Reklama

Reklama

Děvčátko se sirkami

(TV film)
  • Německo Das Mädchen mit den Schwefelhölzern (více)

Obsahy(1)

Malá Inga žije po smrti svých rodičů v sirotčinci. Jedinou útěchou jí je kouzelný amulet, ve kterém může vidět rodiče. Děti v sirotčinci musí tvrdě pracovat, aby si vydělaly na živobytí, a zlá ředitelka je za sebemenší přestupek trestá rákoskou. Hladové a promrzlé děti o Vánocích prodávají na trhu sirky. Tomu, kdo přinese nejvíc grošíků, slíbí ředitelka, že dostane za odměnu pečené husí stehno. Inga jde prodávat s kamarádem Emilem. Moc se jim nedaří, lidé nemají o sirky zájem, nějaké peníze dostanou jen od hodného strážmistra, který promrzlým dětem dá napít teplého čaje ze své termosky. Vydělané peníze dá Inga Emilovi a vypraví se hledat další zákazníky. Večer už ale pokročil, na ulicích je čím dál méně lidí. Inga bloudí městem a nahlíží do oken, kde ke svátečním stolům usedají šťastné rodiny. Místo aby se vrátila do sirotčince, vypraví se k polozbořenému domu svých rodičů. Setkává se tam s neznámým mužem, který soucítí s jejím osudem. Zapálí poslední sirku, aby se zahřála, a vtom se objeví její rodiče. I dům je najednou, jako kdysi býval, celý slavnostně vyzdobený. Emil v sirotčinci nemůže usnout, má strach o svou kamarádku, která se nevrátila. (TV Nova)

(více)

Recenze (15)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Krásný dramatický příběh s citlivým koncem. Nebýt mysteriozních vsuvek (nebo spíš výletů do fantazie?) byl by to normální příběh za života. To staví příběh o laťku výš - konec vyzívá pozitivně, i když v sobě nese stopy bolesti, zlo bylo potrestáno, ale hodně bylo i odpuštěno. Všeho je akorát. Zpracování s použitím zajimavé kamery, nechybí vtip. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Atmosféra 8/10 Prostředí 8/10/// PLUS: Lea Müller, její přirozený projev, vánoční atmosféra MÍNUS: jak už to u takovýchto pohádek bývá zvykem závěr končí smutně a tragicky, a jako znalý předlohy jsem dopředu věděl jak to (ne)dopadne, mám rád šťastné konce./// Shrnutí: občas je dobře se podívat i na celkem známý příběh a díky němu si uvědomit co vše vlastně máme. Zpracování je po technické stránce (hlavně kamera a prostředí) velice vydařené, nemusíte se tedy obávat něčeho nepovedeného./// Celkem 73%/// ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Komorní, citlivou andersenovskou pohádku scénárista a režisér poněmčili, až jim z toho vyšel stokrát ohraný sociální nářek nad krutým osudem osiřelých dětí s náležitě žáhu chladícím závěrem. Co filmík udržuje aspoň v průměru jsou zbytky Andersena. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Krásně smutná klasická vánoční pohádka s trošku kýčovitým závěrem. Výběr herců do obou dětských hlavních rolí se moc povedl. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"A kolik jsi prodala ty ??" - "Mám už tři groše !!" - "Ty se máš !! To ti možná paní Langfriedová ani nenamlátí rákoskou.." ;) ()

tatanapope 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkný příběh, dětí ze sirotčince, které jsou týrané, hladové a podobně. Bohužel musím říct, že to bylo natočeno nevěrohodně a nějak to na mě nijak nepůsobilo, což byla asi škoda. Viděno v rámci Vánoční filmová jízda 2015 ()

Koryntos 

všechny recenze uživatele

To jsem opravdu jediná komu se to nelíbí? Moje oblíbená pohádka kde mi při čtení i slzička ukápla a tady to vůbec nefungovalo. Herci nesympatičtí, kostýmy příšerné. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nemecká rozprávka, to vždy zaváňa průserom. Ale nechal som sa presvedčiť hodnotením na čsfd, a tentoraz ma vôbec nesklamalo. Príbeh som nepoznal, tak som nebol ušetrený prekvapení, príjemných aj menej príjemných, a celkový dojem je veľmi dobrý. Spracovanie, herci, aj kvalitne ponuré uzimené prostredie, všetko bolo takmer dokonalé. Až na tie vtipné momenty, ktoré v takom silnom príbehu radšej byť nemuseli. ()

Mr.nachos 

všechny recenze uživatele

Klasika v novem kabatu, ktera uz neni jen pro deti. Je to moc hezky natocene, ale souhlasim, ze konec by mel byt v duchu celeho pribehu, ale protoze je to pro deti, chapu, ze to skoncilo tak jak to skoncilo. Ale i jako dospelaka me hodne zaujal pribeh a hlavne konec Inge, takze znovu- moc krasne natocene. ()

reygadas 

všechny recenze uživatele

Voľná adaptácia rozprávky Hansa Christiana Andersena odohrávajúca sa v sirotinci, v ktorom sa príbeh zameriava na dve hlavné postavy - Inge a Emila. Napriek tomu, že sa dejová línia filmu (scenár) vzďaľuje pôvodnej predlohe, cez postavu Inge (Lea Müller) - výborné obsadenie hlavnej postavy dievčatka predávajúceho zápalky, ktoré za krutej zimy v noci vonku zmrzne - to tejto voľnej filmovej adaptácii príbehu neubralo na čare. Kvôli hlavnej postave dievčatka a jej presvedčivému výkonu štyri hviezdičky. Bez tejto hlavnej hrdinky by bolo hodnotenie slabšie. Celková vianočná atmosféra filmu bola zaujímavo spracovaná. ()

Detektiv-2 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka, která poslouží jako fajn oddychovka nedělního dopoledne. Bavilo mě to, prostředí se mi líbilo a herci byli fajn. Nic náročného to není, taková jednoduchá klasika pro děti i starší. Jediné, co mi trochu vadilo byl ten přeslazený konec, čekal jsem trochu smutnější/tragičtější závěr, ale chápu, že je to hlavně pro děti a tak to musí svým způsobem skončit dobře 4* ()

Reklama

Reklama