Reklama

Reklama

Mokřina

(festivalový název)
  • Španělsko La isla mínima (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

V 80. rokoch, na južnom cípe Španielska, v odľahlom a bohom zabudnutom meste, z ktorého by najradšej každý utiekol, vyčíňa sériový vrah mladých dievčat. Do krajiny, ktorou sa nocou rozlieha široko-ďaleko iba žabí škrek, prichádzajú dvaja detektívi z Madridu, aby pomohli prípad vyriešiť. Po tom, čo sa nájdu zohavené telá dvoch nezvestných sestier, ktoré ležali vo vode močarísk niekoľko dní, budú musieť Juan (Javier Gutiérrez) a Pedro (Raúl Arévalo), vyšetrovatelia s úplne nezlučiteľnými povahami, spojiť sily a vraha dolapiť. Musia to stihnúť ešte predtým, než sa začne obdobie žatvy a nezvestných bude ešte viac mladých dievčat... (sochoking)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (220)

lamps 

všechny recenze uživatele

Příklad hodně primitivní detektivky, která těží jen a pouze ze své působivé atmosféry, navozované primárně volbou prostředí a minimalistickou stylizací mizanscény. Přestože nelze dopředu odhadnout vývoj, chybí moment výraznějšího překvapení či scéna, která by chytla jen trochu zkušenějšího diváka za koule a pořádně zalomcovala. Závěr velmi dobrý, ale to násilné propojení s temnou dobou postfrankovského režimu (opět sloužící jen navození okolní atmosféry) není ani zdaleka dotaženo k žádoucímu efektu a je v podstatě nadbytečné. Přesto solidní a sebevědomá žánrovka... 65% ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Film mi připomínal vaření kaše. Zpočátku to je takové mlíko o ničem, ale postupně s bodem varu všudypřítomného horka a vražd atmosféra houstne. Perfektně psychologicky zpracovaný snímek, který si nehraje na postupné vyškrtávání podezřelých s přibývajícími důkazy. Nicméně konec má schopnost vyrazit dech. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Snad mě ta tlustá kráva Ilonka tentokrát nevykrade jako tehdy Čičolínu del Ryči nebo jako já Kaďáka. Pervert mi dýchá na záda / že já kráva jsem to péčko fotila! / Teď zkoumám, jak nejsnáz bych zvládla / dostat se pryč z pod toho úchyla // S šulínkem si psychoš hrál, když mě s kudlou polem hnal, já v hajzlu jsem, tak utíkám přes La isla miníma / Neptej se, víš, kde jsem, kuchlá hniju pod mostem, tak vyšetřuj a vzpomínej, co tenkrát Franco hrál. // Při chcaní to Chuana pálí / a ne, už to není jenom kapavka / V močáku se mu sarkom válí / a čeká ho jen nekonečná přestávka // S šulínkem si psychoš hrál, když cigošku polem hnal a pak jí kudlou opíchal na La isla miníma / Ponurá hned nálada všude vesměs převládá v té depresivní prdeli zvané La isla minima // Zkurvené Zmizení nudné / a taky ten otravný Opravdový detektiv / před tímhle závistí rudne / páč to mělo atmosféru, spád a švih // S šulínkem si verbal hrál, když tenhle skvost sledoval, a ani jednou neusnul při La isla minima / Byla to paráda, tak to má vypadat, když nechceš kobry uspávat sračkou unylou! ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Španělská atmosférická pecka, která mi v mnohé připomněla jihokorejské kriminální drama Pečeť vraha. Výtečné obsazení, nádherná kamera, pomalé tempo, úchvatné lokace a řada výborných momentů - to vše dělá z tohoto filmu kvalitní podívanou (nejen) pro všechny fandy žánru. Osobně jsem tam sice asi ne všechno pobral, ale filmu to nezazlívám - možná jsem jen nedával pozor, a při eventuálním druhém zkouknutí by mi to už asi všechno docvaklo. Mám rozhodně rád takovéto filmy - v českých kinech jich nikdy nebude dost. UPDATE 23.9.2019 - Na druhé zhlédnutí mě to bavilo stejně jako poprvé, ta kamera je zde fakt úžasná, postavy jsou velmi zajímavé, a to zasazení děje do roku 1980 - kdy uplynulo teprve 5 let od pádu frankistického režimu, s kterým se zapletl i jeden z vyšetřovatelů - tomu dodává zajímavý přesah, díky čemuž to není jen tuctová kriminálka. Bohužel jsem ale stále ne zcela pochopil to závěrečné rozuzlení, které je zde na mě podané nesrozumitelně, což mi vadí. Závěr filmu je tak pro mě poznamenán jistou pachutí z toho, že nevím, o co tam přesně šlo - bohužel. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Nevšední kombinace temného thrilleru a vyprahlé, sluncem vysušené španělské vesnice. Dvojice detektivů se musí poprat nejen s brutálními vraždami mladých holek a pletencem vztahů mezi obyvateli prašného zapadákova, ale taky se stíny vlastní minulosti. A byla by to průměrná krimi, kdyby ji neopepřila retro atmosféra, většinou hezký, místy úchvatný vizuál a hlavně několik intenzivních scén s kultovním potenciálem (noční honička, závěrečný hon v rákosí). Jo, a horda něžných hipísaček. Me gusta. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Národnom parku Doñana. (hanakonochi)

Související novinky

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

01.02.2015

Žánrové kinematografii se i minulý rok ve Španělsku velmi dařilo jak komerčně, tak kriticky. Kriminálky El Niño a La Isla Mínima patří mezi nejoceňovanější a nejnavštěvovanější domácí tituly roku… (více)

Evropa začíná zbrojit na Oscary

Evropa začíná zbrojit na Oscary

31.08.2014

Je teprve konec srpna, ale již nyní se filmová studia začínají připravovat na klíčovou sezónu roku, kdy vypouštějí své nejambicóznější snímky (alespoň co se týče kvality) a doufají, že se díky… (více)

Reklama

Reklama