Reklama

Reklama

Baraka - Odysea země

  • Česko Baraka (více)

Obsahy(1)

Umělecky laděný "dokument z cest" a současně osobitou meditaci nad životem všech obyvatel naší planety natočil kameraman, scenárista a režisér Ron Fricke, který se podílel také na vzniku slavného dokumentárního snímku Koyaanisqatsi. Stejně jako jeho tvůrce Godfrey Reggio, vybral si i Fricke pro název svého filmu slovo z jazyka přírodního národa: baraka znamená v nářečí kmene štěstí, vůni, dech, ale i "esenci života, z níž pramení evoluční vývoj". Filmové záběry zachycují tvář Země v její neobyčejné různorodosti. Po počátečních scénách opic u horských pramenů, přes náboženské obřady, lidské konání i nedotčenou přírodu v různých koutech světa. Jaksi mimochodem se vedle sebe objevují starobylé chrámy v Kambodži, jihoameričtí indiáni, zatmění Slunce, činná sopka, skalní útvary v Utahu, australští domorodci, mračna valící se přes pohoří, rituální omývání Indů na břehu Gangy i spalování mrtvých, zvyky a slavnostní tance Masajů v Africe, ptačí hejna v letu nad jezery, leguáni na Galapágách, mořský příboj. Ve velkolepém příběhu obrazů vystupují i egyptské pyramidy a nacistické koncentrační tábory v Polsku. Nakonec přichází kriticky laděný pohled na zautomatizovanou západní civilizaci: anonymní "řeka" aut a lidí na amerických ulicích a v japonském metru je srovnávána s pohybem a tříděním kuřat na dopravních pásech v drůbežárně. Výtvarně dokonalému obrazu pomáhá spoluvytvářet atmosféru hudba, na níž se podíleli Brendan Perry, Michael Stearns a Lisa Gerrardová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (274)

Mishqo 

všechny recenze uživatele

80% ... Tak ako samotný film, ani môj komentár nepotrebuje slová. Nádherný audiovizuál a rozhodne aj niečo nad čím sa oplatí zamyslieť sa. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem napoprvé nedokázala docenit - shlédla jsem ho na tradičním školním představení a v oněch 13letech měla jiné zájmy :o) napodruhé už to byla láska...nádherný film, sled úchvatných záběrů, podmanivá hudba - soundtrack doporučuji!, protože opravdu skvěle dokresluje atmosféru a dává tomu to dokumentu s hlubokým poselstvím punc jedinečnosti. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Nelze se ubránit srovnání se Reggiovou quattsi trilogií a díky tomu se odhaluje, jak moc je Baraka jen sledem krásných obrázků, podbarvených hezkou hudbou. ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Tento film je sice pastvou pro oči a pohlazením pro uši, ale také by se hodil perfektně pro léčbu poruchy nespavosti. Prostě já to nikdy nedokoukal, vždycky jsem u toho vytuhnul a sirky do očí si dávat nehodlám :-) ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Nikoli oslava Země a lidstva, ale oslava schématu. Autory očividě fascinují schémata... to je patrné v zařazení pouze takové lidské činnosti, která vychází z nějakých schémat, po úvodu věnovanému výhradně přírodním krásám vytvořených na základě schématických přírodních zákonů. Na lidstvu je ale fascinující oproti přírodě právě schopnost se od těchto schémat oprostit, a dokázat tak vytvořit nevídané věci. Tento názor se mnou ale zřejmě autoři nesdílí. Film byl sice celkově vzato krásný, ale na můj vkus trochu moc protilidský. Zdálo se mi, že jediné ukázky lidské civilizace byly negativního rázu... jako podívejme se, co hnusného děláme přírodě a co hnusného si děláme sami sobě navzájem. A vše samozřejmě bylo vždy velmi "vkusně" zakončeno pohledem do smutné tváře indiána či na asijského mnicha uprostřed tiché a osamocené meditace. Na filmu přesto velmi oceňuji jednu věc (na rozdíl od jemu podobných následovníků). A to je přítomnost myšlenky. Ano, toto opravdu o něčem je... minimálně o tom, že příroda je nevinná a úžasná a my jsme strašné svině :-) ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Hezké záběry podbarvenou úžasnou hudbou (aby ne, když ji dělala Lisa Gerrard, nebo i skladby přímo z Dead Can Dance). Na druhou stranu mě velmi mrzelo, že nikde není uvedena, kde jsou jednotlivé fragmenty natáčeny. Zrychlené záběry z tepu velkoměst, případně manufaktur byly jedním slovem úchvatné a trochu mě sklamalo, že nebyly delší - přecijen záběry na přírodu jsou vidět leckde. Ikdyž některé scény jsou i tak dost zajímavé (zaujal mě například tanec s nataženými ruky (či jak to nazvat) jakéhosi kmene). ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Když už slova nestačí, je tu Baraka. Krásnej dokument bez jedinýho slova (pokud nepočítám zvuky a skřeky), kterej strhne diváka hned od začátku. 14 měsíců natáčení, 6 kontinentů, 24 zemí. Úžasný místa na Zemi, ale i ta, kam by se člověk nerad dostal. Šťastní lidé, ale i chudí a bez domova. Přírodní divy, ale i ničení planety. Od každýho je tam trochu. Víra, příroda, lidé, pokrok, stavby, zvyky... Mam už snad jen vzkaz pro lidi ze zemí třetího světa-koukánim z vokna nebo sezenim na zadku si život nezlepšíte! Vyspělá část světa vám nebude pomáhat donekonečna. ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Hodně nudný a nezáživný dokument. Co nám tím chtěl režisér říct? Nechápu umístění v Top 300, je to víc než podprůměrný film, který rychle mažu z paměti Pc a s jistotou si ho už nikdy nepustím. 25% ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Dokument o planete Země , dokument o lidech o rasách o soužití Země a člověka. Poselství pro lidi postižené konzumním životem , pro lidi lhostejné ke svému životnímu prostředí. K tomu navíc perfektně zrežírovaný, dokonale výpravný a s nezapomenutelnou kamerou a střihem! ()

