Reklama

Reklama

Baraka - Odysea země

  • Česko Baraka (více)

Obsahy(1)

Umělecky laděný "dokument z cest" a současně osobitou meditaci nad životem všech obyvatel naší planety natočil kameraman, scenárista a režisér Ron Fricke, který se podílel také na vzniku slavného dokumentárního snímku Koyaanisqatsi. Stejně jako jeho tvůrce Godfrey Reggio, vybral si i Fricke pro název svého filmu slovo z jazyka přírodního národa: baraka znamená v nářečí kmene štěstí, vůni, dech, ale i "esenci života, z níž pramení evoluční vývoj". Filmové záběry zachycují tvář Země v její neobyčejné různorodosti. Po počátečních scénách opic u horských pramenů, přes náboženské obřady, lidské konání i nedotčenou přírodu v různých koutech světa. Jaksi mimochodem se vedle sebe objevují starobylé chrámy v Kambodži, jihoameričtí indiáni, zatmění Slunce, činná sopka, skalní útvary v Utahu, australští domorodci, mračna valící se přes pohoří, rituální omývání Indů na břehu Gangy i spalování mrtvých, zvyky a slavnostní tance Masajů v Africe, ptačí hejna v letu nad jezery, leguáni na Galapágách, mořský příboj. Ve velkolepém příběhu obrazů vystupují i egyptské pyramidy a nacistické koncentrační tábory v Polsku. Nakonec přichází kriticky laděný pohled na zautomatizovanou západní civilizaci: anonymní "řeka" aut a lidí na amerických ulicích a v japonském metru je srovnávána s pohybem a tříděním kuřat na dopravních pásech v drůbežárně. Výtvarně dokonalému obrazu pomáhá spoluvytvářet atmosféru hudba, na níž se podíleli Brendan Perry, Michael Stearns a Lisa Gerrardová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (274)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Constantine Nicholas, Genevieve Nicholas | Hudba: Michael Stearns | Distribúcia: The Samuel Goldwyn Company | Rozpočet: 4 milióny $ | Tržby: 1,332,110 $ | Ocenenia: Montreal WFF - cena FIPRESCI. Spolu: 1 výhra a 1 nominácia || Niečim fakt halucinogénny dokument, kde sa striedajú dychberúce zábery s iritujúcimi a zdĺhavými. Prestríhať to na 60 minút, a na rok svojho vzniku je to klenot dokumentaristiky. Ale i to len v kategórií nemého farebného filmu... 60% | Blu-Ray, THX | ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Naozaj strhujúci obrazový materiál podporený úchvatným hudobným sprievodom. Najkrajšia filmová báseň ako pocta venovaná Zemi, ľudstvu a všetkému živému i neživému. Krásne nasnímané zábery sprevádzané monumentálnou hudbou mali neskutočnú energiu. V niektorých scénach by sa ale hovorené slovo žiadalo, alebo aspoň titulky s info o danom zábere. Po skončení zostáva len závidieť tvorcom, že sa dostali na tak fascinujúce miesta našej planéty. 85%. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Audio-vizuálna báseň, ktorá je na veľkom plátne ultimátny meditatívny zážitok. Ak by som mal vybrať jediný film, ktorý by som vystrelil do vesmíru, ako pohľadnicu pre mimozemskú civilizáciu, bol by to práve tento Frickeho dokument. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Baraka - Odysea Zeme". To malo byť akože čo? Vraj fascinujúci obrazový epos podfarbený strhujúcou hudbou. Že vraj pôsobivý nevšedný zážitok, vzrušujúca vizuálna báseň. To určite! Leda tak hovno! Deväťdesiat dva minút príšernej nudy. To som mohol radšej čumieť na prepínajúci sa šetrič obrazovky na notebooku a pustiť si ku tomu nejaký sračkový ezoterický hudobný šunt. Nie som vymetený feťák, pomätený slniečkár ani smradľavý hippiesák, takže tento titul ma nemal čím zaujať. Bola to pičovina! * ()

