Reklama

Reklama

Baraka - Odysea země

  • Česko Baraka (více)

Obsahy(1)

Umělecky laděný "dokument z cest" a současně osobitou meditaci nad životem všech obyvatel naší planety natočil kameraman, scenárista a režisér Ron Fricke, který se podílel také na vzniku slavného dokumentárního snímku Koyaanisqatsi. Stejně jako jeho tvůrce Godfrey Reggio, vybral si i Fricke pro název svého filmu slovo z jazyka přírodního národa: baraka znamená v nářečí kmene štěstí, vůni, dech, ale i "esenci života, z níž pramení evoluční vývoj". Filmové záběry zachycují tvář Země v její neobyčejné různorodosti. Po počátečních scénách opic u horských pramenů, přes náboženské obřady, lidské konání i nedotčenou přírodu v různých koutech světa. Jaksi mimochodem se vedle sebe objevují starobylé chrámy v Kambodži, jihoameričtí indiáni, zatmění Slunce, činná sopka, skalní útvary v Utahu, australští domorodci, mračna valící se přes pohoří, rituální omývání Indů na břehu Gangy i spalování mrtvých, zvyky a slavnostní tance Masajů v Africe, ptačí hejna v letu nad jezery, leguáni na Galapágách, mořský příboj. Ve velkolepém příběhu obrazů vystupují i egyptské pyramidy a nacistické koncentrační tábory v Polsku. Nakonec přichází kriticky laděný pohled na zautomatizovanou západní civilizaci: anonymní "řeka" aut a lidí na amerických ulicích a v japonském metru je srovnávána s pohybem a tříděním kuřat na dopravních pásech v drůbežárně. Výtvarně dokonalému obrazu pomáhá spoluvytvářet atmosféru hudba, na níž se podíleli Brendan Perry, Michael Stearns a Lisa Gerrardová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (274)

STEAK 

všechny recenze uživatele

Kontrasty "vyspělých" a "nevyspělých" kultur. Znázornění skutečnosti a iluze, pohled na pravdu a lež. Jak je zacházeno se zvířaty, tak je zacházeno i s lidmi. Kdo pojídá kuře z klícky, sám žije v klícce. Spoustu pohledů a spousta skrytých názorů. Žijte v pravdě, milý lidé. ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele

Miluju _qatsi,ale Baraku jsem viděl jako první a následně Chronos (let kamery mezi mrakodrapy!!!) a Samsaru, která mě teda dorazila!!!Proto mám k ryze Frickovo práci blíže než k Reggiově. Vynikající práce v nadčasovém a tudíž nestárnoucím dokusic modelu,kde z kontrastu mezi upoceným shonem velkoměsta a čistotou (20.stol) neposkvrněné duše ve společnosti kmene uprostřed téměř panenské přírody seru Maggi ze všeho,co obrazy dokáží říci, když se správně poskládají!!!Je to síla a verze s popisky míst, kterými prolétává kamera je poslední dílek k 100% spokojenosti diváka. ()

quasar 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo ví co a jak nasnímat na kameru, aby to byl úžasný obrazový zážitek a to vše smíchá s vhodnou hudbou, pak to nemá chybu. Jen bych snad ubral trochu těch Grandcanyonů a Orientu a přidal něco domácky všedního viděno z jiného úhlu, pak by to bylo opravdu dokonalé. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

10 let po Koyaanisqatsi, měla Baraka těžkou úlohu a vypořádala se s ní tak napůl. Koyaanisqatsi zůstává ve své majestátnosti nepřekonaná. To byl tehdy ještě na základce nezapomenutelný zážitek na celý život. Potom jsme šli mlčky zpátky do školy... Mnoho záběrů v Barace je naprosto úchvatných, zejména rozlehlé exteriéry, kaňony, pláně, hory, valící se mraky. Jakmile se kameraman zaměří z ohromných celků na detaily, které dobře známe (lidské tváře atd.) nedejbože dokonce zajde do interiérů lidských obydlí, které jsou pro nás všední, začíná nuda. Některými místy jsem se vyloženě prokousával. Jako celek zůstává Baraka příliš roztříštěná a nejednotná. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Baraka je opravdu originální dílo se zvláštními obrázky. Občas mi chyběl komentář, který by lehce povysvětlil o co jde, kde se vyskytuje příslušné video či co má za vliv leckterý rituál. Nepochopil jsem pár napojení různých segmentů a hudba mi časem byla už nepříjemná. Obrázky a scény, které Ron Fricke natočil byly impozantní, ale občas i dost mysteriózní. Trochu bych dokument poupravil, jinak nic nemění na tom, že je to dílo zajímavé a podle mého, by ho měl zkouknout každý, který kritizuje evropské země či konkrétně tu naší, jak se máme špatně atd. V porovnání s nějakými africkými kmeny se máme neskutečně dobře, až si to lidé neuvědomí. Barace dávám 65% - tři hvězdy. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Vždycky záleží na tom, jak co a jak efektně to nasnímáte. A samozřejmě tam měly být šikovně a tak, aby nerušily, přidané titulky, co a odkud to je. ()

