Reklama

Reklama

Drsňák

(festivalový název)

Obsahy(1)

Film o lásce na první pohled a instinktivní nenávisti, uvedený v soutěžní sekci letošního Berlinale. Gangster a pasák Han-gi spatří na lavičce v parku studentku Sun-hwa, do níž se okamžitě zamiluje. Přes přítomnost dívčina přítele neváhá a dlouze ji políbí. Vytrvale pak Sun-hwa sleduje, a když ji přistihne při krádeži v knihkupectví, využije situace: po dopadení majitelem obchodu se dívka musí vykoupit. Vysokou částku ale nemůže vydělat jinak než v Han-giově nevěstinci. Její vztah k nové profesi i místu nabývá po počátečním zhnusení nejisté a dvojznačné podoby... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

H34D 

všechny recenze uživatele

Nelogické a křečovité chování postav jsem schopný odpustit, pokud by sloužilo nějakému sdělení, metafoře, či poetické atmosféře, což zde z větší části funguje, Kim Ki-Dukovo vyobrazení lásky je sice obtížněji stravitelné, ale specifické a svým způsobem fascinující. O něco horší je to u atmosféry, u níž poetika místy drhne a je nahrazována nudou a dále nedávají smysl některé (ne)logické dějové twisty, např. na základě čeho se hlavní postava změnila ze školačky-panny na prostitutku (samoúčelné!) apod. Avšak samotná postava Bad Guye představuje dost zajímavého antihrdinu, jehož hlásek je nepatrným náznakem toho, že Kim Ki-Duk má snad i nějaký smysl pro humor. 6/10 ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ki-duk Kim .. I. Podivné milostné drama z Asijské uličky lásky a zároveň můj první Ki-Duk Kim. .. Jenže po širším věhlase jeho jména přišlo mé osobní zklamání. Syrový příběh nemluvného pasáka, nevinné školačky a jejich jednostranné „lásky“ na první pohled, střižený násilím a sexem jsem čekal, ovšem že bude podaný tak chladně a nevěrohodně už ne. Jednání postav a celkově příběh jsou tak nelogické a nepochopitelné, že nestačí na vyšší hodnocení. Zajímavých scén lze několik najít, ovšem jen po formální stránce a to hlavně co se kamery týče. To samé platí i pro hudební doprovod. Bohužel za scénář by si Kim zasloužil minimálně jednu facku – a to hezky po Korejku! ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Příběh o lásce? No, pokud je láska mít někoho ve své moci, tak ano. Potom je to film o podivné, kruté a vynucené lásce.. „V případě, že nezaplatím 15.000 $......vzdávám se všech práv na svoje tělo“. Nevím, tady se asi střetlo mé evropské vnímání světa s tím asijským. Nepůsobí to na mě moc věrohodně a přestože film má několik silných momentů: polibek přes zrcadlo, plakát jako vražedná zbraň a velmi podmanivou hudbu, vyšší hodnocení nedám. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