ondrech 

všechny recenze uživatele

já nevím, nápad je to Godfreye Reggia, ale tohle je lépe provedné, imho... moc me nebraly pribehy z prirody, spise zrychlene zabery mesta, ci mesity muslimu... velmi inspirativni ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Hodina a půl světa bez příkras. Obzvlášť intenzivní jsou záběry na skládce a v Osvětimi. OST je vybráno tak, že muzika bez obrazové části by nefungovala tak, jak má. A vice versa. ()

Dinosaurier 

všechny recenze uživatele

Symfonie planety Země se všemi jejími krásami a hrůzami bez jediného proneseného slova. Je na každém, co si z toho odnese. Měli bychom si jí vážit a opatrovat ji. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Scenérie s podmanivou hudbou, pri ktorých ma bolelo srdce.Niekedy z krásy, inokedy z odpudivosti.Ukážky panenskej prírody vs. veľkomesta, náboženstiev, rás, krajín, dejepisných mement a pod.Ďalší skvelý poetický dokument v štýle ,, -quatsi ,,, ktorý rozpráva obrazmi a hudbou. ()

Karkanoid 

všechny recenze uživatele

Z dětství mám z dokumentu zafixované hlavně časosběry z New Yorku a taneční rituál v úvodu... Co napsat, Baraka je dokument, ve kterém si musí každý dopsat své vlastní titulky. Je však tak dobře natočená, a scény vypráví situace tak dokonale, že těch vlastních titulků není potřeba zas tak moc.. Jako dokument o zemi by jsme to klidně mohli poslat do vesmíru.. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Vím, že záměrem byl hudbou podbarvený dokument beze slov. Přesto mi alespoň titulek u některých míst chyběl. K filmu jako fungujícímu celku potřeba nejsou, ale rád bych věděl, co všechno nám autoři chtěli ukázat. Občas se to měnilo v hádání, o které místo jde a co vůbec se na plátně děje. Hudební stránka je spíš průměrná, ohromující určitě ne. Přesto je film velmi zajímavý a dokázal si mě připoutat po celou dobu. Člověka přechází zrak, jak úžasně rozmanitý ten náš svět je. ()

Reklama

Reklama