lupuscanis 

všechny recenze uživatele

BARAKA - ODYSEA ZEMĚ (1992) ________ BARAKA je Země. Země čerstvě vykoupaná v mléce s medem a aromatem santalového dřeva. Oděná v étericky lehkou sukni ke kotníkům, na bosých nohou zlaté sandály. Voní něčím čistým. Vyzařuje z ní klid. To je ta Země, které šeptáme své tajné Mantry. Takhle se Země chová, když si s ní povídáme. Jako by to bylo poprvé. Jako bychom byli dětmi... ____ Zastavit se. Zahledět se do sebe, nebo za všechny horizonty. Spočinout v sobě. Hrát si. Zdánlivě bezcílným konáním se jí dotýkat. Rozmlouvat s ní... ____ BARAKA je Země. Nic tak složitého jako Bůh. Nic mimo tento svět. Nic vysoko nad našimi hlavami. Tam se přece valí moře mraků. A létají ptáci. Baraka je Země přímo pod našima nohama. Sáhněte si na ní. Dotkněte se jí. Tančete po ní. Můžeme z jejího povrchu vyskočit i hodně vysoko, a pak se spolehlivě snést zpátky dolů. Z jejího pohledu jsme mravenci. Nešikovní. Ztracení. Zranitelní. Bez pout a bez kořenů. Jsme jako zrnka písku na Sahaře. Nic pro ní neznamenáme. Jen, když jí někdy nasloucháme, a ona má právě chuť, vypráví nám příběhy. A bere nás do náruče. Jako matka malé děti... ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Odkaz pánovi kktovi s nickom MM_Ramone... To vieš, my vymetení feťáci, pomätení slniečkári a smradľaví hippiesáci, čo si radi púšťame sračkový ezoterický hudobný šunt typu Dead Can Dance, my sme proste iní. Nás takýto titul má čím zaujať... ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Neviem, ci je to z mojej strany objektivne hodnotenie, kedze som to videl pod miernym :) vplyvom zeleneho dymu, ale mozno prave to vyvolalo u mna pri sledovani Baraka nezabudnutelny zazitok... ()