I keď mi Kimove neskoršie transcendentálne príbehy sedia o niečo viac, Drsňákovi nemožno uprieť atmosférickosť, originalitu a bizarnosť. Film mi však pripadá spočiatku dosť naťahovaný, zápletka dosť vykonštruovaná a ten pravý kidukovský feeling sa dostavil až v druhej polovici. Takže u mňa. 9/10 ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Těžko uvěřitelný příběh lásky mezi dívkou, která se kvůli ničemu dostane do bordelu, a jejího pasáka. Další Kimova variace na jeho oblíbené téma prostituce. Tentokrát jsem však trochu zklamán a je to i špatnými hereckými výkony. Celkově to není žádný propadák, ale 4* dávám lepším filmům. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Příběh lásky (!?!) pasáka a dívky, z které udělá prostitutku, nemůže člověka nechat chladným. Hlavou se vám honí myšlenky, jestli Kim není náhodou misogyn, vyžívající se ve scénách ponižování žen a zobrazování jich jako kurev, sloužících mužům pouze k ukájení jejich sexuálních potřeb. Den po zhlédnutí Drsňáka si to nemyslím. Film beru jako do extrému dohnané zkoumání mužské potřeby dominance nad ženami, posedlosti krásou ženského těla a neschopnosti komunikace a empatie. A i po stránce čistě filmové (jakkoliv se to v tomto případě kvůli extrémnosti tématu nedá oddělovat) je to mimořádný zážitek. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ki-duk Kim a jeho neutěšený svět, kde ženy dobrovolně i nedobrovolně zastávají roli loutek a muži slabochů... Možná jeho pointy směřují právě k vymanění hrdinů z těchto stereotypů... Bohužel pro mě se málokdy cítím dost vtažen jeho filmem, abych chtěl tu poetickou bezútěšnost rozlousknout... Chyba je spíš na mojí straně, zkrátka se tomuhle typu filmů neumím tak úplně otevřít... Přesto mě ale zajímají, i to někdy stačí. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv to dlouho nevypadalo, očekávaný emocionální zážitek při sledování tohoto nezvyklého milostného dramatu se přeci jen dostavil. Sice ne v takové míře jako třeba u 3-iron, ale i tak stačil na to, abych podlehl zvláštní tesklivé atmosféře snímku a pln veskrze pozitivních dojmů mu těch 5 hvězd nakonec udělil. Díky intenzivním dojmům z filmu se mi z hlavy vykouřily všechny konkrétní výtky k chování postav. Snad jen ten tuhý kořínek Han-giho.. 9/10 ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejepší a nejkrásnější snímek od Kim Ki-duka. Sice mě trochu zklamala závěrečná scéna, ale nádherný hudební doprovod mi to zcela vynahradil. Ti, kterým příběh přijde vykonstruovaný, jej asi nepochopili. Lépe než Kim zatím nikdo neukázal hranici mezi láskou a nenávistí. Jeho nemluvné hlavní postavy, nádherná korejská poetika a lyričnost mi zrkátka učarovaly. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Nádherná hudební kulisa na pozadí Kim Ki-dukova filmu, který je plný násilý, sexu, hněvu, nenávisti i emočního vypětí u hlavních postav, je založena na vztahu mezi rukojným a únoscem, který je jako obvykle podán zcela syrově a bez zábran. Některé scény se mi naprosto hnusily, ale film ukazuje, život i prostituci bez růžových brýlý, kde stačí přetrhnou jen malou nitku a celý dosavadní svět se vám zcela zbortí. 65 % ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní a z mého pohledu nejrozporuplnější Kim Ki-duk, kterého jsem zatím viděl. Hranice mezi láskou a nenávistí je tu zobrazena opravdu grandiózně, to se týká i prostředí, ve kterém se film odehrává. Co už se mi přinejmenším zdá trochu přitažené za vlasy, jsou motivace některých postav, zejména té hlavní, i když chápu její handicap. Celkově jde ale o nadprůměrný vizuálně opojný počin, který opět Kim Ki-duk nechává trochu zahalený v mlze. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá poetická dráma od Kim Ki-Duka. Má pomerne dobrý príbeh o pasákovi, ktorému sa zapáči mladá študentka, no tá ho odmietne a na verejnosti poníži a tak pripraví pascu, do ktorej sa chytí a kvôli veľkému dlhu je nútená začať predávať vlastné telo. A tak sa pomaly stáva pravou prostitútkou, pričom svojho nápadníka má stále nablízku, keďže k nej cíti zvláštne puto. So spracovaním som dosť spokojný, toto je opäť taká zápletka, ktorá už na prvý pohľad pôsobí veľmi zvláštne a pri iných režiséroch by som od toho moc nečakal, ale toto samozrejme nie je ten prípad. Už od začiatku to pôsobí dobrým dojmom, režisér tu opäť kombinuje viacero svojich tradičných znakov, voyerstvo, prostitúcia, hlavný hrdina, ktorý nerozpráva a až na pár výnimiek ani neprejavuje emócie a podobne, chválim to zvláštne puto medzi hlavnou dvojicou a zaujímavo podanými obomi postavami. Hlavný hrdina síce pôsobí na prvý pohľad záporne, ale aj tak sa dá k nemu ľahko nájsť cesta a pri nej zase najviac zaujme tá postupná premena z hanblivého dievčaťa na plnohodnotnú predstaviteľku najstaršieho remesla. A aj vďaka tomu, že sa to celé nesie v tom správnom poetickom štýle to funguje výborne. Po úplne ideálnej prvej polovici to síce trochu upadne, tu mi už pár situácií až tak dobre nesadlo, ale aj tak si to stále udrží dobrú úroveň, plno scén je výborných a zaujal ma aj úplný záver. Herecké obsadenie je na tom dobre, Cho Jae-Hyun, ktorý si zahral hlavnú postavu aj v niekoľkých iných režisérových filmoch, ale práve tu ma bavil najviac, sympatická Seo Won a ani tých pár výrazných vedľajších postáv nie je zlých. Réžia a technická stránka sú na tom dobre, Kim Ki-Duk tu odvádza svoj štandardný kvalitný výkon, takže mu nemám čo vytknúť. Kim Ki-Duk je môj obľúbený režisér a síce na jeho vrcholné diela Bad guy určite nemá, ale stále je to vysoká úroveň a patrí do tej lepšej polovice jeho tvorby. 77% ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Film, který je s realitou stejně tak spjat, jako je jí vzdálen. Do tohoto rozporu zasazená typická režisérova surová poetika na mě působí trochu křečovitým dojmem. Film má pár krásných míst, ale příliš se opakuje a ve svém celku příliš neuspokojí. Při sledování Kim Ki-Dukových filmů může člověk vážně snadno nabýt dojmu, že Korejci jsou jen jakási banda nadrženců. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Duk je podobný, ako jeho postavy. Moc toho nenakecá, ale veľa povie. Dokáže byť príjemne skratkovitý a zdelný, človek pri jeho sekoch nemá pocit, že by o niečo dôležité prichádzal (len je prekvapný). A nakoniec, potom čo odrozpráva príbeh dostane nápad a dotočí nejaký osobitý záver. Čo nie je zlé (Time), ale zrovna toto je ten prípad, kedy to nevyšlo. Už chýbal len modrý kľúčik. 70% ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Muži: agresivní a nadržená hovada. Ženy: agresivní a do krve se sexu bránící kravky. Po kolikáté už nám tohle náš hodný pan režisér nabídl? Po šesté? Po sedmé? A kolikátý že je tohle jeho film? Křik, křik, ještě větší křik, facka, facka z druhé strany, kopanec, větší kopanec, sex, poprvé však ztroskotá, následuje další hádka, ostří v briše, cihla na hlavě, rvačka, sex, který se uskuteční, ale přeruší ho třetí osoba, pak dlouho nic a všechno se zopakuje. A v dalších filmech znovu a znovu. Iracionální chování, prostitutky, které se brání své profesi, voda, pohledné dívky s evropskými rysy v hlavní roli...Geniální provázanost všech autorových filmů nebo naprostý nedostatek invence a originality? A co, my jsme vlastně pořád v červeném, takže jen tak dál. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Svůj „den s Kim Ki-dukem“ jsem začal právě Drsňákem. Myslím, že to byla dobrá volba, protože ten film odpovídá tomu, jak jsem si starší Kimovy filmy představoval. V hlavní roli málomluvný krutý drsňák a křehká žena okolnostmi zahnaná do kouta. Bolestivě melancholická atmosféra s občasnými výbuchy násilí. Jen občas mi chování postav přišlo mírně až velmi iracionální. 90% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Ponurá a nepríjemne realistická dráma o láske a násilí. V hlavných úlohách drsný antihrdina, zmietaný vnútorným démonmi, nenávisťou k svojmu okoliu a neľahkým životom v prostredí bordelov a gangov, a mladé dievča z normálnej spoločnosti, ktoré je násilím vrhnuté medzi pouličnú špinu. Opäť vynikajúci herci (po štvrtý raz Jae-hyeon Jo a zasa inak), skvelý scenár a výborný záver. Kim ma ešte stále dokáže prekvapiť. 95% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Och bože, po zhlédnutí tohoto filmu už nikdy nejde mít ke střepům stejný vztah jako předtím. Jednou za čas mě popadne strašná chuť vidět nějaký asijský film, a výběr čehokoli od Kim Ki-duka je v takovém případě vždy sázkou na jistotu - DRSŇÁK mě i na druhé zhlédnutí bavil stejně jako poprvé. Film je to neobyčejně násilný, krutý, možná až šokující, ale skoro jistě ne bezútěšný - překvapivý závěr lze pojímat jako svérázný happy end podle Kim Ki-duka. Svět jeho filmů se mi sice jeví mimořádně nehostinný - brutálními fackami, mlácením a řezáním lidí se zde rozhodně nešetří, scény s agresivním naháněním sexuálních zákazníků jsou potom kapitola sama pro sebe a jeden velký neuvěřitelný bizar - ale přesto tam v pozadí (mj. díky nenápadné melancholické hudbě v mnoha scénách, kde zdánlivě kontrastuje s násilnou povahou obrazu) pořád cítím jistou něhu a křehkou krásu lásky. Ta je zde sice vylíčena na míle daleko od podoby, v níž je zobrazována v klasické euroamerické romantické produkci, ale osobně mě tenhle alternativní pohled hodně baví. Pokud jste už dávno otrávení z běžných romantických cajdáků, které jsou od sebe k nerozeznání, tenhle film by na vás mohl zapůsobit jako živá voda. Výtečné obsazení je pro mě dalším důvodem, proč se mi na tenhle film tak dobře kouká - oba herečtí představitelé hlavních postav jsou velice pohlední a zajímaví, a jejich herectví mě baví. Co na tom, že celý děj je tak šíleně nepravděpodobný - u asijských filmů mi to prostě tak nějak nevadí, možná i protože CHCI, aby to skutečně bylo nepravděpodobné. Protože nevím, jestli bych chtěl žít ve světě, kde se může stát něco takového... ()

Reklama

Reklama