Reklama

Reklama

Baraka - Odysea země

  • Česko Baraka (více)

Obsahy(1)

Umělecky laděný "dokument z cest" a současně osobitou meditaci nad životem všech obyvatel naší planety natočil kameraman, scenárista a režisér Ron Fricke, který se podílel také na vzniku slavného dokumentárního snímku Koyaanisqatsi. Stejně jako jeho tvůrce Godfrey Reggio, vybral si i Fricke pro název svého filmu slovo z jazyka přírodního národa: baraka znamená v nářečí kmene štěstí, vůni, dech, ale i "esenci života, z níž pramení evoluční vývoj". Filmové záběry zachycují tvář Země v její neobyčejné různorodosti. Po počátečních scénách opic u horských pramenů, přes náboženské obřady, lidské konání i nedotčenou přírodu v různých koutech světa. Jaksi mimochodem se vedle sebe objevují starobylé chrámy v Kambodži, jihoameričtí indiáni, zatmění Slunce, činná sopka, skalní útvary v Utahu, australští domorodci, mračna valící se přes pohoří, rituální omývání Indů na břehu Gangy i spalování mrtvých, zvyky a slavnostní tance Masajů v Africe, ptačí hejna v letu nad jezery, leguáni na Galapágách, mořský příboj. Ve velkolepém příběhu obrazů vystupují i egyptské pyramidy a nacistické koncentrační tábory v Polsku. Nakonec přichází kriticky laděný pohled na zautomatizovanou západní civilizaci: anonymní "řeka" aut a lidí na amerických ulicích a v japonském metru je srovnávána s pohybem a tříděním kuřat na dopravních pásech v drůbežárně. Výtvarně dokonalému obrazu pomáhá spoluvytvářet atmosféru hudba, na níž se podíleli Brendan Perry, Michael Stearns a Lisa Gerrardová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (274)

JeyeK 

všechny recenze uživatele

Umělecké dílo o nás a naší planetě. Samozřejmě, že snad ani nejde naši civilizaci zobrazit ve vztahu s okolní přírodou tak, aby ji neničila, takže i tady člověk na pár takových okamžiků k zamyšlení narazí, celkově je to ale spíše nenucená podívaná na mnohdy skryté krásy Země. 70% ()

jakubvojt 

všechny recenze uživatele

Ron Fricke pre mňa znamená jeden z významných zdrojov na základe ktorého si rozširujem znalosti a názory. V dokumentoch ako sú Baraka či Samsara necháva divákovi voľný pohľad na svet a voľné vytvorenie myšlienok. Žiadne komentovanie, ale hudbou, ktorá je spojená s každým miestom jeho natáčania vyvoláva vo mne pocit slobody. Má zaujímavú prácu v strihoch videí, kde väčšinou nechá poukázať na paradoxy dnešnej doby. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

V rámci žánrového žebříčku dokumentárních filmů  tu tento skvost dosáhl na 58. místo , takže s tím mě vážení jen zbývá naprosto nesouhlasit. ()

norionn 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí, fascinující podívaná, za hodinu a půl je Baraka schopná říct vše podstatné o této planetě - od krásy přírodních scenérií po syrovou tvář moderní civilizace. Jen málo filmů nutí člověka po jejich shlédnutí k přemýšlení, Baraka mezi ně rozhodně patří. Až mě jednou navštíví mimozemšťané, pustím jim nejdřív Baraku. ()

Lujna 

všechny recenze uživatele

Tento film je spousta krásných a působivých scén, a trocha nezapamatovatelné hudby, nic víc, nic míň. Příliš jsem nepochopila co tvůrci očekávali že si z toho vezmu. ()

Mikeo 

všechny recenze uživatele

Naprosto mezmerizující koláž obrazů naší planety Země a živočichů, co ji obývají. Neskutečná kamerová práce, která vynikne o to více v Blu-Ray kvalitě na HD podporující obrazovce. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Film Baraka, který se stal jednoznačným triumfem MMF v Montrealu 92, znamená prostou oslavu vzájemnosti na tomto světě, absolutního propojení všeho existujícího. Baraka, nádherný sled podmanivých obrazů a nálad, rozvíjí svůj děj klasickým způsobem.. Je to úžasný, mistrovsky vytvořený vír, který strhává a uchvacuje celou zeměkouli. Neopakovatelná vzrušující hudba ještě znásobuje jeho působivost.. Nevšední zážitek ! ()

Ospalek 

všechny recenze uživatele

Hodnotit to, že někdo (byť velmi dobře) zabere nějaké místo nebo osoby, není pro mě... A proto musím ohodnotit (pro mnoho lidí nepochopitelné a trapné), že tam cybělo mluvené slovo. Ačkoliv záběry mluvili sami za sebe, tak mi tam ten komentář chyběl. I přesto poutavé a "zábavné". (motlitby černochů jsou sranda :-) ()

Digi_cz 

všechny recenze uživatele

Baraka - Odysea země je jednoznačně tím co Ron Fricke nám chtěl sdělit prostřednictvím své hlavy. Postupně se Baraka dostává hlouběji do mysli pozorovatele natolik úrodným semínkem, že si říkáte jak my se máme vlastně dobře. Pokud sdílíte podobné myšlenky jako samotný tvůrce snímku bude vás Baraka bavit. Pro mě nejsilnější z celé jeho tvorby. Doplněno titulky pro orientování, kde se vlastně "nacházíme" s místy přírodními zvuky či podmanivou hudbou. ()

Reklama

Reklama