pepo 

všechny recenze uživatele

na začiatku úchvatné,potom zaujímavé a ku koncu nudné.a to by platilo aj keby boli pasáže naopak.Proste pozerať sa 96 minút na akokolvek krásne obrázky je za trest ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Modlitba za zemi? Každopádně nádhera. Celou dobu jsem výjevy na obrazovce sledoval se zatajeným dechem. Je překvapující kolik krásy, ale i hrůzy se vejde do 96 minut. Opravdu skvělé jsou náboženské občany různých kmenů v kontrastu s brutálním tlakem civilizace. A k tomu všemu hudba Dead Can Dance. Bravo. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekal něco trochu odlišného, ale přesto mě nakonec Baraka dokázala okouzlit. Žádná slova, a přesto tak účinná a umělecky přenádherná výpověď o životě na naší úžasné planetě. Bez debat se stále jedná o jeden z myšlenkově nejhodnotnějších dokumentů, jaké kdy byly natočeny :) Hudba je samozřejmě fenomenální.. 80% ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film... Pokud se o Barace dá mluvit jako o filmu... žádné dialogy a žádný zjevný děj.. přesto je úchvatná... Zatímco první půlka se spíše soustředí na krásy přírody a na domorodce "nezkažené" civilizací, v druhé půlce vidíme lidskou civilizaci a všechny zápory, které s sebou nese. (Není vyloučeno, že se z vás po skončení filmu stane vegetarián.) To je vše je dokresleno skutečně působivou a podmanivou hudbou (např. Dead Can Dance). A k hodnocení: první půlka za 80%, druhá za 100%... (pro ty, kterým už matematika moc neříká: průměr je 90%) ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 0/10 Děj 2/10 Hudba 6/10 Efekty 10/10/// +působivé a jistě zanechá silný dojem, obrazová stránka je dokonalá, výpověd filmu je velká -hudba mohla být lepší, děj poutavější, dlouhá stopáž/// Rozhodně film, který je určen pro plátno, už jen proto, že po obrazové stránce se jedná o velkolepé dílo. Souhlasím s těmi co říkají, že hudba zde není nejlepší, ale i tak dotváří kolorit obrazu. Film musíte vstřebávat a vychutnávat. Skutečností však zůstává, že zpočátku vás film dostane, později však absence děje začíná s pribývající stopáží až nudit a skutečně hodina a půl je mnoho. I proto jako jeden z mála hodnotím tak nízko. Přesto nesmím opomenout, že po zhlédnutí tohoto filmu se na svět dívám jinak./// Celkem 40%/// ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Sled obrázků z různých koutů světa podbarvený místní hudbou. Většinou na sebe jednotlivé epizodky nenavazují a zas tak super úžasné nejsou. Jednoduše zajímavý pohled na několik přírodních krás, několik zvyklostí afrických kmenů a asiatů a pár podivností jež vytvořil člověk. Asi bych doporučil mimozemšťanům jako takové první "promo video" o planetě Zemi. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Člověk se pohybující, člověk se přizpůsobující, člověk fantazírující a folklorizující. Člověk věřící a přesvědčený, člověk oddaný, člověk podmaňující si, člověk robotický, člověk pracující, člověk přežívající. Pohyb je člověku dán, a nelze ho zastavit. Pohyb je pro nás nutnost, potřeba a touha. Člověk se pohybuje všemi směry, a nelze ho zastavit. Člověk se nezastavující před ničím. Člověk zhoubu fauně i floře přinášející. Člověk žijící v klidu a symbióze i člověk uspěchaný. Člověk tvořící a své výtvory zanechávající. Člověk ŽIJÍCÍ a točí se společně s planetou, visící v temném prostoru a závislé na slunci. Člověk si neuvědomující, kde to vlastně žije. Velmi slušně sestříhaná podívaná na tu naší úplně obyčejnou a malou planetu, na jejímž povrchu se ovšem skrývá něco velmi ojedinělého. Každý den, to lze vidět. Stačí se jen dívat...člověk oslepený a zaslepený. Určitě bych se nebál ještě drsnější sondy do lidského svědomí a praktik nemilosrdného businessu i silnější hudba, by mi dopomohla k plnému počtu. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Kdybych šel na pěknejch pár let sedět a mohl si vzít do vězení přehrávač a jen tři filmy, byla by Baraka mezi nimi. Dále bych si, ze zdravotních důvodů, vzal Bože, jak hluboko jsem klesla, a pochopitelně Motýlka. Víme proč. No a tu Baraku samozřejmě proto, abych si mohl připomínat, jak je tam venku krásně a měl motivaci pořádně hrabat a pilovat :-) ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Jestli se Vám Baraka bude nebo nebude líbit záleží nejvíce na tom, jestli jste schopni se 90 minut dívat na film, založený ne na příběhu a scénáři, ale jen a pouze na komponování (více či méně působivých) záběrů všeho možného a podmanivé hudby. Já jsem byl místy uchvácen, fascinován a příjemně hypnotizován, ale sem tam jsem se taky docela nudil. Snímek bez začátku, bez konce a v podstatě i bez nějaké hlubší myšlenky, ovšem stále nadstandardní podívaná pro náročnější diváky. 70 % ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

dych berúca meditácia, modlitba za Zem, štúdia sveta, dokonalé pozorovanie toho najčudesnejšieho ale zároveň najchaakteristickejšieho na tejto planéte. naozaj skvost medzi filmami, dokumentárny klenot. a tá hudba . . . ach, krása ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Někdy je jeden záběr více než 1000 slov. Dokument nás bere bez jediného slova letem světem po celé planetce Zemi. Záběry jsou sktečně překrásné. Máme možnost vidět krásné přírodní scenérie, či nejrozmanitější kultury. Dostaneme ovšem možnost vidět svět i z té druhé stránky. Velmi silnou stránkou dokumentu je i podmanivá hudba, která doprovází každý záběr. Prostě je dokument netradiční a zajímavý zároveň. Nebudu ovšem přehánět. Krásné 3*. ()

Reklama

Reklama