Reklama

Reklama

Ostrov

Trailer

Obsahy(1)

Kim Ki-dukův čtvrtý film se stal senzací filmového festivalu v Benátkách. Odehrává se ve světě plném náznaků, vystavěném na postupném splývání intenzivního sexuálního vztahu a nádherné přírodní scenerie. Na odlehlém jezeře s plovoucími chatami potkává mlčenlivý Hyun-shik tajemnou dívku Hee-jin. Uprostřed vodní samoty se stávají milenci a krok za krokem se vzdalují lidskému světu. Silný tělesný vztah se odehrává ve znamení rostoucího napětí sexuality a smrti. Vztahu muže a ženy dominují současně vzájemnost i krutost, dále posilované vnějšími okolnostmi. Hyun-shik zabil ještě předtím, než přijel k jezeru, Hee-jin pohřbí v jezerních hlubinách prostitutku, která se bezděčně stala její soupeřkou. V semknutí dvou těl nebude žádné místo pro city přenesené ze společenských konvencí. Voda a krev postupně odplaví osudovou zátěž minulosti i vše, co nepatří k pudové a němé vášni, sahající od touhy přes žárlivost až po zuřivý hněv a naprostou odevzdanost. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

Mám rád poezie - v obrazech i slovech, ale tuhletu asijskou nechápu. Působí na mě jako nonsens a faktem je, že nonsens poezii nemusím, ovšem když to někdo dobře zazpívá, jako třeba Košilelá od Morgensterna, pak změním názor, tento filmový nonsense jsem nevydržel do konce (mně totiž už ta jejich artikulace připadá, jako by mluvili o něčem jiném, než běží titulky, a tak se nemohu zbavit dojmu, že poslcouchám Marťany, tož je to taková Marťanská kronika o nějakých rybářích a mezi nimi jezdí na loďce hezká rákosnice a občas se asi nad někým slituje a dá mu, načež se dotyčný chová tak nevypočitatelně, že mé kočce rozumím líp než těm rákosníkům a to je němá tvář! - ne, mňouká a její intonace odpovídá logice situace...a není z Marsu :-)))

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Au! Víc k tomu momentálně říct nemůžu a jdu urychleně odstranit ze svého dosahu všechny háčky. Holt, lásku si musíte ulovit. o:-)

Tyler

Tyler (hodnocení, recenze)

Marius : "Jaro,léto..." jsem měl v plánu.Tak jako víc věcí,ale letos (jak jsem s hrůzou zjistil) jsem z novinek viděl sotva čtyři filmy.

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

Kazdopadne si urcite zajdi i na 3-iron a Jaro, Leto....pak budes mit o Kimove genialite jasno.

Tyler

Tyler (hodnocení, recenze)

Marius : Fajn :)...Já to zatím viděl jen jednou,ale hodlám se ještě podívat.Třeba budu mít na některé detaily jiný pohled.Nebo naopak jen dojdu k tomu,že jsem vážně dobrej a rozumím "Ostrovu" od začátku :))).

Tyler

Tyler (hodnocení, recenze)

Marius : Jasně,to jejich chování a ještě víc to,jak se po zpáteční cestě umývala dělá tuhle část tak odpudivou.Btw teď si možná nerozumíme (nebo spíš já :)) - viz tvoje poslední věta - ona si ty peníze chtěla vzít,ale ten rybář jí ucukával a nadával jí,a pak je po ní hodil.Skončily ve vodě,ona je posbírala a doma usušila,ne?Každopádně ukázka ponížení,ze které mi bylo vážně zle...

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

Tam slo IMHO spis o to ze ji nejak dali najevo, ze to dela za penize. Kdyby ji to nerikali tak je proste veme. To ze ji dali najevo ze je kurva (i kdyz spis jen prilezitostni) a nutili ji penize ji poradne nastvalo. Aby ne :-) Proto ty penize sli do vody.

Tyler

Tyler (hodnocení, recenze)

Marius : No,možná ho měla spíš zkusit utopit nebo tak něco :))...Btw hodně špatně na mě působil úvod,kdy Hee-jin objíždí jednotlivé chatičky a vyspí se tam s jedním z rybářů.Ten jí pak nadává,hází po ní peníze a ona se po cestě umývá...

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

Jasne, kazdy jsme citlivi na to kdyz nekdo odchazi a my nedokazeme pochopit proc opousti. A zensky to nesou hodne hur, takze ji celkem i chapu :-)

Tyler

Tyler (hodnocení, recenze)

Marius : He he,však právě...A co se týče scény s rybářskými háčky a intimními partiemi krásné Korejky - po Hyunově "zradě" drásala samotnou ženskost,ne jenom vnitřní orgány.

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

Tyler : taky ze jo, vzdyt co je lepsim anestetikem nez poradne prebadani "seomu" :-))))

Gemini

Gemini (hodnocení, recenze)

No může být poetičtější chvíle k tomu abych vyrazil na oběd se svojí drahou matkou?:) Mějte se, bylo mi ctí a potěšením.

Tyler

Tyler (hodnocení, recenze)

Marius : Jistě - proto není nutné znát informaci o detailech korejštiny :))...Ale vezmi si třeba i scénu,kdy se Hee-jin začne s Hyun-shikem milovat poté,co se pokusí o sebevraždu(?).Možná v tom začínám vidět až moc symboliky,ale podle mého jde i o tišení bolesti a (nejen v přeneseném smyslu) veškerého utrpení.

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

Tyler : amen samane. Mouzes to treba brat tak ze ta chajda byla jeho ukryt, pak se ukryl na"seom" na konci :-)

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

To jo TaD to neni jenom film to je neco...jak to nazvat ...veledilo je asi nejlepsi ale porad nevystihuje to co to pro mne je.

