Reklama

Reklama

Krokodýl

(festivalový název)
všechny plakáty
Jižní Korea, 1996, 102 min

Režie:

Ki-duk Kim

Scénář:

Ki-duk Kim

Obsahy(1)

Nenávist, násilí a láska na břehu i na dně řeky Hun, jež protéká korejským hlavním městem. Mladík přezdívaný "Krokodýl" loví a okrádá mrtvoly sebevrahů. Spolu se starším mužem a jeho malým vnukem přežívá na okraji špinavé vody až do dne, kdy zachrání, a poté sám znásilní Hyun-jung, prodanou jejím vlastním přítelem. Krokodýl se tak stává hlavou zvláštní "rodiny", k níž se po řadě drsných střetů s realitou města a krátkém pobytu ve vězení vždy znovu a znovu vrací. Film charakterizuje syrová lyričnost, v níž se jen velmi zvolna rodí opravdový cit, který nakonec spojí Krokodýla a Hyun-jung jen proto, aby je dovedl do zvláštního soukromého místa pod hladinou. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (30)

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Želva s modrým krunýřem by zaujala nejednoho zoologa. Muž předzdívaný "Krokodýl" však nezajímá vůbec nikoho a všichni se od něj raději drží dál. To však platí i obráceně, neboť on pobývá pouze s malým chlapcem a jeho dědečkem na břehu řeky Han. Ta je také jednou z jejich možností obživy. Občas někdo skokem do kalných vod spáchá sebevraždu a Krokodýl je hned u něj, aby mrtvolu zbavil veškerých cenností. Když vidí Hyun-jung páchat sebevraždu, rozhodne se jí zachránit. Taková pěkná holka se přece hodí na pravidelná znásilňování... Kim Ki-duk si tímhle filmem nastavil laťku hodně vysoko, protože film o tak odpudivém člověku by nikdo takhle přesvědčivě nenatočit nedokázal. Kim se zde zabývá především násilím a prostitucí, což jsou témata, která se objevují v jeho následujících filmech. Rovněž vzpomínka na část režisérova života v Paříži v podobě kreslení portrétů se i v jeho dalších filmech vyskytuje. 80% ()

NALBERTik 

všechny recenze uživatele

Ehm, konec dobrý, všecko dobré :) Mladík přezdívaný "Krokodýl" si mé sympatyje opravdu nezískal, tu okurku do análu měl schytat on... horšího prasáka si vpravdě těžko přectavit.... film zajímavý hlavně tím že absolutně newíme kdo byl kdo, neznáme jména, nějaké životní příběhy, nic... závěrečná scéna supr, taka romantika pod vodou s bonusovou modrou želvou :) ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní a pokroucená romace jaká asi ještě nebyla natočená. Motivace lidí zůstavá celou dobu zastřená. Postavy jsou charakterově naprosto rozpolcené a nepředvídatelné. Přecejen trochu labší Kimuv film, kdy se člověk celkem často nudil. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem se do filmu nějak nemohla dostat, ale postupně se mi hrdinové dostali nenápadně po kůži a závěrečná scéna je opravdu uhrančivá... ()

Martyr 

všechny recenze uživatele

Tento film mi akurat poriadne skurvil naladu. Vedel som, ze to nebude 'Na skle malovane' lebo s Kimovou tvorbou som uz oboznameny ale nenasiel som v nom v podstate nic, co by ma zaujalo alebo lepsie povedane bavilo. Opat asocial a vyvrhel bez stipky slusneho spravania, podivne chovanie vsetkych naokolo a chladna atmosfera s hnusnou hudbou v odpornom prostredi. Niekedy mi to prislo ako mix Drsnaka s Ostrovom. Sracka to urcite nie je ale asi som si to pustil v zlom case. A mozno mi uz unikla nit, ktora ma v casoch minulych dokazala doviest pri korejskych filmoch k zaujimavemu poznaniu. ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Jedno z tych "slabsich" Ki-Dukovych diel, co ani nahodou neznamena slabe v pravom zmysle slova. Obsahoval vsetky kidukovkse dolezite znaky ale na druhej strane som mala pocit, ze svojim postavam nedovolil natolko sa vyprofilovat ako v inych filmoch. Zaverecnu scenu sa neda opisat inak ako fenomenalna a Ki-Duk opat nechal divaka tapat v temnotach az do posledneho okamihu. ()

polonius 

všechny recenze uživatele

Krokodýl je ztělesněním zla a v jeho povaze je tolik špatných vlastností, kolik si jen dokážete představit. I přesto(anebo právě proto) jeho postava v závěrečné katarzi nevyznívá negativně, ba naopak dochází k jakémusi , i když nesmělému napravení nenapravitelného(lotra). V Kimově debutu je už zcela znatelný rukopis jeho pozdějších vrcholných filmů (Hwal, 3-Iron ,Jaro,léto , podzim,zima….a jaro) typických svými náznaky , strohostí dialogů a snahou donutit diváky k zamyšlení nad svými vlastnímy životy. Drsnost až surovost některých situací jsou pro Kima typické a téměř nikdy nepůsobí samoúčelně(chlapec zastřelí svého dědu,zavřeného v automatu na kávu na pokyn nájemných vrahů). Jen závěrečná scéna filmu působila dost nedůvěryhodně, když se Krokodýl připoutal k své milované pod vodou vězeňskými pouty odhodlán s ní zřejmě zemřít a poté , co si to zřejmě rozmyslel, nebyl s to ji vytáhnout na hladinu…nemluvě o tom, že ničím nezatížen seděl pod hladinou pohodlně na sofa, zcela popíraje Archimédův zákon…. ()

muti 

všechny recenze uživatele

taka prvotina, povedla by som ze priemer. skoro nic sa tam nedialo a postavy neboli privelmi skusane ani sme sa o nic vela nedozvedeli.a koniec bol akysi cely divny... ()

Mistr119 

všechny recenze uživatele

Krásný lyrický film s metaforou krokodýla jako "obojživelníka", což šokne hlavně svým závěrem, ale i v průběhu se objevují hl. hrdinovi krokodýlí vlastnosti jako agrese, kořistnictví apod. ()

Reklama

Reklama