Reklama

Reklama

Baraka - Odysea země

  • Česko Baraka (více)

Obsahy(1)

Umělecky laděný "dokument z cest" a současně osobitou meditaci nad životem všech obyvatel naší planety natočil kameraman, scenárista a režisér Ron Fricke, který se podílel také na vzniku slavného dokumentárního snímku Koyaanisqatsi. Stejně jako jeho tvůrce Godfrey Reggio, vybral si i Fricke pro název svého filmu slovo z jazyka přírodního národa: baraka znamená v nářečí kmene štěstí, vůni, dech, ale i "esenci života, z níž pramení evoluční vývoj". Filmové záběry zachycují tvář Země v její neobyčejné různorodosti. Po počátečních scénách opic u horských pramenů, přes náboženské obřady, lidské konání i nedotčenou přírodu v různých koutech světa. Jaksi mimochodem se vedle sebe objevují starobylé chrámy v Kambodži, jihoameričtí indiáni, zatmění Slunce, činná sopka, skalní útvary v Utahu, australští domorodci, mračna valící se přes pohoří, rituální omývání Indů na břehu Gangy i spalování mrtvých, zvyky a slavnostní tance Masajů v Africe, ptačí hejna v letu nad jezery, leguáni na Galapágách, mořský příboj. Ve velkolepém příběhu obrazů vystupují i egyptské pyramidy a nacistické koncentrační tábory v Polsku. Nakonec přichází kriticky laděný pohled na zautomatizovanou západní civilizaci: anonymní "řeka" aut a lidí na amerických ulicích a v japonském metru je srovnávána s pohybem a tříděním kuřat na dopravních pásech v drůbežárně. Výtvarně dokonalému obrazu pomáhá spoluvytvářet atmosféru hudba, na níž se podíleli Brendan Perry, Michael Stearns a Lisa Gerrardová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (274)

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Umělecký dokument beze slov, kterých zde ani není třeba. Prim zde hraje vizuální stránka a stylový zvukový doprovod, který se k filmu skvěle hodí. Verdikt: 4* a 80 %. ()

kukentipla 

všechny recenze uživatele

Co já NATO? Kdyby pejsek a kočička vařili dort z hezkých záběrů modré planety, vznikla by Baraka. Splácanec všeho, který je o ničem. V půlce jsem se sebral a vyměnil kino za pivo. Byla to správná volba. ()

phaloc 

všechny recenze uživatele

Dokument, ževraj o snahe ludstva o ovládnutie prírody, skôr by som povedal, že o mentalite, určitej rutine, kultúre v určitom slova zmysle, a kráse. Miestami zaujímavé, úchvatné až "dojímave", ale zväčša zdlhavé a suché, viem si predstaviť ovela kvalitnejší a zaujímavejšie prezentovaný spôsob podania tejto témy, i ked tá sa nedá jednoznečne definovať. Je tu množstvo krásnych záberov (skvela kamera) a myšlienok (skvele myslienky:) a aj tie ostatné možno majú dáku iskru (velmi hlboko!) ale jednoducho nieje to ono. ()

newt17 

všechny recenze uživatele

Film mě vyhazoval z atmosféry tím, že se snažil dávat nějaký význam, jako sled krásných obrázků ovšem funguje fantasticky. ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Ako zvykne byť pri podobných dokumentoch tradíciou, i Baraka je pestrý dokument plný umeleckých záberov a nádherných obrázkov ktoré idu v slede s sktývajú veľa ukrytých významov. Za zmienku stoji i hudba ktorá krásne dotvára atmosféru ale vytknem jedno, po 92min. to bola dosť nuda sledovať. ()

Florfila 

všechny recenze uživatele

Jednoduše dechberoucí zážitek... Obrazy, které Vám dávají pocity štěstí, krásy, děsu, bídy a zase krásy... ()

Rondell 

všechny recenze uživatele

Epický, žádný lepší slově mě nenapadá. Cit pro perspektivu, kterou předvedli tvůrci v Barace, by se dala označit snad za nepřekonatelnou. Obrazová genialita v čiré formě. ()

Jůchů 

všechny recenze uživatele

Dokumentární filmy mám ráda zvláště o přírodě. V tomto filmu se mi vice libily sceny z mesta. Nejvice mne na tomto filmu vadilo, ze je bez komentare a nevim kde je to natacene a ruzne zajimavosti. Jen pekne obrazky nestaci ke kvalitnimu filmu! ()

DuanBerry 

všechny recenze uživatele

Baraka je poutavá obrazová podívaná. Ron Fricke dokonale ovládá obrazovou komposici, řadí záběry do sledu, který dává smysl a velice nenuceně a přesto naléhavě před nás klade ty nejprostší otázky, aniž by se podbízel jakoukoli odpovědí. Samotný film by byl však pouhou polovinou toho, čím je, kdyby pro něj nesložil hudbu zcela ultimátně nejmysteriosnější hudebník Michael Stearns. ()

Wolfsmadchen 

všechny recenze uživatele

Kdo neviděl Baraku neviděl svět. Neskutečně krásné záběry, dokonalá kamera, úchvatné přírodní scenérie, orientální tance, duchovní rituály. Všechna nádhera i krutost přírody i lidí s jejich velikášskými  nabubřelými stavbami a vrakovištěm tisíců letadel, to vše v kontrastu s bezbrannou poetikou přírody. Podbarveno všeobjimajici hudbou. Požehnané dílo,  které nemá dál smysl popisovat v recenzi slovy. To musite vidět... a procítit. ()

Hadati 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokumentární film, který vás táhne od harmonie s přírodou, přes krásu přírody, mraveniště velkoměst, unavenou společnost, chudobu, následky válek na Zemi až po víru, která může svět změnit opět v něco krásného. Dokument beze slov, který se bez nich obejde. ()

THE_Joko 

všechny recenze uživatele

Aby sa vytvoril dobrý film na zamyslenie a pokochanie, stačí len výborná kamera s výbornou hudbou a kľudne môžeme vypustiť dialógy! ()

Kajusska01 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument s podmanivou hudbou, která chytne a nepustí. Tento dokument by mohl být nazýván uměleckým dílem. Kdyby to šlo, tak by měl být vystaven někde v galerii. Perfektně sestříhané, všechny scenérie jak kdyby do sebe zapadaly a opravdu k sobě patřily. Nemá žádné dialogy, nemá v podstatě žádný dej a přesto je úžasná. To je Baraka. Dokonalost. Dokonale vytvořený obraz naší planety. V dobrém i ve špatném... ()

joudas 

všechny recenze uživatele

Změť různých záběrů Země bez jediného komentáře, při kterých se v člověku (přinejmenším ve mně) vystřídají všemožné pocity. Od fascinace přírodou, různými kulturami a historií, po smutek z toho, jak se k přírodě, ale i k sobě navzájem, chováme a v jakých podmínkách mnoho lidí žije. V podstatě to neukáže nic nového, ale není špatné si jednou za čas připomenout, jak krásná a různorodá Země je, ale i jak drsný život na ni může být (a jak dobře se v té naši malé zemičce vlastně máme). Pořádná kvalita, kino, projektor nebo alespoň velká televize výhodou. ()

Wawer 

všechny recenze uživatele

Hezké záběry. A dál? Dokážu si představit, že tento film někoho uspokojí, mě ale ne. Úplně tomu chybí kompozice, asi proto mě to bavilo asi tak první deset minut. ()

Reklama

Reklama