Reklama

Reklama

Poslední dny ve Vietnamu

  • USA Last Days in Vietnam

Duben 1975. Jak se severovietnamská armáda blížila k Saigonu, odpor Jižního Vietnamu se hroutil. Tento dokument zkoumá poslední dny přítomnosti amerických vojáků v Saigonu a jejich hrdinskou snahu pomoci evakuovat 135 000 Jihovietnamců. Když se v dubnu roku 1975 severovietnamská armáda přiblížila k Saigonu, odpor Jižního Vietnamu se hroutil. Přibližně pět tisíc Američanů mělo zhruba čtyřiadvacet hodin na to, dostat se odtamtud pryč. Přestože neexistoval oficiální evakuační plán, bylo jasné, že pokud by se jejich jihovietnamští spojenci, kolegové a přátelé rozhodli zůstat, čelili by hrozbě vězení a pravděpodobně i smrti. Během posledních dní ve Vietnamu, kdy čas neúprosně běžel a Saigon se ocitl pod palbou, se díky hrdinství Američanů, kteří vzali věci do vlastních rukou a v zoufalé snaze zachránit co nejvíc lidí se pustili do řady neschválených a často také improvizovaných operací, podařilo dostat do bezpečí na sto třicet pět tisíc obyvatel Jižního Vietnamu. Dokument Poslední dny ve Vietnamu od producentky a režisérky Rory Kenedyové byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší celovečerní dokumentární film za rok 2014. (HBO Europe)

(více)

Recenze (8)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Celkem působivé svědectví o evakuaci Saigonu, ke kterému se blížila severovietnamská komunistická armáda. Vlastně se jedná o poslední operaci Vietnamské války a svým způsobem tu byl korunován americký zmar. O záchranu ohrožených Vietnamců se zde zasloužili především řadoví důstojníci i diplomaté a zajímavou postavou je i tehdejší velvyslanec Martin, který evakuaci zprvu rezolutně odmítal, aby se potom překotně snažil dostat co nejvíce lidí pryč. Nedovedu si představit pocity amerických a jihovietnamských veteránů, když se na podobné záběry dívají. 80% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Působivá propaganda. 1) Dokumentární film zobrazuje evakuaci Američanů a jejich spojenců ze Saigonu v dubnu 1975. Nevím, jestli se to přesně takto odehrálo nestojí mi za to to zjišťovat. _____ 2) Film zobrazuje pohled americké strany - to určuje, kdo jsou ti hodní a kdo ti zlí. Svědkové zprostředkovávají vlastní osobní dojmy z evakuace. Není tu řeč o válce, o jejím smyslu ani o roli Spojených států v ní._____ 3) Pokud přijmeme takto vymezené téma, je třeba říci, že snímek je velice působivý._____ 4) Vždy mi připadalo, že hlavním smyslem vietnamské války z pohledu USA bylo vyzkoušet si různé zbraňové systémy a zocelit armádu v boji. Mezi nelidským socialistickým režimem Severního Vietnamu a stejně tak nelidským diktátorským režimem Jižního Vietnamu si neumím vybrat. Je to prašť jako uhoď._____ 5) Neumím posoudit, do jaké míry se Američané začali ve Vietnamu angažovat kvůli ochraně svobody (někteří jednotlivci určitě ano) a do jaké míry šlo o politiku zadržování komunismu (určitě ano). Výsledkem celé věci pro USA je ztráta morálního kreditu bojovníků za svobodu a současně i historicky nevídaná vojenská prohra._____ 6) Nejdůležitější závěr, který si z této války přináším, je, že je třeba velice obezřetně přijímat americkou propagandu, která v mnohých ohledech je stejně málo věcně relevantní jako byla fašistická nebo socialistická. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

75-80% ... Dokument zachytávajúci americké fiasko vo Vietname, no zároveň hlavne snahu tých posledných vojakov, zachrániť toľko Vietnamcov pred komunistami koľko sa len dalo. Aspoň vidno že vláda USA koná len vtedy ak z toho nejakým spôsobom dokáže profitovať. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený dokument, zachycující poslední dny působení Američanů ve Vietnamu, potažmo poslední dny jižního Vietnamu jako takového. Zaměřuje se hlavně na urychlenou evakuaci, těsně před dosažením komunistického severního Vitnamu Saigonu. SIlné téma, velké emoce. ()

narenta 

všechny recenze uživatele

Precizně aa do detailu zpracovaný dokument, umocněný vhodně volenou 3D garfikou a autentickými vzpomínkami účastníků konce Vietnamské války v Saigonu. Ačkoliv je vojenská historie mým koněm, o většině událostí jsem zde slyšel poprvé. 5 hvězd ()

Související novinky

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama