Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká Británie, rok 1971. Konflikt v Severním Irsku se blíží občanské válce. Vojín Gary Hook spolu s ostatními doufá, že bude odvelen do Německa, ale kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci je jednotka přesunuta do Belfastu. Situace je náročná a chaotická, město je rozděleno na loajální protestanty a nepřátelské katolíky, je plné vojáků, tajných a dvojích agentů. Během jednoho výjezdu je Gary omylem zanechán v rozvášněném davu a ocitá se tváří v tvář boji na život a na smrt ve snaze dostat se zpět k jednotce. V průběhu nedobrovolné odysey jsou mu věrnými společníky nejistota, zmatek, strach a beznaděj. Talentovaný režisér umožňuje divákovi zažít fyzický pocit paranoie a úzkosti, které v druhé části filmu opouštějí konkrétnost daného příběhu a ústí v obecnou kritiku války a násilí. Obrovský podíl na intenzitě divákova prožitku má kamera snímající postavy z bezprostřední blízkosti a působivá vizuální stránka stejně jako autentický herecký výkon Jacka O'Connella v roli Garyho. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (157)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Krásné prostředí Belfastu 70. let a nesmírně slibná zápletka točící se kolem jednoho nezkušeného vojáka, který je do tohoto prostředí náhle vržen. Skličující, trýznivé a po řemeslné stránce nesmírně povedené. Má-li však 71 působit tak syrově a realisticky, jak tvůrci nejspíše zamýšleli, nebylo by na škodu vypustit pár desítek vystřelených nábojů a nedávat s přibývajícími minutami tak okatě najevo, jak celý film dopadne. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra, plná napětí o době, která je zfilmovaná na mnoho způsobů a tenhle je o tom, že se snad podařilo občas někomu přežít i v reálu. Sem tam se "dobrý" člověk ještě našel, ale co ho to stálo, škoda mluvit. Já na Irsko nedám dopustit, ale v tomhle případě to tam muselo být hodně kruté a bát se pomalu mluvit a pohybovat i mezi nejbližšími, muselo být neskutečně stresující. Jeď domů Gary a zapomeň na to.........už nevím, kdo tam tuhle nesmyslnou větu řekl, protože si opravdu nedovedu představit, jakými prostředky to lze uskutečnit......jde vymazat rok 71 z dějin, natož z hlav těch, kterým v tom roce zemřelo mnoho jejich blízkých příbuzných, dětí, kamarádů......a nebo sami mají z té doby mnoho šrámů na těle na duši ? ()

Reklama

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Drsnej příběh a ponurá tísnivá atmosféra ve mě rozhodně zanechala velký dojem a ještě pěknou chvíli po dokoukání filmu jsem měla o čem přemýšlet - asi jsem si nikdy moc neuvědomila, co se vlastně v Severním Irsku ještě poměrně nedávno dělo a obávám se, že tvůrci ani nijak moc nepřeháněli. Co mi bohužel celý film kazilo, a proč nehodnotím výše, byla kamera - chápu že její epileptická rozcukanost tomu měla dodat dramatičnost a autentickou, takřka dokumentární atmosféru, ale pokud něco takového sledujete skoro po celou dobu filmu, a je navíc notně prokládané necelistvými záběry (záběry na prostředek těla či půlku hlavy nebyly nic neobvyklého) a většina filmu se navíc odehrává ve tmě či pološeru, zjistíte, že toho z filmu vlastně moc nevidíte a místo dojmu z hereckých výkonů a příběhu ve vás zůstane vlastně jenom ta atmosféra. