Reklama

Reklama

Baraka - Odysea země

  • Česko Baraka (více)

Obsahy(1)

Umělecky laděný "dokument z cest" a současně osobitou meditaci nad životem všech obyvatel naší planety natočil kameraman, scenárista a režisér Ron Fricke, který se podílel také na vzniku slavného dokumentárního snímku Koyaanisqatsi. Stejně jako jeho tvůrce Godfrey Reggio, vybral si i Fricke pro název svého filmu slovo z jazyka přírodního národa: baraka znamená v nářečí kmene štěstí, vůni, dech, ale i "esenci života, z níž pramení evoluční vývoj". Filmové záběry zachycují tvář Země v její neobyčejné různorodosti. Po počátečních scénách opic u horských pramenů, přes náboženské obřady, lidské konání i nedotčenou přírodu v různých koutech světa. Jaksi mimochodem se vedle sebe objevují starobylé chrámy v Kambodži, jihoameričtí indiáni, zatmění Slunce, činná sopka, skalní útvary v Utahu, australští domorodci, mračna valící se přes pohoří, rituální omývání Indů na břehu Gangy i spalování mrtvých, zvyky a slavnostní tance Masajů v Africe, ptačí hejna v letu nad jezery, leguáni na Galapágách, mořský příboj. Ve velkolepém příběhu obrazů vystupují i egyptské pyramidy a nacistické koncentrační tábory v Polsku. Nakonec přichází kriticky laděný pohled na zautomatizovanou západní civilizaci: anonymní "řeka" aut a lidí na amerických ulicích a v japonském metru je srovnávána s pohybem a tříděním kuřat na dopravních pásech v drůbežárně. Výtvarně dokonalému obrazu pomáhá spoluvytvářet atmosféru hudba, na níž se podíleli Brendan Perry, Michael Stearns a Lisa Gerrardová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (274)

Renton 

všechny recenze uživatele

Koncepce: Constantine Nicholas, Genevieve Nicholas .. Většinou se mi předkládaná skladba záběrů líbila a proto, že jsem zatím neviděl žádný díl z trilogie ..qatsi dávám 4*. Možná to tu potom budu muset přehodnotit, ale zatím si za hodnocením stojím. Baraka je nádherná i odpudivá výpověď o naší planetě a lidstvu a tyto dokumenty budou mít skutečnou hodnotu teprve až zestárnou, vyzrají a Země se opravdu změní.. Doufám, že ne ještě k horšímu... ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Smysl podtitulku mi uniká: i když odhlédnu od toho, že většina filmu je o lidech, nevšiml jsem si, že by tu oni nebo země sama podnikali nějakou výpravu, ať už doslovně či metaforicky. Říkat tomu odysea mi přijde než jako rádoby hlubokomyslné plácnutí do vody. A podobně bohužel film samotný, nějak jsme se minuli, meditativní stavy se nedostavily, po počáteční zvědavosti a přerušovaném mělkém ponoru docíleném jen úpornou snahou vyjít filmu vstříc přišly stále častější úlety myšlenek jinam, v závěru přecházející v netrpělivé sledování časomíry. Snad za to může můj vlastní vnitřní neklid, ale mám-li být upřímný, dost mi to připadá, že se Fricke toliko rozhodl zadupat Reggia do země tím, že natočí ještě daleko úžasnější záběry a podloží je ještě daleko bombastičtější hudbou, aniž by měl doopravdy co sdělit. Zkusím tomu ale dát ještě jednu šanci, až se mi dostane do ruky blu-ray a sednu k tomu odpočatější, třeba nakonec vizuálně-sonická kvantita dá vykrystalizovati duchovní kvalitě. — Březen 2014: Nepomohlo, pořád vidím jen líbivé pestrobarevné obrázky a tu a tam plytkou metaforu. Co se dá dělat. ()

Reklama

anli 

všechny recenze uživatele

Dokumentarista Fricke a jeho další cesta po planetě zemi,s velmi působivou kamerou,jehož obrazy doplňuje pouze hudba a občas reálné zvuky.Hezky se na to kouká a místy je to i zajímavé,ale protože tu není žádné tempo vyprávění,divák si připadá,jakoby si prohlížel album s obrázka a hudbou.Může ho to tak místy uspávat.Pomohlo by mírné oživění ve formě změny tempa vyprávění a nějakého zajímavého nápadu.Jako dokumentární film o zemi má ale velmi slušnou vypovídající hodnotu a patří rozhodně mezi to nejlepší,co bylo tímto způsobem o naší planetě natočeno.U mě je to dokumentárních 80% a přemýšlím,kam bych se to měl zajet podívat. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Baraka - Odysea Zeme". To malo byť akože čo? Vraj fascinujúci obrazový epos podfarbený strhujúcou hudbou. Že vraj pôsobivý nevšedný zážitok, vzrušujúca vizuálna báseň. To určite! Leda tak hovno! Deväťdesiat dva minút príšernej nudy. To som mohol radšej čumieť na prepínajúci sa šetrič obrazovky na notebooku a pustiť si ku tomu nejaký sračkový ezoterický hudobný šunt. Nie som vymetený feťák, pomätený slniečkár ani smradľavý hippiesák, takže tento titul ma nemal čím zaujať. Bola to pičovina! * ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl dosť neskoro po jeho vzniku a čakal som hroznú nudu, ktorá mi nebude mať čo ponúknuť, kedže každý rok sedím na nejakom Envirofilme, Ekotopfilme a pod. Ostal som však zarazený. Tento film vážne dokáže šokovať a udržať diváka v pozornosti. Porovnania "ľudského" a "prírodného" sveta sú fantasicky oživujúce a hravé. A konečne viem, odkiaľ mal Horner inšpiráciu pre BRAVEHEART a rovnako odkiaľ bral Mark Isham ten zimomriavkový žalospev pre HMLU. Príjemný a výnimočný film... ()

Galerie (65)

Zajímavosti (10)

  • Scéna s mnichem v ulicích Tokya byla neplánovaná a nebyla ve scénáři. Štáb na mnicha narazil náhodou při cestě zpět na hotel. Mnich po celou dobu natáčení scény nepřerušil svou modlitbu a ani jednou se nepodíval do kamery. Po několikaminutovém natáčení mu štáb poděkoval a dal mu symbolický obnos jako poděkování. (Alfréda)
  • Baraka byla za více jak dvacet let jediným filmem, který se točil v 70mm Todd-AO formátu, jenž byl vynalezen v 50.letech. Předchozí snímek natočený v tomto formátu bylo Poslední údolí (1971). (Alfréda)
  • Baraka je staroveké moslimské slovo, znamenajúce požehnanie, dych, alebo esenciu života. (Flipper)

Reklama

Reklama