Reklama

Reklama

Croodsovi: Nový věk

  • USA The Croods: A New Age (více)
Trailer 1

Za to, že jsou Croodsovi trochu zaostalí, může nepochybně táta Grug. Ten se držel hesla „Všude dobře, v jeskyni nejlíp“ a bránil jim tak v osobním rozvoji. Když konečně překonali strach a Grugův odpor, zjistili Croodsovi, že svět může být báječným místem k životu, když máte kliku a narazíte na nějaký ten úrodný a bezpečný plácek. Po mnoha našlapaných kilometrech a řadě příjemných i nepříjemných zážitků Croodsovi takové místo našli. Mělo jen jednu nevýhodu. Žila na něm jiná rodina – Lepšíkovi. Už jejich příjmení napovídá, že jsou na trochu jiné civilizační úrovni než viditelně zaostalí Croodsovi. Vynalézavý Fíla Lepšík, hlava rodiny, zajistil svým blízkým komfort, o jakém se Croodsovým ani nesnilo. I díky tomu je jeho rodina milá, vlídná a přátelská a plně připravená přivítat Croodsovy ve svém stromovém domě, kde mají kromě mnoha vymožeností i pravěkého předchůdce televize. Z historie víme, že když na sebe narazí různě vyspělé civilizace, nevyhnutelně to mezi nimi začne skřípat. A skřípe to i mezi Croodsovými a Lepšíkovými a je to slyšet na míle daleko. To skřípání dosáhne to až za vysokou zeď, kterou Lepšíkovi vybudovali, aby se ochránili před nebezpečím, které tam číhá. Jenže žádnou zeď nepostavíte tak, aby byla nepřekonatelná, a tak je dost možné, že se hrubá síla neotesaných Croodsů ještě bude náramně hodit. (CinemArt)

(více)

Recenze (143)