Tyler

Tyler (hodnocení, recenze)

Zní to možná divně,ale osobně si myslím,že celý "Ostrov" se točí okolo vagíny a ženy - je výpovědí o síle,tajemnosti a životě skrytém v ženě a v jejím lůně (zní to poetičtěji než lékařská terminologie ;)).

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

Mne se na Ostrove strasne libi jak jde vykreslit charakter cloveka bez toho by se moc mluvilo. Zkratka to vypraveni obrazem mne u Kimovych filmu totalne dostalo. A ty Korejky :-)

Gemini

Gemini (hodnocení, recenze)

Marius: klid, to jsem si jen tak rejpnul;) i kdyby Kim Ki-duk vykrádal nějakého bezejmenného umělce svojí domoviny a prezentoval to jako svoje nápady nebo kdyby to u nich doma byl další film z řady jiných, pořád z toho jako přízemní a přiznejme si to konzumní středoevropan budu mít vyplácáno a budu ho mít za umělce. viz moje uchvácení Tygrem A Drakem, to je totéž.

Tyler

Tyler (hodnocení, recenze)

Souhlasím se zenovým stadiem - ten film emočně funguje,a to je hlavní.Ale rozmýšlet se o něm dá dlouho...Marius mi svým konstatováním,že pro ostrov a ženské lůno v korejštině existuje stejný výraz jen potvrdil vyznění poslední scény filmu.Funguje i bez této souvislosti.

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

Tak s timhle nemuzu souhlasit, protoze jestli jsou nektere filmy brutalne nekomercni pak jsou to prave Kimovy malomluvne snimky. Kdezto pan Potter je delan pro prach na prvni pohled.

Gemini

Gemini (hodnocení, recenze)

Marius: třeba proto, že pořád věřím tomu že prokouknu tu přetvářku a odhalím jak se režisér vytlemuje divákům že mu to žerou i s navijákem zatímco on to dělá čistě pro prachy?:) a stejně tak je to s Potterovskou mánií;)

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

Gemini : vzdyt ja to taky myslel jako srandu :-) Jenom nechapu potrebu se tim zabyvat efekt i funkcnost jsou jasne tak proc hledat atomy kdyz se divas na diamant ? :-))

Gemini

Gemini (hodnocení, recenze)

Marius: já proti tomu nic nemám;) "mícháte sóju, mistře?" "ano." "a dal jste tam něco soli?" "dal." "a je to dobré?" "je."

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

Gemini : vo vela Kimovych filmoch je zenove stadium IMHO cielom. Naco sa nad tym zamyslat ked to funguje nie ?

Gemini

Gemini (hodnocení, recenze)

Osobně mám dojem, že hrdina spolknul háčky s udicí právě proto, aby se mohl, jak to říct...účinněji a rychleji zasebevraždit. Jinak by je prostě spolknul a netahal je zpátky;) Taky to mohlo být sebemrskačství a snaha způsobit si co největší bolest, a ne pokus zabít se. Zkratovité jednání sebevraha nebo Kim Ki-dukova hra na efekt? Třeba mi to časem dojde, zatím jsem v zenovém stádiu. To jest nechápu nic a nijak mě to nezneklidňuje:)

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

Tylere, tak povidej, jak si vysvetlujes scenu s hacky? Mozna jsme zapomneli, ze je hrdina spolkl i s udici - neznamena to, ze chtel byt jeste zachranen?

Tyler

Tyler (hodnocení, recenze)

Ufff...Mé první setkání s Kim Ki-Dukem a zároveň s korejským filmem vůbec.A šlo o zážitek,ze kterého se musím nejdřív trochu vzpamatovat,abych byl schopný utřídit si myšlenky a napsat smysluplný komentář.Pročetl jsem si vaše názory a musím přiznat,že Marius to ve svém komentáři vystihnul velmi dobře - můj prozatimní pohled na "Ostrov" se s jeho prakticky ve všem shoduje.Ale nechci to uspěchat,možná se na "Ostrov" podívám ještě jednou,než začnu definitivně soudit.Ale pod 4* nepůjdu ani náhodou tak jako tak...A rád si o tomhle filmu promluvím.

Krysap

Krysap (hodnocení, recenze)

Hm, vidím to tak, že pomalu začínal zapomínat na svůj zločin, a když se objevila policie, tak si zase všechno uvědomil a než by se nechal zabásnout, radši rychle spolknul ty háčky...

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

gerr: Zřejmě by dal přednost sebevraždě před trestem za spáchaný skutek.

Dudek

Dudek (hodnocení, recenze)

gerr: Každopádně to byl hodně drsný moment... a hlavně to přišlápnutí vlasce.

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

Takze snaha spachat sebevrazdu. Proc ale zrovna ve chvili, kdy k nemu jela ta inspekce? Napadlo me, ze treba chtel ty hacky schovat (zakazany zpusob lovu ryb), coz nezni moc logicky. Hledejte evropskou logiku na vychode:)

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

Ano zastrelil svoju zenu . Ale preco spolykal ty hacky na to sa spytajte priamo Kima.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

gerr: Mám zato, že unikal před spravedlností. Jeho zločinem byla myslím vražda. Ale nejsem si jist.

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

SPOILER: napada nekoho vysvetleni, proc hrdina tesne pred prichodem inspekce spolykal rybarske hacky?

Související novinky

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

11.12.2020

V noci na pátek v Lotyšsku nečekaně opustil filmový svět režisér a scenárista Kim Ki-duk. Podle dostupných informací populární a oceňovaný korejský tvůrce zemřel na komplikace spojené s nákazou… (více)

Reklama

Reklama