Reklama

Reklama

Bojová akademie

(pořad)
  • Česko Bojová umění očima vědy (více)

Bojová akademie je vzrušující seriál o bojových uměních ve formátu high definition. Připravte se na cestu za hranice běžných bojových umění a objevte pět nových sfér boje. Seriál Bojová akademie si do zkušební laboratoře pozve několik nejlepších sportovců světa a pokusí se určit, kde leží hranice bojových schopností člověka. Bude přitom klást ještě větší důraz na úžasnou obrazovou techniku a počítačovou animaci, které již z tohoto seriálu učinily legendu. (National Geographic)

(více)

Recenze (8)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument o bojových uměních a několika mýtech, které byly založeny zejména "martial arts kinematografií". Film je zbytečně krátký a některé skutečnosti pouze dokazuje jasným předvedením, změřením a v 3D počítačovém pohledu předvedením, co se se zasaženým člověkem uvnitř jeho těla děje. Jsou tu základní bojové styly - kung fu, karate, box, mua thai, taekwondo a ninjitsu. Řeší se zde několik otázek společně, opravdoví mistři a světoví šampioni plní zadané úkoly a ty se pak jednotlivě porovnávají. Dále jsou zde potom "okrajová" martial arts, jako je jiu jitsu a předvedení technik a smyslu tohoto stylu. Pak jsou zde "breaking technics", kdy obrovké gorily lokty, hlavou a rameny lámou betonové desky. Řeší se zde například otázka knock outu. Je opravdu možné složit soupeře jednou ranou, jedním kopem? Na figurínách vyšlo např. že nejslabší úder rukou je u kung fu, nejsilnější (jak jsem očekával) u boxu, který dosáhl intenzity, kdy opravdu lidské tělo zareaguje "vypnutím". Nohou - zde naprosto jasně zvítězil kop kolenem z muai thai - může být i smrtelný (na druhém místě taekwondo ...). Ryhlost úderů a kopů, která je v souboji nejdůležitější absolutní vrchol rychlosti úderem pěstí mělo kung fu (styl wu shu), nejrychlejší po sobě jdoucí kopance taekwondo. Úplně mimo tato měření však stál styl ninjitsu, který je vyloženě zabijáckou technikou, týpek, který to zde prezentoval naprosto bezproblémově vyklepl karatistu jedním tahem. Základem prý je: zasazovat údery na nervové chuchvalce tak, aby způsobili okamžitou smrt, kopat, mlátit, lámat, drtit, kloubit, umět bojovat na zemi ... Tento týpek do figuríny zasáhl pěstí smrtící úder (na srdce), který prý trénuje 25 let ... jeho účinnost se prý rovná výstřelu z policejní pistole. Ultimátní bojové umění bylo nakonec zvoleno právě ninjitsu, kde jde skutečně o zabití protivníka a má v sobě naprosto největší nezávislost a všestrannost. Jinak obávaným bojovým uměním bylo zvoleno mua thai díky strašlivým úderům lokty a holeněmi. Překvapilo mne i velmi dobré hodnocení (a předvedení) taekwonda, ze kterého jsem byl docela na větvi. Třetí třetina se zabývala zbraněmi. Zde byla zvolena jednoznačně nejúčinnější zbraní japonská katana meč ... Výborný dokument pro nadšence martial arts opravdu špička. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Pár chybek by se našlo - někdy je prezentováno příliš málo argumentů k potvrzení něčeho a působí to odflákle, ale to naštěstí jen v několika málo případech. Jinak se jedná o velmi zajímavý dokument, který potvrzuje fakta a odhaluje pravdu o mýtech lidského těla použitého jako smrtící zbraň. Je jedno, jestli použijete odrovnávající ránu boxerskou pěstí, hrudní koš lámající koleno bojovníka Muay Thai nebo trefíte chumel nervů s paralyzující přesností ninjy. Vždy způsobíte, že protivníkův mozek pod přehršlí informací (bolest) s alarmující rychlostí provede "shut down" celého těla. Celý tento proces můžete sledovat ve 3D animacích, které detailně ukazují, co se právě děje jak v těle útočníka, tak v těle zasaženého. Dostanete i přirovnání k silám, které jsou dosahovány při crash-testech osobních vozidel. A nebudete se stačit divit. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Videl som len jeden diel a bolo únavné sledovať neustále výpočty a medzitým občas borci kopli či udreli do skúšobného modelu za 150 000dolárov.. ()

Doomer 

všechny recenze uživatele

Neni nad to kdyz se bojove atributy propagonistu ruznych stylu bojovych umeni podrobi vedeckemu vyzkumu a vse se zmeri a zvazi. Jinak prvni dil je jeste nejslabsi ale dil druhy kde se resi bojovnici MMA ja k nezaplaceni ()

kolik27 

všechny recenze uživatele

Tak tedy sto procent to pro mě není, po tom co jsem tu četl, ale víc jak 90% určitě jo. Velmi detailní záběry všemožných umění a úděrů z různých stylů a koutů světa. Také je zde výborný komentář mnoha pohybů. Co mi odchýlilo od 100%, je ta kulisa laboratoře, místy jsem si připadal jak u Horsta Fuxe. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Váhám dát 4 frčky a víš proč? Je škoda, že dokument nepochází z dílny velké a mocné BBC. Je to zase udělané pro americké tlusťochy na gauči. Animace těla i střetů jsou zajímavě udělané, ale pořád tomu něco chybí, aby to bylo ještě víc chytlavější a abych to doslova hltal. ()

Seifgard 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který určitě stojí za zhlédnutí. Celý je sice postavený na efekt a má strach říci cokoli negativního aby neurazil účinkující, ale je to docela chytré, dobře se na to kouklá a hlavně je to poprvé co bylo něco takového natočeno na úrovni. Ještě možná bych měl výtku k "žebříčkování chladných zbraní" které mi přijde jako nesmysl. ()

Reklama

Reklama