů je další velké plus. Film se nikam nehrne, ale přesto nestihne nudit, protože odkrývání fakt přichází postupně a bez logickejch nesmyslů. Je to po dlouhé době příjemnej oddych od hollywoodskejch klišé a musím uznat, že se to hodně, hódně povedlo. Můžu jen doporučit! ()

Deyw 

všechny recenze uživatele

Hodne silna krimi, takovej temny pripad ve filmu...spanele ty svine upoceny umi..hlavni duo bavi a je to presne co cekate - brutalni vrazdy, jeden nekompromisni detektiv a druhej klasickej trouba dobrak..to prostredi je totalni sracka, fuj. 4/5 ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Problém filmu je (ne)určení toho, zdali se má jednat o kriminálku nebo náhled do duší dvou odlišných parťáků. A jelikož si scénárista stranu nevybral, tak film působí nevyrovnaně, a to i přes skutečnost, že zápletka a španělské slunce nejsou vůbec marné. 70% Celosvětový příjem k 30. 4. 2018: $9,400,000, což je 2,24 násobek rozpočtu ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Neo-noirová procedurální kriminálka s velkým K. Španělský Fincher/True Detective. Divák dostane přesně to co čeká a film ani na vteřinu nepřešlápne. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Vyšetřování série vražd v oblasti bažinatých mokřin dvojicí detektivů, kde rýžová pole protínají dlouhé, rovné silnice a z výšky tak všechno připomíná skládačku puzzle...to všechno je natočeno v temné, zneklidňující atmosféře španělského venkova prolezlého korupcí. Tuhle nadprůměrnou, přesně a pečlivě natočenou kriminálku , s klidem řadím mezi nejlepší španělské filmy posledních let. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonale vykreslená atmosféra. Španělé jsou zase o trošku blíže dostat se mi do srdce. Spoiler Bohužel se nikdy nedozvíš jak to s těma holkama bylo paněvač nikde není uvedeno proč chcípli. Navíc nedostali toho devianta co si hrál na krále porna, ale to už prozrazuju nějak moc, takže všem co četli komentář se hluboce omlouvám. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Pro zalíbení ve španělský jazyk člověk prostě musí domrtě vyčerpat všecko pozoruhodné, co se v něm natočilo a Mokřina je další trefou do černého. Zdejší mnohá přirovnání k True Detective jsou na místě, ona špína jednoho izolovaného místa, kde ani jeden člověk nehraje úplně čestně, pojí obě díla každým coulem. Vyvrcholení celého případu je na mě poněkud odfláklé, ale celá ta linie vyprávění na mě dýchla správným tónem a to mi bohatě stačí. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pomalý rozvleklý film, který na konci prudce zrychlí a všechno je najednou vyřešeno během pěti minut, takže ani nevíte, co se vlastně stalo. Velké zklamání. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

True Detective po Španělsku. Není to vůbec špatné, má to atmosféru, je to syrové, slušné herecké výkony jen ten konec mi přišel tak nějak do ztracena, trošku neuspokojivá Chytrá Horákyně mezi happyendem a "drsným světem". ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Po Zásahové jednotce 7 mě začal Rodríguez zajímat a tak mi nemohl ujít jeho další snímek. Jedná se o mnohem komornější příběh a není to tentokrát drsný thriller plný akce, ale drsná krimi. Chvílemi je to bohužel trochu matoucí a jako by se vše točilo pořád dokola. Závěr mi pak přišel až moc přitažený za vlasy. Ale i tak pro mě Rodríguez zůstává zajímavým tvůrcem. ()

Související novinky

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

01.02.2015

Žánrové kinematografii se i minulý rok ve Španělsku velmi dařilo jak komerčně, tak kriticky. Kriminálky El Niño a La Isla Mínima patří mezi nejoceňovanější a nejnavštěvovanější domácí tituly roku… (více)

Evropa začíná zbrojit na Oscary

Evropa začíná zbrojit na Oscary

31.08.2014

Je teprve konec srpna, ale již nyní se filmová studia začínají připravovat na klíčovou sezónu roku, kdy vypouštějí své nejambicóznější snímky (alespoň co se týče kvality) a doufají, že se díky… (více)

Reklama

Reklama