Reklama

Reklama

Baraka - Odysea země

  • Česko Baraka (více)

Obsahy(1)

Umělecky laděný "dokument z cest" a současně osobitou meditaci nad životem všech obyvatel naší planety natočil kameraman, scenárista a režisér Ron Fricke, který se podílel také na vzniku slavného dokumentárního snímku Koyaanisqatsi. Stejně jako jeho tvůrce Godfrey Reggio, vybral si i Fricke pro název svého filmu slovo z jazyka přírodního národa: baraka znamená v nářečí kmene štěstí, vůni, dech, ale i "esenci života, z níž pramení evoluční vývoj". Filmové záběry zachycují tvář Země v její neobyčejné různorodosti. Po počátečních scénách opic u horských pramenů, přes náboženské obřady, lidské konání i nedotčenou přírodu v různých koutech světa. Jaksi mimochodem se vedle sebe objevují starobylé chrámy v Kambodži, jihoameričtí indiáni, zatmění Slunce, činná sopka, skalní útvary v Utahu, australští domorodci, mračna valící se přes pohoří, rituální omývání Indů na břehu Gangy i spalování mrtvých, zvyky a slavnostní tance Masajů v Africe, ptačí hejna v letu nad jezery, leguáni na Galapágách, mořský příboj. Ve velkolepém příběhu obrazů vystupují i egyptské pyramidy a nacistické koncentrační tábory v Polsku. Nakonec přichází kriticky laděný pohled na zautomatizovanou západní civilizaci: anonymní "řeka" aut a lidí na amerických ulicích a v japonském metru je srovnávána s pohybem a tříděním kuřat na dopravních pásech v drůbežárně. Výtvarně dokonalému obrazu pomáhá spoluvytvářet atmosféru hudba, na níž se podíleli Brendan Perry, Michael Stearns a Lisa Gerrardová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (274)

Tanner 

všechny recenze uživatele

Je to krásné, ale qatsi se mi líbí vce. Hlavně kvůli hudební složce, která mi tady připadala dost nevýrazná (Glasse zkrátka můžu). Navíc tu chybí výraznější proměny rytmu (až na sekvenci z města), takže to může místy nudit. Obsahová stránka je závislá na tom, jak si ji ten který divák vyloží, nicméně očas jsem nabýval dojmu, že je to až moc prvoplánové - krásná příroda (a s ní v harmonii žijící zvířata a duchovně založení lidé lidé v tradičních společnostech) a proti tomu masová, absurdně vyhlížející a bezcitná moderní společnost. Ne že by na tom něco nebylo, ale snad by nezaškodila menší míra (zde obrazové) demagogie. Ale přes to všechno pořád platí, že je ten film krásný. ()

Looka 

všechny recenze uživatele

100% Civilizace rozumu vs. lidé žijící v harmonii s přírodou. Je zajímavé, že i když víme co je lepší lpíme na výdobytcích doby "usnadňující" naší existenci. Sami touto degenerací odsuzujeme naše děti k životu o který nestojíme. Vždyť se železnou pravidelností nastupující generace slýchá povzdechy typu: Jo to za našich mladých let bývalo líp, ještě že už jsem starý když vidím, kam se svět řítí... ()

pepino 

všechny recenze uživatele

Přesně jak napsal Pomo, nádherná obrazová a zvuková báseň která snese srovnání snad jen s qatsi trilogií. Bohužel ale kvalit této trilogie nedosahuje ani náhodou. ()

petisek 

všechny recenze uživatele

Čo záber, to umelecké dielo. Skvelá kamera! Musím však priznať, že po určitej dobe ma film začal uspávať. Primoc krásnych záberov bez ztmelujúcej hmoty medzi nimi (okrem výbornej hudby). ()

Jaromír 

všechny recenze uživatele

Doporučuji podívat se na tento film, a pak se přihlásit na své Internetové bankovnictví :). Podobný film, jsem ještě neviděl. Čistá duševní síla. ()

atlee 

všechny recenze uživatele

Z estetickej stránky absolútna lahôdka, zo stránky obsahovej je Baraka zas tým, čím jej sami dovolíte byť. Zopár menších nedostatkov vidím len v tempe, soundtracku jednoznačne dominuje Host of Seraphim (a to nie na konci), chcelo by to trošku väčšiu vyváženosť. Škoda, že filmy tohto typu nedokážu osloviť masy ľudí. ()

LaValse 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale přijde mi, že u filmu tohoto formátu a typu nejde dát méně než pět hvězdiček. A taky záleží v jakém rozpoložení (a kde) film sledujete. ()

Ivec 

všechny recenze uživatele

Kto nevidel , nepochopí. Jeden z najleších dokumentov (ak nie najlepší)na svete na danú tému. Pohľad na civilizáciu zo všetkých kútov sveta tak, ako ju videl málokto. Doporučujem. ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

FIlm, který má "wow" efekt se všemy klady i zápory. Hned na začátku mě nadchlo. Po chvíli jsem už jen čekal co bude dál. A dál bylo jen to samé a samé dokola. Neříkám, že to bylo špatné, ale už se to okoukalo. Tento systém prostě nefunguje na hodinu a půl dlouhém filmu. Na 9 desetiminutových dílech by to však zaručeně fungovalo minimálně na 4 hvězdičky. ()

Olafsson 

všechny recenze uživatele

Když jsem ji poprvé před lety viděl byly to vizuální orgie a mrazení v zádech... Nedávno jsem měl možnost vidět zhruba polovinu znovu.. Pocity zůstaly stejné jen jsem tentokrát měl pocit, že je tam příliš mnoho Asie a Afriky a málo záběrů ze zemí severního Atlantiku... Že by pozitivní diskriminace...? ()

Queendom 

všechny recenze uživatele

Místy poněkud nezáživná podívaná (hlavně ty dlouhý, pomalý záběry na památky jsou k uzívání), místy zas strhující a husí kůži nahánějící záběry. Na kolena tuhle skládanku naprostý všehochuti navíc sráží vyloženě iritující hudební podkres a přeskakování/cestování bez jakýkoliv logiky. Pokud jste v tom nějakou koncepčnost našli, dejte mi vědět. ()

kykda 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že takovýchto originálních snímků by mělo být víc. Tento film se prožívá, ne sleduje. Film je přirovnávání k různým zemím a náboženstvím a je to vše krásně propojeno, i po hudební stránce. ()

Reklama

Reklama