Reklama

Reklama

Epizody(4)

Kdo by neznal Jamese Bonda, agenta 007 britské tajné služby s povolením zabíjet. Ale co muže, který Bonda stvořil? Byl jím spisovatel Ian Fleming, který vždy tvrdil, že všechno, co píše, má svůj precedens v pravdě. Čtyřdílná britská minisérie sleduje nejdramatičtější etapu Flemingova života, kdy v letech 1939–1945 sloužil jako pobočník admirála Johna Godfreye, šéfa tajné služby britského královského námořnictva. Sotva třicetiletý Fleming, který předtím zkoušel štěstí jako novinář, ale i bankovní úředník, se v nové práci našel. Mohl v ní totiž uplatnit svou výjimečnou představivost, sklony k nezodpovědným dobrodružstvím i zdravé pohrdání autoritami. Povaze protagonisty odpovídá i zpracování minisérie, která není klasickým suchopárným životopisem, ale nabízí poutavou podívanou, plnou dramatických situací a krásných žen. Jak také jinak u muže, proslulého tím, že nikdy nenechal fakta pokazit dobrou historku. (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se, že mi BBC poví něco zajímavého o tvůrci Bondovek. Nakonec jsem se málem unudil u tisíce milostných scén, kde vrcholem byl  snad třetí díl. Tam se myšlenka celého čtyřdílného seriálu projevila snad nejvíc. Tvůrci se ji totiž rozhodli pojmout jak z akčního hlediska, tak z toho romantického. Akční hledisko by úplně zlé nebylo, ale ta romantika, to je v tomhle případě čirý zlo. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Se skutečností to má společného jen pramálo (pokud vůbec co) a stylizované je to natolik, až je to místy již přestylizované, ale čert to vem, když je to ve výsledku lepší většiny regulérních bondovek. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Geniální od prvních minut, jako 1/4 celku překvapivě funkční a jestli se tomu jedna věc nemůže upřít, tak že má člověk ohromnou chuť začít sjíždět Bondovky a hledat všechny ty odkazy - jinými slovy, je to zatím (a nemám strach, že by na tom BBC něco měnilo) naprosto skvělé. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Nedovolíš si mě milovat. A já tě nemohu milovat. Protože ve chvíli, kdy tě žena začne milovat, tak už ji nechceš. Takže jediný způsob jak tě mít, je tě nemít. A jedině takhle tě můžu pochopit. Takhle to musí být." To byl pro jednu z jeho žen ten nejhorší moment poznání. Ano, já se přiznávám, že jeho soukromý život jsem vnímala víc, než prvky, které souvisely s jeho pozdější literární tvorbou a Jamesem Bondem, které se ovšem nedaly hlavně v poslední části přehlédnout. Vím, že takto zfilmované životopisné filmy musím brát s velkou dávkou tolerance, což jsem ráda učinila a byla jsem moc spokojená. Jako žena jsem se skutečně soustředila spíš na jeho milostné vztahy, které nebyly rozhodně jednoduché a souvisely z velké části s tím, co prožil v dětství. Středobodem byl jeho vztah k Ann, ale za sebe bych ráda vyzdvihla i moc sympatickou a milou osůbku v postavě Mu. Celkem neznámé a sympatické herecké obsazení tomu daly i ten správný šmrnc. Vím proč se protokolu Z tak říká a u posledních záběrů jsem se rozhodla, že nějakou tu bondovku asi opráším a bude to zřejmě ta ze závěru filmu "Casino Royal". Nevím, nevím, jaké byly ty líbánky.....já být jeho novomanželkou........?:-) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Malinko nesourodá jednohubka rozdělena na dvě naprosto protichůdné části. Flemingovy zápletky ohledně špionáže a stylových dobrodružství diváka baví od začátku do konce, stejně jako šťavnatý charakter v podání sympatického Coopera. Jakmile se však řeší romantická linka s éterickou Larou Pulver plná klišé a plácání po zadku, tak už to bohužel tak zábavné není. Přemíra klišé a závěr vyšumělý do ztracena pak tuto minisérii posouvá jen do vod oddychového průměru. Z této postavy se však dalo vytěžit daleko více. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Lehké zklamání. Vyjma posledních dvaceti minut jsem se víceméně nudil. Ne že by příběh nenabízel napětí a dramatické zvraty, ale nějak se to autorům nepodařilo podat. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Měl jsem určitě pochybnosti, ale tohle je paráda. Život Flaminga, plný prvků, které později vtisknul Bondovi. Navíc je to dějově zasazané do počátku 2. světové války, špionáže proti Německu. Jen nevím proč, ale Lara Pulver vypadá staře. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Dominic Cooper sice není hoden stát se agentem 007, tak si alespoň spravil chuť na jeho literárním otci. Cooperovi role Iana Fleminga opravdu sedí. Casting je povedený, atmosféra perfektní a bondovské odkazy potěší. Pro bondofily povinnost, avšak musíme občas neřešit lehké historické nepřesnosti. Hlavní mínus: zbytečně krátké! ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky 007 povinnost plná skrytých bondovských odkazů, které nechybí elegance filmové série. Pro ty ostatní vizuálně dokonalá, energií nabitá, hravá prvotřídní zábava. Jedinou výhradu mám ke castingu - Lara Pulver vypadá spíš jak Cooperova matka než manželka. Ale jinak to hraje dobře. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nemá význam polemizovať nad reálnymi faktami zo života Iana Fleminga, tvorcovia použili základné fakty, ktoré trochu okorenili a zjednodušili. V každom prípade sa im podarilo vykresliť literárneho otca bondoviek atraktívnym a dramatickým sposobom. Niet sa čomu diviť, lebo si v 4 epizódach vybrali jednotlivé udaloti rokov 1939, 1940, 1943 a 1945.Napriek šiestim rokom sa tvorcom umne podarilo skĺbiť jednotlivé životné udalosti a motívy. Dominic Cooper ako hlavný predstaviteľ je sympatický, aj ostatní herci boli dobrou voľbou. Seriál je nabitý vydarenými dialógmi, ukrýva v sebe dramatičnosť aj romantiku. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda bondovky, hlavně ty starší. Jejich autor byl zde dle vykresleného portrétu stejné šovinistické prase jako 007. Seriál se nedá brát moc vážně, protože i když za války se děly různé věci, tak pochybuji, že by britská tajná služba zaměstnávala a dala velké pravomoci takovému tlučhubovi a sedmilháři. Ještě ke všemu se jeho osudy soustřeďují hlavně na milostné peripetie. K dobru přidávám, že motivy z bondovek zapojili do autorova životopisu. SHRNUTÍ: Prasák napsal čtivo o prasákovi. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Nebylo by to ničím výjimečné nahlédnutí do života Iana Fleminga, nebýt obsazení hlavní role. Dominic Cooper je totiž naprostou trefou do černého. Je to herec, který se pro podobné role sukničkářů narodil. Nevím jak moc se děj drží pravdy, ale seriál je svižný, místy trochu napínavý a ty 4 díly utečou jak nic. Fleming měl evidentně bouřlivý život, který nakonec přenesl do své série knih o Jamesi Bondovi - až mě překvapilo, kolik autobiografických prvků do svého hrdiny vlastně vtiskl. Od seriálu jsem ale nakonec dostal trochu něco jiného, než jsem očekával. Stále jsem čekal, kdy že už konečně začne Fleming psát knížky a toho jsem se bohužel nedočkal, protože děj je zasazen dlouhou dobu před jeho spisovatelskou kariérou. Filmařsky nemám, co bych vytkl. Na televizní produkci rozhodně nadstandard. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ide o jeden z najlepšie natočených seriálov v poslednej dobe. Večná škoda, že sa nepridržiaval historický reálnych faktov, tak by seriál mal obrovskú výpovednú hodnotu. Fleming mal zaručene búrlivý život a mňa viac, ako jeho milostné romániky, zaujímala reálnosť deja v dobe 2. svetovej vojny. Na začiatku 2. svetovej vojny, mladému Flemingovi je celá medzinárodná situácia totálne ukradnutá, neskôr naviazal spoluprácu s veliteľom britskej námornej výzvednej služby (NID) Johnom Goldfreyom, ktorý ho menoval svojim poradcom. V jeho hlave sa zrodil nápad o vytvorení zvláštneho komanda zloženého zo zločincov. Táto Úderná jednotka 30 tvorili najefektívnejšiu zvláštnu jednotku a tvorila základ pre film Tucet špinavcov, 1967, okrem iného krátko po invázii v Normandii, toto komando obsadilo nemeckú radarovú stanicu a zajali 300 Nemcov. Taktiež jeho plánom bolo zničenie jedného z Hitlerových najvernejších Rudolfa Hessa. Ďalej pôsobil ako agent v USA, Severnej Afrike, Francúzsku, Portugalsku a Nemecku. Hlavná postava jeho románov agent 007 je zložený zo života reálnych agentov a samozrejme aj z agenta 17F Iana Fleminga ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že kdyby to bylo založeno striktně na reálných faktech, tak by to mělo určitě větší výpovědní hodnotu, ale jelikož nejsem nějaká velká fanynka Jamese Bonda, tak mi na tom nesejde a hlavně by to pak nebyla taková zábava. Mně se ten britsky stylizovaný svět, zaplněný krásnými, elegantními dámami a zdvořilými gentlemany velmi zamlouval a což teprve samotný pan Ian Fleming, na první pohled černá ovce rodiny, sukničkář a nezodpovědný vtipálek, na druhý pak dosti chytrý a schopný muž, obdařený natolik dostatečnou dávkou šarmu, aby mě jako ženskou okouzlil. Ta špionážní linka měla sice přeci jen větší šmrnc než ty milostné pletky, ale jako celek rozhodně povedené. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Minisérie poměrně dost o ničem, nikam směřující, nic neříkající. Stačila by i druhá půlka prvního dílu a díl poslední pro jeden stejně nic neříkající smyšlený film plný narážek na postavu Iana Fleminga a jeho rodinných příslušníků a vznik Bondovek. Musím uznat, že třetí hvězdu bych asi dal, kdyby si to Ian rozdal ještě i s jedním nebo lépe oběma admirály, to tam vysloveně chybělo. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Příběh Iana Fleminga je v podání BBC snad až příliš barvitý. Špionáž za druhé světové války v kombinaci s jedním slavným jménem, to fanouška agenta 007 musí zajímat. Lara Pulver je po Sherlockovi opět v roli femme fatale a Cooper vedle ní vypadá, jak kluk z diskotéky. Avšak technicky to má své mouchy, kamera je v akčních scénách (ano, je tam akce) nepřehledná a střih mnohdy zmatečný. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Cooper je sice přitažlivý sympaťák, ale ke spokojenosti mi opravdu nestačil. Zdlouhavé milostné pletky s Flemingovými osudovými ženami působily často směšně, špionážní dějová linie byla podána nepřehledně... dost velká nuda. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

v půlce minisérie zatím solidní,koukatelná a dobře obsazená záležitost,která ale nikterak nevybočuje z linie "životopisných" filmů/seriálů.Určitě dokoukám a jsem zvědav co přinesou zbylé dva díly,ale na vyšší hodnocení to zatím není.To pomrkávání na Bondovské fanoušky je ale každopádně fajn...70% (zbylé 2 díly to bohužel nedokázaly zvednout na vyšší hodnocení.Konkrétně třetí díl je vůbec nejslabší z celé série.Jsem sice velký fanda Bondovek a jsem rád za tenhle fajn vhled do Flemingova života,ale znovu už vidět nemusím) ()

Vojťas 

všechny recenze uživatele

4-dílná minisérie zachycující život Iana Fleminga, tvůrce Jamese Bonda, během počátku 2. světové války. Umělecké životopisné dílo, kde mě po shlédnutí nenapadá, kdo by se do hlavní role hodil lépe než Dominic Cooper. 80% [2. série ani NEBYLA plánována] ()

Reklama

Reklama