EDEN13

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo slušně ujetý... s každou minutou ujetější a ujetější. Vlastně nevím jestli to je dobře nebo špatně...každopádně někdy už těch ujetin, bylo prostě moc a stal se z toho strašnej nekonzistentní mišmaš, kterej sice má nějaký to téma, ale jeho zpracování je prostě hrozně děravý. Jako kdyby si scénáristi řekli, že se vykašlou na nějakej ucelenější děj a budou tam házat více či méně povedené vtípky v každý první scéně. Ty vtípky, to sice do jisté míry zachranují, ale stejně nezabrání tomu, aby měl člověk pocit, že je tenhle film tak trochu mimo mísu. Konečné rozuzlení je už jeden velký bizár, ještě větší než je ta velká opice na způsob dikobrazího king konga Jo a ty Hromoženy nebo co to bylo...doted jaksi nechápu proč někoho napadlo něco takovýho dát do takovýhle typu filmu jako jsou Croodsovi. Verdikt zní takto: Je to dost přepálený film, který se sice zaobírá stejnými postavami jako z jedničky, ale hodně často máte pocit, že se jedná jen o jakousi parodii, která si jde svou vlastní ztřeštěnou cestou. Pro milovníky klasik už to bude prostě moc a stejně tak i pro ty shovívavější. Vlastně ve vás film zanechá trochu rozporuplné pocity, jak ho vlastně vnímat a hodnotit... jako parodie to sice bylo dost často vtipný, ale jako všechno ostatní je to prostě  hrozně nedodělaný a neefektivní. Podle mě je na tom na vině i velký počet scénáristů, je na tom znát, že hodně scén vypadá jako kdyby je dělal úplný jiný člověk... prostě to nepůsobí vůbec konzistentně a každý ze scénáristů si to evidentně představoval úplně jinak... a tak z toho vzniklo tohle velké nafouklé nic, které vlastně ani moc neví čím má být. Ovšem co se musí nechat, je to, že je tu více vtipných hlášek než v jedničce..což je fajn. Naproti tomu, ale jednička už od začátku věděla co dělá, a celé to jaksi víc dávalo smysl, i to , že nebyla tak přepálená. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $65miliónov║Tržby USA $58,568,815║Tržby Celosvetovo $215,905,815▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $15,138,599║ Tržby za predaj DVD v USA $13,672,907║ Už len tieň bravúrneho predchodcu, ktorá mám vo veľkej obľube. Tu to je už tak trochu moc na silu nastrelené. Áno niektoré gagy sa vydarili ale od polovici to už je dosť úmorne, tou prílišnou modernou a lásky plnými vzťahmi medzi postavami, tak to teda riadne dávajú dole. To komunikačné bitie, vypychovanie očí a iné podvratné blbiny si fakt mohli odpustiť. /55%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to, že Duše bude animákem roku, ale stihl jsem si dohnat Croodsovi a je rozhodnuto. Po Zootropolisu jsou pro mne Croodsovi 2 bezpochyby nejlepším animovaným filmem vůbec. Přibyly nové postavy žijící v ráji a rozdíly mezi modernou a dobou kamennou jsou velmi dobré. Přišlo mi, že kadence humoru je zde asi 2x intenzivnější než v díle prvním a scéna, kde si syn přitáhne gauč s jídlem k velkému oknu v domnění, že jde koukat na film mě roztrhala. Krásné, milé, vtipné, sakra zábavné a se spousta zajímavými nápady. Sedlo mi to neskutečně. Příběh****, Akce****, Humor*****, Násilí>Ne, Zábavnost*****, Hudba****, Vizuál*****, Atmosféra****, Napětí***. 9/10. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Na jedničce jsem byl kdysi v kině, a nečekal jsem, že po ofiko zrušení sequelu na něj přecijen po 7mi letech dojde. A já k tomu nic moc světoborného nenapíšu, jelikož onen sequel je přesně takový. Více téhož s generickou zápletkou, která zabaví zejména ty nejmenší, ale zároveň na rozdíl od mnoha jiných animáčů neunudí dospělého a 90 minut celkem rychle uteče. Jedním dechem však musím dodat, že si moc neumím představit důvod, proč bych na to kdy koukal znovu...70% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Rozprávky "dobehnuté", boli to príjemne strávené voľné chvíle :) Na záver zostala táto rodinka "úžasných" z praveku, ktorá opätovne dostatočne pobavila. Spoko .. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ryze subjektivní pocit: cca hodinu se tu naprázdno mlátí sláma v nudných dialozích a rádoby sbližovacím rituálu s novou rodinou (to fakt není spoiler), a pak přijde krátké a celkem fajn akční finále... No fakt, úvod jsme holt s ratolestí spíš prozívali a nepřišlo mi, že by se to ke konci nějak o dost lepšilo. [Netflix] ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Preplacana sialenost, ktora sice slape, no ten stylisticky posun az niekam k hranym asterixom mi prisiel too much. 6/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to tak vůbec nevypadalo, ale celá druhá půlka je plná takových nápadů, až to vypadá že se tvůrci nebáli žádných drogových experimentů. Žádného dospělého už nebaví sledovat další rodinný animák plný morálních poučení, naštěstí film s blížícím se koncem přepíná do čím dál šílenějšího módu. Rozhodně pro mě velké překvapení. 65% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Trochu už moc za hranou, ty příšerky byly opravdu vytaženy z hluboké dětské fantazie?? Myslel jsem, že to naváže na realističtější jedničku...! Ale fajn odvaz pro rodinku.. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Podarilo sa vystavať pútavú zápletku, ktorá stavia predovšetkým na rozpore dvoch odlišných rodín. Jedni si myslia, že sú vyššie na evolučnom rebríčku a tí druhí nimi kvôli tomu zase opovrhujú. Rozprávanie má dobré tempo, nikde sa zbytočne nezdržuje a zvládne pobaviť ako detského, tak dospelého diváka. Dobre sa pozerá aj na krásne animácie prostredia a jednotlivých postáv a zvierat. Celý film sprevádza aj chytľavá hudba, ktorou si pravdepodobne budete pohmkávať ešte nejaký čas po konci. Len chvíľami tvorcovia trochu podceňujú diváka, niektoré závery by si určite dokázal odvodiť sám. Tvorcom sa prekvapivo dobre podarilo aj veľké množstvo vtipov, či už konverzačných, alebo situačných. Často vychádza z rôznych paralel k modernej dobe. Za animáciou stojí štúdio DreamWorks, takže ani neprekvapí, že je naozaj na čo pozerať. Každý obraz hýri pestrofarebnými farbami, ktoré uchvátia aj oko dospelého diváka. Zvlášť podarené je prostredie exotickej džungle. (29.8.2022) ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Internetová komunita jednou vymyslela dnes již notoricky známý a ikonický diskurz: "Pixar nám dal vzpomínky, a Dreamworks nám dal memy." ____ V této rádoby konceptuální anabázi legendární studio Dreamworks nadále zdárně pokračuje, a opětovně nabídl feel-good optimistickou echt pitoreskní chujovinku, která svému kultovnímu předchůdci určitě nedělá stigmatizující ostudu. Snímek 'Croods: New Age' je totiž esteticky podmanivou smrští žoviálních vizuálních gagů, která s velmi absurdní kadencí nabízí satirickou paralelu k našemu současnému způsobu života a burleskní komentář k sociálním diferencím a rozporům - a to doslova z optiky prehistorickejch vořežprutů! Samozřejmě nechybí agenda o silných ženách, která ale lukrativně obohacuje poměrně sentimentální zápletku - potažmo lze vytknout primitivní přikrášlenost či příliš mainstreamově megalomansky vyeskalované finále které bych srhnul do fráze 'jakés takés'. Každopádně bych se určitě neurazil za potenciální třetí díl, který bych s potěšením uvítal.... // VERDIKT: kromaňonská zábava garantována. 7,3 arachno-chodců psovitých z 10 // ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nepamätám si už prvý diel, pretože na tento druhý sa dosť dlho čakalo, ale viem, že ma bavil viac. Dvojka nie je zlá, ale je dosť iná a tie nové postavy a príbeh mi úplne nesadli. Niektoré scény boli zaujímavé, sem tam pobavili, občas to bolo dokonca aj otravné, ale to len výnimočne, no ako celok ma to moc nebavilo. 65% - 3* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Příběh super, nové postavy v pohodě, opičí řeč pobavila a počátek televize ještě nikdy nebyl vyobrazen tak vtipně. Kdyby se to ve druhé polovině trochu méně zastavovalo a pořád se neopakovaly stejné morality, šlapalo by to možná i lépe než jednička. A ten vyšinutý Cageův dabing je zase boží.. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Jednička Croodsových v roce 2013 patří mezi moje nejoblíbenější animáky posledních let, které navíc je dle mého názoru též jedním nejlepších snímků od DreamWorks Animation uplynulé dekády (společně s kompletní trilogií Jak vycvičit draka nebo Kung-Fu Pandou 2). Film si navíc došel pro téměř 600 milionů dolarů a logicky se tak začalo uvažovat o pokračování, které ovšem nakonec bylo zrušeno. Následně ale byli plány opět obnoveny a tento animák se přece jen dočkal uvedení. Stojí Croodsovi 2 za to a jsou důstojným nástupcem původního animáku? Croodsovi 2 jsou v zásadě fajn animák, který ale zároveň není