Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (313)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Legrace a inspirace.“ Trochu rozpuštěná a ne úplně vypuštěná Adéla moc nevečeřela v nepříliš tajemném hradu v Karpatech. A dost možná i v dalších klasikách. Ovšem srovnávat vcelku distingovaný Wilsonov a jeho vtipnost s Kameňáky?! To může jen naprostý... Urážku si doplňte sami, vy jedni „recenzenti.“ Já se bavil, mnohokrát od srdce zasmál a teď si s dovolením i trochu zaparafrázuji. Rozebírat, co všechno je na uživateli Tetsuo špatně, by zabralo disertaci. Dtto u několika dalších čulibrků odpaďáků bez smyslu pro humor a s tak krátkým přirozením, že si ho pro jistotu nikdy ani neměřili. Černý sluha Hoji Fortuna se jim hurónsky (!) směje a já s ním. PODMĚREČNÉ OKÉNKO: [][] Co mě málem zabilo (smíchy) na pitevně? 1) Macháček tělocvikářem. Z jeho (s)prostocviků s nahou dívčí mrtvolou budeme se ženou čerpat inspiraci! 2) Důležitá otázka, jaký má otrok Bobby vztah ke kanibalismu? 3) Vilný patolog Mitt „ke hříchu nit“ vs. agent Food, školící ho o nekromantech a jejich „deus impotentus“. [][] Nekorektní, vtipně rasistická, starosvětsky milá oddychovka. Macháček hrdinou a Kraus policejním ředitelem? No Dyk... ()

M.i.k.e odpad!

všechny recenze uživatele

co to ku.va bylo?srovnávat Wilsonov s tvorbou Wese Andersona je čistá svatokrádež.Teoreticky je možné si vybavit určitou spojitost s Grandhotelem Budapešť,ale zatímco ten je naprosto geniální,Wilsonov je až zoufale hloupý,nudný a zbytečný.Pro americkou tvorbu už dlouho platí,že parodie je mrtvá (díky tomu komu se dostává do rukou) a ta česká evidentně jakbysmet.Oldřich Lipský se musí otáčet v hrobě jen při náznaku srovnání tohoto s Adélou...0% ()

Reklama

Anderton odpad!

všechny recenze uživatele

Pokiaľ by ste sa ma opýtali v ľubovolnej minúte filmu, čiže aj v stej, o čom je jeho zápletka, nevedel by som ju na základe toho, čo som videl, zreprodukovať. Pokiaľ by ste sa ma v ľubovoľnej minúte filmu opýtali, koľkokrát som sa zasmial, odpoveď by bola naopak jednoznačná. Ani raz....teda pardon, niekedy ku koncu jeden fór vyšiel, Mitt už není fit....ale to je všetko. Je mi ľúto, že boli minuté tak veľké peniaze na takú zhovadilosť, akou je Wilsonov. Možno sa za tie peniaze mohla niekde v zapadákove v Čechách postaviť škola. Mám pocit, že u nás a v Čechách je taká atmosféra, že ani pod návalom zdrcujúcej kritiky si tvorcovia nepriznajú, že natočili príšerný film a že to nedokážu ani všetci slávni herci, ktorí v ňom účinkujú A že si to nepriznajú ani sami pred sebou. Totálne od veci je potom Vášáryovej účasť na pár sekúnd bez jedinej repliky, čo tým chceli tvorcovia povedať? Iba meno do titulkov? ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Bol som absolútne presvedčený o tom, že toto bude dno československej kinematografie po tom ako som videl trailer k tomuto filmu. Vyzeralo to tak stupídne, že som neveril ani v najmenšom, že to bude fungovať. Ale nakoniec som sa rozhodol, že si počkám na film keď bude dostupný a pozriem si ho až potom. A z toho čo som videl, nemyslím si, že to nakoniec dopadlo tak hrozne. Okey, nemyslím si, že by bol "Wilsonov" reálne dobrým filmom, ale má aspoň pár miest, kedy si hovorím, že vidím o čo im asi šlo. Macháček a Dyk fungujú celkom dobre, no ostatné postavy sú trošku mix. Občas je fajn vidieť Riša Stankeho alebo Jana Krausa, a rovnako musím povedať, že je tu pár zaujímavých twistov, no všetko to viazne na jednom probléme. Postavy to hrajú maximálne komicky a chýba tomu serióznosť, ktorú mali filmy Oldřicha Lipského, ktorý bol tvorcom komédií podobného ducha. Film je podľa mňa relatívne neškodný a má zopár schopných miest, no celkovo je to dosť biedne. Ale na to, čo som si myslel, že od filmu reálne dostanem to nie je najhoršie. Aspoň teda v meradle človeka, ktorý čakal absolútne dno. Hodnotenie: C ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Wilsonov nemá ve scénáři špetičku originality. V české filmografii je mu nejblíž Mazaný Filip, jenž u kritiků i diváků propadl (u mě ne). Přesto nabízí solidní porci výpravy, dobovou taškařici z bratrů Slováků a jejich hlavního města, a Macháček s Dykem, Kostelným a Krausem to celé utáhnou. Nemám problém s technickou stránkou, jedinou větší výtku bych vyřešil sestříháním některých scén, dohromady asi o 20 minut. Šmoldase jsem nepoznal (bohudík), Markoviče po velkém hledání objevil. Tak tady se pánové neshodneme. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Často je vo filme zobrazená americká vlajka, avšak súčasná s 50 hviezdami, ktorú v USA začali používať až v roku 1960. Navyše sa vo filme opakovane hovorí o tom, že Wilsonov chce byť 49. štátom USA a na vlajku (s 50 hviezdami) sa herci snažia prirobiť 49. za Wilsonov. (Raccoon.city)
  • Názov filmu je odvodený od dobového a prechodne oficiálneho názvu súčasnej Bratislavy, Wilsonovo mesto, v rokoch 1918 – 1919, ktorý vznikol ako vďaka americkému prezidentovi T.W. Wilsonovi. V tomto meste sa aj daný fiktívny príbeh odohráva. (Piri)
  • Eisner (Vojtěch Dyk) sleduje Sajndele (Tatiana Pauhofová) zrcátkem a je denní světlo, v tu chvíli ho telefonicky odvolají na most, kam přijede za šest minut, ale už je úplná tma. (Master19)

Reklama

Reklama