Reklama

Reklama

Ve službách Jejího Veličenstva

  • Česko V tajné službě Jejího veličenstva (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nebojí se nepřátel ani smrti. Bojí se jen opravdové lásky. Nová tvář a nové dobrodružství agenta 007. Agent britské tajné služby James Bond zachrání před sebevraždou půvabnou italskou komtesu Teresu di Vicenzo, zvanou Tracy (Diana Riggová). To je dcera vlivného mafiánského bosse Draca (Gabrielle Ferzetti). Ten v Bondovi vidí muže, který dokáže v jeho dceři vzbudit lásku a pomoci jí tak z psychické lability. Výměnou za to, že se Bond bude Tracy věnovat, nabídne agentovi 007 informace o jeho největším nepříteli, Ernstu Stavrovi Blofeldovi (Telly Savalas). Blofeld se totiž neoprávněně pokouší získat hraběcí titul prostřednictvím britského genealogického úřadu. Bond skutečně Blofelda vypátrá, a to v jeho soukromém sanatoriu pro léčbu alergií. Institut se nachází na vrcholu jedné z alpských hor a je dokonale hlídán ozbrojenými strážci. Blofeld zde připravuje rafinovaný plán, jak vydírat vlády celého světa s pomocí nového viru, který hodlá rozšířit po celé Zemi. James Bond opět uchrání lidstvo před katastrofou. Mezitím se mu však stane něco, co dosud nezažil: on a Tracy se do sebe zamilují... Bondovka V tajné službě Jejího Veličenstva, kterou v roce 1969 natočil režisér Peter Hunt, poprvé nabídla divákům jiného představitele hlavní role než Seana Conneryho, jenž byl nečekanou enormní popularitou během několika let znechucen. Agenta 007 zde ztvárnil manekýn australského původu George Lazenby, který se do té doby objevil jen v několika reklamách. Přeobsazení „pravého" představitele se u diváků nesetkalo s pochopením, a to ještě předtím, než měl film premiéru. Snímek, hýřící nápaditými akčními sekvencemi, odkazy na předcházející bondovky i správnou mírou sentimentu, měl i přesto ohromný kasovní úspěch a mezi fanoušky bondovské série dodnes patří k nejvýše ceněným dílům. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (95)

  • Celosvětová premiéra proběhla 13. prosince 1969 v Japonsku. (Varan)
  • V závěrečné bitvě v Blofeldově sídle je James Bond (George Lazenby) vyzbrojen samopalem Sterling, což byl nástupce samopalu Sten. Při boji odzbrojí James Bond jednoho z Blofeldových nohsledů a ukořistí jeho pistoli SIG P210. (JohnSmith)
  • James Bond (George Lazenby) nosí hodinky značky Rolex Submariner a Rolex Chronograph. (dyfur)
  • Zatímco ve filmu je Ernst Stavro Blofeld (Telly Savalas) plešatý, v knižní předloze je popisován jako muž, který má  "poměrně dlouhé pečlivě udržované stříbrné vlasy upravené do téměř parádivého účesu". (Žralok)
  • Film se natáčel v Portugalsku, Švýcarsku a Velké Británii. Natáčelo se také na hoře Schilthorn v Alpách ve Švýcarsku, která měří 2 973m. V současnosti je zde kromě otočné restaurace Piz Gloria, která se objevila ve filmu, velké muzeum Jamese Bonda, kde je mimo jiné i část vrtulníku právě z tohoto filmu a spousta dalších bondovských atrakcí. Natáčelo se od 21. října 1968 do 23. června 1969. (henrycruel)
  • Ve scéně, kde je jeden ze strážných pronásledující Bonda (George Lazenby), rozsekán sněžným pluhem, bylo ve skutečnosti použito tělo mrtvé kozy. (henrycruel)
  • Scéna, kde Bond (George Lazenby) zjistí, že na něj Tracy (Diana Rigg) čekala v jeho hotelovém apartmá, se od té doby používá jako jedna ze scén při konkurzu na roli Jamese Bonda. (henrycruel)
  • Poezie, kterou Tracy (Diana Rigg) cituje Blofeldovi (Telly Savalas), je odvozena z projevu ve hře Jamese Elroye Fleckera "The Story of Hassan of Bagdad and How He Came to Make the Golden Journey to Samarkand“. (henrycruel)
  • V knižní předloze se Bond setká v restauraci Piz Glora s herečkou Ursulou Andress - představitelkou první bondgirl. (Sonnery)
  • Vrátný, kterého Bond míjí na Dracově velitelství, si píská melodii z filmu Goldfinger (1964). (džanik)
  • Švýcarská armáda každým rokem odstřeluje některé nebezpečné lavinové svahy a produkce lavinu vyžadovala. Svah už byl vybrán, ale než stačili točit, lavina k velkému zděšení spadla sama. Ve filmu pak vidíme kombinaci archívních záběrů, zvláštních efektů a šikovného použití záběrů zblízka a zvuku. (džanik)
  • Ve filmu čte Bond Playboye. Román V tajné službě Jejího Veličenstva byl prvním o agentu 007, který vyšel na pokračování v časopise (květnové číslo z roku 1963). (džanik)
  • Dům Bondova šéfa „M“ se jmenuje Quarterdeck. V tomto filmu ho vidíme poprvé a potom zase až v Casinu Royale z roku 2006 (a ovšem také v neoficiálním Casinu Royale z roku 1967). (džanik)
  • Filmová postava Ruby Bartlett se v knize jmenuje Ruby Windsor. (džanik)
  • Jedna ze dvou bondovek, kde jsou použity záběry z předchozích filmů série. Tím druhým je Goldfinger (1964). (džanik)
  • Výrok "Orbis non sufficit", který zde zazní, je heslem Bondovy rodiny a v roce 1999 byl použit jako název 19. bondovky (Jeden svět nestačí). (džanik)
  • Když James Bond mluví na svatbě s Dracem o Tracy, tak říká: "Je daleko cennější než rubíny nebo milión tvých liber". Jde o odkaz na Bibli, Knihu Přísloví 31:10 a popis ctihodné ženy (v anglickém překladu Bible: "Her Price Is Far Above Rubies", v Bibli Kralické "Nebo daleko nad perly cena její“). (džanik)

Související novinky

Zemřela herečka Diana Rigg

Zemřela herečka Diana Rigg

10.09.2020

Z Velké Británie dnes přišla smutná zpráva, ve věku 82 let zemřela filmová, televizní a divadelní herečka Diana Rigg. Informaci s odvoláním na jejího zástupce zveřejnila stanice BBC. Hereččina dcera… (více)

Reklama

Reklama