vyloženě dokonalým sequelem. Tvůrce jedničky Chrise Sanderse a Kirka De Miccoa nahradil jako režisér celovečerně debutující Joel Crawford a na scénáři se poté vystřídali 4 scenáristé, přičemž tři z nich napsali například Lego Ninjago film a jeden z nich (Kevin Hagerman) zase psal scénář k Nočním můrám z temnot. A dá se říct, že se tvůrcům celkem funkčně dokážilo navodit se na podobnou vlnu, kterou měl první film. Opět to má velmi dobrou animaci, ze zasazení do pravěku tenhle film dokáže vymlátit několik velmi zajímavých nápadů a jednotlivé charaktery z prvního dílu se též daří lépe vykreslovat. V tomhle ohledu je to tedy napodruhé sice výrazmě slabší, ale pořád celkem fajn. Hlasové obsazení je u tohohle filmu velmi výrazné (Nicolas Cage, Ryan Reynolds nebo Emma Stone opět dávají do vokálních výkonů naprosto všechno, nováček Peter Dinklage je jednoduše boží) a film se skutečně daří hrdiny z prvního filmu někam posunout. Potíž je celá možná v tom, že zas tak radikální postup ty hlavní postavy neudělali. Nebo ho minimálně neudělali tak výrazný jak se u konce prvního filmu očekává. Dvojka Croodsových tak částečně konec svého předchůdce ignoruje a chvilku mi přece jen vadilo, že se Grug nebo Iška chovají v průběhu Croodsových 2 úplně stejně jako na začátku Croodsových 1 i přesto, že jsem měl na konci Croodsových 1 pocit, že přišla nějaká změna. Jenomže tahle lehká pachuť mě přece jen po chvilce přešla, pořád mám ale pocit, že v některých ohledech nejsou Croodsovi 2 úplně ideální sequel, který možná celou hlavní myšlenku brzdí, než aby jí někam v rámci následujícího vyprávění posouval. Pořád je to ale především hrozně fajn animák, který ideálně může fungovat jako pohádka pro celou rodinu. Díky objevení rodinky Bettermanových (kteří skutečně nejsou Croodsovi 2. 0) přichází k několika dalším zábavným gagům (gag s televizí vede!) a právě ve vizuálních gazích je silná tohohle pokračování. Pořád jsem se nezbavil pocitu, že na rozdíl od takového Shreka 2 se DreamWorksu nepodařilo přijít s ideálním a dokonalým námět pro své pokračování a tak trochu vaří z vody, přesto jsem se ale vlastně celou dobu vyloženě nenudil a bavil. Ta smršť gagů přitom není tak výrazná jako u takového Madagascaru 2 (a především ani nejsou tak vtipné), přesto to ale pořád nezavání vyloženou infantilností a trapností. Croodsovi 2 pořád mají několik vizuálně zajímavých a ve výsledku krásných nápadů. DreamWorks Animation možná nikdy nebude strůjcem tak dokonalé animace jako u Pixaru, jeho animace má ale pořád rozhodně své vysoké kvality a Croodsovi 2 tak pořád působí jako animák, který rozhodně musel dát strašnou práce a výsledek v ohledu animace skutečně stojí za to. Potíž tak skutečně vidím jenom v příběhu, který motivy z prvního filmu následně nevyvíjí kdovíjak bravurně, vývoj konfrontace dvou rodin je v zásadě předvídatelný a hlavní konflikt, který donutí obě rodiny nakonec spolupracovat je už tak trochu zbytečný, který v zásadě působí tak, že tam musel být aby tam něco takového vůbec bylo. Dost možná je potíž právě i v tom velkém počtu scenáristů a následně neschopnosti ucelit do jednoho srozumitelného celku. Pokud vám ale stačí, že to celé hezky vypadá, hlasové výkony jsou výraznější než kdekoliv v poslední době a zároveň je to pořád alespoň trochu fajn pokračování, které si s původním filmem doslova nevytírá zadek a můžete tak být alespoň trochu spokojeni v tom ohledu, že mohlo být hůř. A závěr ukáže, že i přesto, že to celé pořád tak trochu vařilo z jedničky, celé to ve finále má celkem překvapující funkční výsledek, který (vzhledem k faktu, že aktuální COVID-19 velmi pravděpodobně jakékoliv šance na Croodsovi 3 zabila) zároveň může skončit jako funkční uzavření příběhů téhle pravěké rodiny. A to je fakt fajn. Bolestivý fakt na závěr? Společně se Spider-Man: Paralelní světy jde o jeden z nejlepších filmů Nicolase Cage v uplynulých letech. I to tedy nakonec stačí k palci nahoru a uvědomění si, že i když DreamWorks u svého nového animáku neobjevil Ameriku, pořád se mu povedlo dodat důstojný sequel, který nepůsobí jako vyložené škemrání o peníze. I to se musí ocenit, na rozdíl od původních Croodsových tu ale pořád ta animovaná klasika prostě nevznikla. Ale zároveň nevznikl totální paskvil, který by originálu dělal ostudu. Takže technicky vzato vítězství. () (méně) (více)

