Reklama

Reklama

Chronos

  • Francie Chronos
USA / Francie, 1985, 43 min

Obsahy(1)

Slovo Chronos označuje v starogréckom bájosloví čas personifikovaný ako boh. Dokumentárny film bez použitia komentára, len za pomoci hudby sprostredkúva obrazy dávnych stavieb z rôznych kútov sveta, ako sú napríklad Stonehenge či egyptské pyramídy. Okrem toho tiež ukazuje rušný a hektický život v súčasných veľkomestách. Režisér Ron Fricke sa o niekoľko rokov neskôr viacej preslávil filmom s podobnou tématikou - Baraka. (curunir)

(více)

Recenze (23)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jak hodnotit Chronos, když jsem před ním viděl Koyaanisqatsi? Fricke pochopitelně přiznává, že na něj Koyaanisqatsi a Reggio měl velký vliv, ale tohle je chvílemi naprosto identické. Je tu dost záběrů, které jsou prakticky identické jako ve výše zmíněném první díle qatsi trilogie (pro představu Central Station v NY včetně identického sledování proudů lidí. NY třípruhové silnice, atd.). Chronos jinak působí vcelku dobře, obrazově krásně, čistě, ale nemá dostatečnou hudební kulisu pro docílení neopakovatelné atmosféry a silnějšího poselství obrazu. Chronos=Koyaanisqatsi+dokument o památkách-komentář ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Předchůdce Baraky, Baraka v malém, kratší, ne tak všezahrnující a strhující, sice jen o malinko, ale přesto. Kdybych to viděl před Barakou, dám jistě za pět, takhle bohužel nemůžu, silné čtyři. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Je to tu. Veľká príprava na jednu z mnohých filmových udalostí roka. Nie nehovorím o Bondovi ani Life of Pi alebo Cloud Atlase, aj keď predpokladám, že budem mať z nich rovnako silný filmový zážitok ako z nového filmu Rona Frickeho Samsara. Jeho prvotina Chronos - ktorá nesie podobnosti s Reggiovými hudobnými dokumentami, je oproti podobne ladeným filmom nevýrazná.. Chronos nie je ničím výnimočný na poli hudobného dokumentu - jediné pozitívum je, že je osobitejší. Reggio samozrejme posunul hudobný dokument na vysoký piedestál, ktorý Fricke porazil až Barakou. Každopádne ako jednohubka s príjemnou hudbou a s typickými paralelami medzi modernou spoločnosťou a kultúrou prezentovanou tu v podobe sôch a stavieb po ktorých pomaly plynie tieň času, je tento filmík dostačujúci. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý si tak plynul kade tade po svete, no nejaké prepojenia a zmysel som nezachytil vo veľkom. Na mňa je toto dielo staré, najmä keď už som videl novšie a lepšie spracované nemám na to veľmi už chuť si toto niekedy pozrieť. Ako úvod do jeho tvorby dobré, no tam to aj zostáva. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Možno že tomuto filmu uškodilo rovnako ako aj Barake, že filmy s podobnou tématikou som videl vlastne hneď po seba, čiže celkový efekt sa nedostavil v požadovanej norme, či skôr na vyše 90 % hodnotenie sa mi zdal byť dosť slabý vzhľadom k tomu, že som v ňom nevidel žiaden hlbší význam. Na začiatku sa film tvári veľmi mystickým dojmom, ponúka zaujímavé obrazy Stonehengu a egypských pyramíd za sprievodu dobre sa hodiacej hudby, postupne sa však aby si berie na starosť aj ďaľšie prostredia, stáva sa z neho skôr priemer, skrývajúci sa za peknými obrázkami a hudbou, pričom najviac sa sústreďuje (ako to aj vyplýva z jeho názvu) na svetlo a pohyb telies (oblaky, Slnko), plynutie času a tiež aj na život vo veľkomestách (pravdepodobne najlepšia časť filmu). S toho potom paradoxne vyplýva, že aj napriek 40 minútam má film som rozvláčne tempo a nemá čím výraznejšie zaujať a viac ho treba brať ako úctu k režisérovmu prvému filmu. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

"No words" atmosféra společně s podmanivou a trefnou hudbou dokáží perfektně vtáhnout do děje a vy jen s otevřenými ústy hltáte záběry, které jsou na svou dobu (r. vzniku filmu 1985) až k neuvěření! ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Okouzlující, nádherný a brilantně natočený snímek, jeden z nejkrásnějších IMAXů, jaký jsem kdy viděl. Podobně jako u novější a známější Baraky se vše odehrává pouze v obrazech a magické hudbě (taktéž od Michaela Stearnse), nabízející tak úchvatnou podívanou. Chtělo by to ovšem bezpodmínečně vidět na velkém plátně, což nám boužel není dopřáno, poněvadž Chronos nepatří mezi snímky, které by přitáhly "masy konzumních diváků", proto do našich končin pravděpodobně nikdy zakoupen nebude. ()

Fallen_One 

všechny recenze uživatele

Dokumenty bez komentáře se zajímavou hudbou mají vždycky něco do sebe. Záběry jsou opravdu skvělé a věřím, že v Imaxu by to vypadalo ještě lépe než na obrazovce počítače, ale z některých záběrů by určitě rozbolela hlava. Nejlepší záběr pro mě asi byl příliv u Mont Saint-Michel. Doporučuji ale i zbytek. Navíc to má jen 40 minut takže pro takový malý denní relax to bohatě stačí. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Nádherná výprava časem od starověkého Egypta, Řecka a Říma, přes středověk až k dnešní moderní uspěchané době podpořené hypnotickou hudbou. Záběry na tiché, klidné a osamocené památky v úvodu, které vypovídají o svoji slávě zaujmou trochu více, než zrychlené lidské hemžení. ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Hezké pokochání a skvělý prequel k Barace. Vyzdvihl bych parádní synchronizaci videa a hudebního podkladu, která posouvá film zase o něco dál. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Sugestivní, ohromující kontrasty záběrů přírody a staveb starých civilizaci v kontrastu se záběry na současná velkoměsta a pohyb lidí v nich i záběry na plochy měst ve dne i v noci na Zemi. ()

old salt 

všechny recenze uživatele

čas... první půlka je skvostná ... v momentě, kdy se objeví lidé, je to horší ... je mi jasné, že to byl záměr, ale přece jen 5 především za první půli ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Střídavé zrychlování a zpomalování sledu jednotlivých záběrů navozuje v souladu s názvem dojem času, který jakoby se v některých dobách téměř zastavil a jindy zase zběsile uniká. Oproti pozdějším režisérovým výtvorům je tu více záběrů starověkých a středověkých architektonických skvostů a méně prostoru tu má příroda a lidská civilizace. ()

Reklama

Reklama