Reklama

Reklama

Každý den v 19.00

všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární
Československo, 1959, 8 min

Režie:

Bruno Šefranka

Scénář:

Bruno Šefranka

Kamera:

Jan Špáta

Obsahy(1)

Mezinárodní rychlík Pannonia odjížděl z pražského vlakového nádraží každý všední den v 19:00 hodin. Dokument o přípravě rychlíkové soupravy na cestu. (Snorlax)

Recenze (6)

Radko 

všechny recenze uživatele

Pocta každodennej železničiarskej drine pri obsluhe medzinárodného rýchliku Pannonia. Jazdil na trati Berlín-Sofia, ťahala ho parná lokomotíva. Komentár sa nesie v obdivne kolektivistickom a zároveň optimistickom duchu. Obraz zachytáva väčšinu obslužných prác, od upratovania vozňov po vedenie parného rušňa. Poznámka: V dokumente spomenutých, každodenne spálených 15 ton uhlia medzi Prahou a Bratislavou muselo riadne znečisťovať ovzdušie. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pannonia jezdila z Berlína do Bukurešti, proč tak dlouho čekala v Praze, mi není jasné. Pannonia byla zrušena, jezdila déle než půl století, ale nyní je nadbytečná. Ono je asi lepší, když každý jede sám v autě. Však ona nám to příroda jednou spočítá. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Tady, v nádražím depu, pracují lidé v páře, v dýmu, ve vedru, stejně jako v mrazu nebo dešti. Včera jako dnes. Zítra to už bude jiné. Až budou všude jezdit elektrické lokomotivy, tahle obtížná práce se složitým parním kolosem odpadne. Labutí píseň staré železniční praxe, protkané romantikou parních lokomotiv a černých sazí. Kdeže loňské sněhy jsou. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Mohlo by se říct agitka, ale podle mne velmi dobrá pocta železničářské práci - nejen strojvůdců nebo opravářů, ale i uklízeček, lidí u nákladu, v restauračním vozu... Mám pocit, že tenhle film inspiroval Věru Chytilovou k její studentské práci Zelená ulice, ale na rozdíl od ní tenhle film žije, nevypadá až tak strojeně a problém s opravou je prostě problém s opravou, ne něčí blbě zapojený vůz (jako u Chytilové). ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Vše jde kupředu i vývoj a ten zastavit nejde. Velmi zajímavý snímeček, kdy každý den v 19hodin odjíždí parní vlak na svou dlouhou cestu..... 75% ()

Reklama

Reklama