misterz 

všechny recenze uživatele

Jednotka zostáva jednotkou. Ide o jeden z najlepších animákov za poslednú dobu, skrátka TOP. Takže z tohto pohľadu to dvojka veruže nemala ľahké. Latka je veľmi vysoko. No nemôžem ani tvrdiť, že by išlo o nejaké sklamanie. Také horšie, no dôstojné pokračovanie roztomilého príbehu, plného úsmevných situácií, napätia a pekného poučenia pre deti v závere. Nadpriemer. 75/100 ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Už odmalička jsem si představoval pravěk a jeho obyvatele žijoucí v souladu v takzvané prvobytně pospolné společnosti trošku jinak. A to tak, jak jsme mohli vidět za socialismu v československé trilogii podle knih Eduarda Štorcha obsahující samostatné filmy Osada Havranů, Volání rodu a Na veliké řece. Tento animák mně vyvedl z omylu a dozvěděl jsem se, že i lidé v pravěku, kteří žili zhruba před třemi miliony lety nežili jen v jeskyních pospolitě v tlupách, ale žili i na stromech v obytných bungalovech s postelemi a fungující sprchou a to v jednotlivých rodinách a využívali výdobytky moderní techniky jako je například výtah ad. Samozřejmě se to nedá brát doslovně, ale když se na to dívají dnešní malí piškoti, tak se jim to v těch malých hlavičkách usadí a oni si pak budou myslet, že to tak bylo. Tak takhle přesně funguje americká propaganda již od útlého dětství ve které mi obě rodinky silně připomínali některé občany dnešní doby, ať už svou hygienou anebo z opačného zorného pohledu svým neustálým vyvyšováním se nad ostatní. Moc hezká animace a opět celkem jednoduchý příběh ve kterém hraje hlavní roli pravěká láska a rodina jako celek. Ve snímku vidíme nezaujatý pohled na život dvou rozdílných rodin, které mají v životě úplně jiné priority a jiný životní styl. U jedné rodiny funguje soudružnost a ve druhé funguje právo na soukromí. Vidíme zde také mnoho originálně vtipných scének, ať už je to první model pravěké televize, létající paruka anebo saunová příhoda. Taktéž jsme svědky výskytu nových živočišných druhů a celkově věřím, že těm nejmenším se tento pohled do dávno zapomenutých časů líbil. Já jsem se poměrně dost bavil a musím přiznat, že ta hodina a půl příjemně uběhla a určitě jsem svůj volný čas prožil užitečnou pravěkou sondou nádherných barev tohoto animovaného filmu a proto dávám zasloužených 80%. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Croods: A New Age" sa odrazu objavilo v Dreamworks pláne a mal som možnosť vidieť. Nečakal som film tento rok (a nielen kvôli tomu, že sa veľká kopa filmov poodsúvala), no musím povedať, žem a príjemne potešil a prekvapil. Krúdovci boli už v prvom filme vtipná rodinka s dobrým zmyslom pre humor a v tomto filme sa to vracia. Osobne mám pocit, že film by som mohol rozdeliť na tri časti. Úvod, stred a záver. Jak prosté. Úvod by som ohodnotil ako vtipné uvedenie do deja, prikpomenutie trošku minulého filmu, menšia dávka žiarlivosti a potom objavenie sveta za plotom. Spoznávame nové postavy, veci sa začínajú trošku zamotávať a bavilo ma to. Záver má zase dobrú dávku romantiky a akcie, ktorá ma držala v pozornosti. Hlavne s tým humorom to tam klape. Rovnako musím pochváliť Dreamworks za ich animáciu. Vždy zabudnem akú fantastickú robotu vedia odviesť ľudia v tomto štúdiu. Tie exteriéry, dizajny rôznych zvierat a scénky letu. Postavy takisto sú veľmi zapamätateľné a majú aj dobrý dizajn. Stred je tá časť kde film pre mňa trošku začne krívať. Je tam veľká dávka expozície a scénky ako také toho nevedia priniesť veľa. Je tu veľká dávka klišé a hádka, ktorá síce má svoju pointu, ale nepôsobí to ako keby to malo svoj väčší význam. Je tu ale niekoľko dobrých snových alebo predstavujúcich si momentov, ktoré ma pobavili. Asi najviac ma takto pobavil ako si Grug predstavil vraziť konár do oka Philovi. Okrem toho je tu aj dobré priateľstvo medzi Eep a Dawn. Film má dobré momentky, no tie klišé a trošku predvídateľný dej mi bránia tomu, aby som ho ohodnotil vyššie. Ale ak si chcete s rodinkou užiť dobrý animák, myslím si, že sa pobavíte. Čeknite si ho a uvidíte sami. Hodnotenie: B ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prečo nie, ako rozprávka v pohode a myslím, že deti sa môžu zabaviť, hoci niekedy sami to zdalo ukričané. Ono to aj má dosť veľký zmysel točiť Krúdovcov ďalej. Minimálne kvôli Nicolasovi Cageovi. Dabingom si určite zarobí viac ako z tých béčiek, čo posledných desať rokov točí. ()

Související novinky

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Poslední letošní snímky byly odloženy

Poslední letošní snímky byly odloženy

06.11.2020

Tak už je to víceméně oficiální. Ve zbývajících měsících letošního roku se nových filmů v kinech – tedy v případě, že by se vůbec nějaká otevřela – nedočkáme. Studio 20th Century Studios vlastněné… (více)

Pixarovka Duše dorazí o Vánocích na Disney+

Pixarovka Duše dorazí o Vánocích na Disney+

09.10.2020

Tak už došlo i na Duši. Animovaný snímek studia Pixar měl původně dorazit ještě letos do kin, a to i po nedávných změnách ve svém kalendáři, které studio Disney provedlo. Jenže to se teď mění. Duše… (více)

Reklama

Reklama