7suede7 

všechny recenze uživatele

Celkom mi vyhovuje takyto druh dokumentarnych filmoch. Perfektna kamera,vynikajuce scenerie,farby a nadherna az meditacna hudba. Film bez slov,ktory sledujete vnimate zmyslami a slova su zbytocne. Ukazuje zivot na Zemi so vsetkym co patri,prijemne ale aj kontroverzne temy sveta. Krasa... ()

DePompon 

všechny recenze uživatele

Úchvatný počin. Ron Fricke objavil esenciu života, zároveň však ukázal, ako sa postupne vytráca zo sveta. Sila náboženských rituálov, kmeňovej súdržnosti a nádherných prírodných scenérií sa vám vryje do srdca, s tichým odkazom na súčasnosť, v ktorej žijeme. ()

Fin_429 

všechny recenze uživatele

Strašně uchvatná podívaná, která i přes to, že je bez jediného slova, má toho tolik co říct a neskutečně úžasně předá to, v čem jsme jako lidstvo ztroskotali, či ne. Jako vždy se zde vyplatilo ukázat a ne říct a Frickeho dílo Samsára si píšu na seznam filmů, které chci vidět na filmovém plátně. ()

pleassurew 

všechny recenze uživatele

nevím, nevím místy výborna hudební stránka, místy výborna vizualní stránka, ale zbytek........buď zarytá kliše či nuda v obalu umění ()

lisma 

všechny recenze uživatele

Nezastírám naprosto orgastický zážtek z tohoto filmu. To co se na obrazovce odehrává během hodiny a půl je úžasná směsice záběrů ze všech koutů světa. Rozliční lidé, jejich kultury a zvyky, nádherná příroda, zvířata a to vše podloženo vynikající hudbou navozují mnohdy medidativný prožitky a alespoň ve mně tichý obdiv k tomu co stvořil Ron Fricke. A protože ani v tomto filmu není třeba žádných slov, už mlčím i já a uděluju 5 hvězd silných tak, jak jen to jde. ()

Rieux 

všechny recenze uživatele

Tomuto hovorim umenie. Krasa. Nadherne obrazy, niektore ani neviem ako sa daju vobec natocit. Ron Fricke tomu obetoval zivot a ja mu iba slepo zavidim... ()

imaginer21 

všechny recenze uživatele

Originál nad originály s majestátným zatměním Slunce z července 1991 (jedno z nejdelších a nejkrásnějších zatmění Slunce v minulém století vůbec). Baraka není o ději, je o obraze. A na to si člověk musí vyhranit čas i klid, aby jí porozumněl. Teprve pak pochopí jejího ducha a nespoutanou krásu. ()

Trinculo 

všechny recenze uživatele

Nevím. Sladké, krásné obrazy, krásná hudba, chce se říct wov, ale v posledku je to celkem o ničem a poselství je banální. Nic to nezmění na tom, že svět je úžasný jako kapka jedu ... ()

krt7236826 

všechny recenze uživatele

titulok pri filme ..jazyk anglický :) nevadíííííííííí :) čo je baraka ? to ako keby sa niekto spýtal kto bol Picaso, baraka je umenie pohyblivých obrázkov. Pozorovateľovi prináša úchvatný audiovizuálny zážitok ktorý zdanlivo ukáže všetko čo sa života týka ale skôr ukáže kontrast medzi prírodou a človekom ... kontrast medzi "modernou dobou" a sedliactvom. to čo sme si vytvorili nieje onič lepšie ako predtým keď sme žili v pralesoch a množili sa na stromoch. ukazuje nám že aj keď náš systém je zdanlivo funkčný je plný zla utrpenia a človek nenájde pochopenie vo svojom vlastnom svete... baraka je meditácia modernej mysle a prináša nám hlavne po rokoch niečo čo dnes človek už nevidí a niekedy nemôže aj keby chcel. kto nevidel nemôže povedať že sa vyzná v kinematografii ... a po pozretí to už povedať ani nechce ()

Reklama

Reklama