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Rozhodl ses být vojákem, tak bojuj, poslouchej rozkazy, bez výtek pucuj do čista podlahu a pak se z tebe stane pravej chlap. Ovšemže si zažiješ i dost zábavy, od střílení ze zbraní, vykopávání zákopů, plazení v řece, boxování s přáteli až po běhání na mílové tratě a mnoho dalších příjemných aktivit, které jste na pionýrském táboře určitě nezažili. A to vše pro vaši službu vlasti a nacionální cítění, který má každý voják v každé zemi. Samozřejmě najdou se vyjímky jako byl Švejk a jemu podobní ulejváci, kteří to mají všechno u ... Tento film začíná posláním britské vojenské jednotky do Severního Irska v roce 1971, kde eskaluje konflikt mezi místními katolíky a protestanty a kde by se dalo napětí krájet. My ho můžeme sledovat prostřednictvím nezkušeného vojína Garyho Hooka, kterého skvěle zahrál Jack O'Connell, který byl nezapomenutelný ve filmu Jezero smrti, kde si zahrál mladistvého psychopatického zabijáka. Gary se ztratí své posádce a posléze se snaží zoufale dostat zpět. Chodí ulicemi, je zraněný a neví, kdo je přítel a kdo nepřítel. Cestou potkává mnoho zajímavých lidí a zažívá mnoho bláznivých dobrodružství. Nevím, čím to je, ale ty filmy ze Severního Irska jsou vždycky takový masakry a to myslím na obou stranách. Na to, že se na tomto území oficiálně neodehrával žádný vojenský konflikt, tak tam tekla krev proudem a hořelo tam vše, co hořet mohlo. Kdybych tam byl já v té době, tak bych si ven nešel ani pro rohlíky a radši bych si zavolal nějaký to Dáme jídlo nebo Bolty a určitě bych byl schovanej pěkně pod postelí  se zbraní v ruce. Od počátečního masakru nás tvůrci celou dobu drží v napětí až do napínavého konce. Také dobovou atmosféru tvůrci vystihli na jedničku. Člověk si aspoň při tomto filmu uvědomí: Jakou má lidskej život cenu? Tento snímek, kde nám hlavní hrdina předvádí One Man Show rozhodně stojí za vidění a proto dávám něco přes 80%. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Cirkus Belfast já můžu. Ohavné tapety, dělnické domky, úzké uličky, hořící auta a zakouřené bary, kde se v zázemí montují trhaviny, to je moje. '71 je navíc ještě natočený na film s výrazným zrnem, což v kombinaci se zoomováním, častým shaky-camem a více-plánovými záběry umocňuje dokumentární vyznění, přesto, že film je scénáristicky v zásadě totální akčňák o slabém jedinci pohybující se ve víru velkých událostí. Zejména první polovina je naprosto perfektní a v druhé na sebe strhává pozornost jako vždy pomilováníhodný Sean Harris. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Puška, ktorú používajú britskí vojaci, je samonabíjacia puška L1A1, britská verzia FN FAL navrhnutej v Belgicku. V čase vydania filmu ju už britské sily nepoužívali, ale boli by v prevádzke v roku 1971, ako film presne zobrazuje. (Arsenal83)
  • Jack O'Connell uvedl, že se cítí být spřízněn s rolí, protože ve svých 15 letech také uvažoval o vstupu do armády. Prohlásil: "Byl jsem trochu jako Gary Hook, i když určitě vzdělanější, co se týče Severního Irska, protože jsem napůl Ir." (Zdroj: BBC) (Tristan Rafael)
  • Konflikt v Severnom Írsku, ktorý neskôr dostal pomenovanie "The Troubles", trval v skutočnosti dlhých 30 rokov. Prvé nepokoje začali v roku 1968 a vojnu ukončila až takzvaná "piatková dohoda" v roku 1998. Hlavnou príčinou celého konfliktu bola snaha írskych nacionalistov vybojovať nezávislosť Severného Írska od Veľkej Británie. Proti tomu sa postavili probritskí unionisti, ktorý chceli zotrvať vo zväzku so Spojeným kráľovstvom. Táto občianska vojna si za 30 rokov vyžiadala stovky obetí z radov vojakov, policajtov i civilistov. Medzi obeťami bolo i mnoho žien a detí. (Jello Biafra)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama