Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Szabolcs je mladý maďarský fotbalista hrající za německý tým. Jeho nejlepším přítelem je spolubydlící Bernard, k němuž tajně chová silné city. Po prohře v důležitém zápase a následné hádce se Szabolcs rozhodne vrátit do Maďarska a žít prostým životem na dědečkově farmě. Zde potkává mladého vesničana Árona, kterého najme na pomoc s renovací rozpadlého domu. Zatímco se sbližují a stávají milenci, z Německa najednou přijíždí Bernard, který touží po vztahu se Szabolcsem. Tři mladíci společně nějakou dobu prožívají prostou idylu maďarského venkova, ale jak již sám titul naznačuje, Ádám Császi směřuje své mistrně režírované drama k temnému, bouřlivému finále. (Febiofest)

(více)

Recenze (21)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vynikající András Sütö a Ádám Varga ve strhujícím filmu, plném zakázaných slov, prudkých vášní a osudových rozhodnutí. Minimalistický styl vyprávění, rámovaný velkolepými obrazy maďarského venkova, dává vyniknout jak charakterům, tak emocím, ale jen tam, kde to má smysl. Je to přesně ten typ filmu, kde se sice nic moc neděje, ale potom přijde naprosto nečekaný vytržení z letargie, úplnej konec světa. Jenom poslední záběr je na pět hvězd. Fakt mě to dostalo. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Film, který je svým tématem hodně těžký, ale velice zajímavý. Nebyl to první film s gay tématikou, který jsem viděl, ale rozhodně to byl film, který mě svým rychlým a rázným koncem dokázal vyšokovat tak, že jsem celé závěrečné titulky strávil před televizní obrazovkou jen s otevřenou pusou a nevěřícným výrazem v obličeji. Přitom většina filmu vypadala tak nějak idylicky a skoro ospale. Mladý fotbalista, který se rozhodl pověsit kopačky na hřebík, přijíždí na maďarský venkov na statek zděděný po svém dědovi, za pomoci místního mladíka ho začíná renovovat a vzniká mezi nimi milenecký vztah. Záběry kamery přitom napovídají, že statek stojí na samotě, je zde klid a vlastně se tu nic zajímavého neděje. Ale konfrontace hlavního hrdiny s místními obyvateli poté, co se dozvědí o jeho orientaci, je více než výmluvná a nenechává diváka na pochybách, že tohle se může ještě vyvinout všelijak. Film nabízí příjemné a sympatické herce, zajímavý děj, i když, pravda, občas s delšími pauzami bez dialogů, pohodové záběry z venkova, ale i drama s hořkým koncem. Já jsem s tím, co jsem viděl, po divácké stránce spokojen, po lidské stránce znepokojen. Ale asi jsou místa, kde to opravdu takto ještě stále chodí. Uděluji čtyři hvězdy. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k vyvrcholeniu filmu bolo jeho predchádzajúce dianie pre mňa pocitovo príliš vlažné. Pritom potenciál tam bol obrovský. Takto je to len ďalší z dlhého radu filmov, ktorý prišiel a hneď zas odíde tak, ako tie búrky v ňom... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Země bouří mi v mnohém připomínala Zkrocenou horu - divák je svědkem postupně vznikajícího vztahu, jenž ale rozkvétá v době a prostředí, jež mu nejsou nakloněny, ať už jde o všudypřítomný vztyčený ukazováček ze strany církve, nebo nepřející venkovany, kteří nemají a nechtějí mít pro podobné vztahy pochopení. Jistý potenciál zde byl, nicméně i tak mi snímek přišel dialogově poněkud plochý, což je škoda. Samotné vyvrcholení bylo překvapivé a šokující, ale nedokázalo vytáhnout celý příběh z vod všednosti, v nichž se po většinu děje pohyboval. ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Některé sekvence, střihy, momenty mi přišly geniální. Ta atmosféra konce světa. Pak ale byly chvíle, kdy jsem to chtěl přetáčet nebo snad líp vypnout. Takovej průměr. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Maďarská odpověď na americkou Zkrocenou horu. 1) 36letý režisér a spoluscénárista Ádám Császi pojal svůj celovečerní debut jako ponuré východoevropské drama odehrávající se v maďarské vesnici. Homosexuální postavy popírají běžné stereotypy - jsou to všichni mužní chlápci, projevující se dravě a chlapsky, s absencí pro gaye tak typického vhledu a empatie. Moc nemluví, nemají moc co říci a to, co by chtěli vyjádřit, neumějí verbalizovat. Podle režiséra gay nesmí být synonymum pro slabocha - to je, říká, velmi zastaralé myšlení._____ 2) Pro 25letého Andráse Sütöa (hlavní postava Szabolcs) je to první celovečerní film stejně jako pro Ádáma Vargu (Szabolcsova vesnická láska Áron). 29letý Sebastian Urzendowsky (německý fotbalista Bernard) je už zkušený herec. Všichni tři jsou přesvědčiví ve všem, co před kamerou podnikají._____ 3) Film je inspirován skutečnou událostí, kdy dva gayové byli ubodáni třetím mužem._____ 4) Bezútěšné poměry maďarského venkova mě zaskočily. Neočekával bych, že pár set kilometrů od Prahy by mohly předsudky vůči gayům být tak živé a určující chování lidí...jako bychom se přenesli dobrých padesát let nazpět._____ 5) Spoiler. Neškodilo by, kdyby obsah (Febiofest) nevyzradil děj první hodiny filmu. Navíc je nepřesný: Szabolcs nechová tajně silné city k Bernardovi, ale Bernard k Szabolcsovi. Bernard nepřijíždí z Německa najednou, ale na základě Szabolcsova nevysloveného, nicméně jasného přání. Rovněž obsah Filmového festivalu ve Zlíně vyzrazuje příliš. Pouze obsah Letní filmové školy charakterizuje, o co jde. Abyste se k němu však dostali, budete si muset nejdříve přečíst obsah Febiofestu, který se zobrazuje na prvním místě. ()

Lucka.S 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut maďarského režiséra Ádáma Császi je silně atmosférickým dramatem o třech mladých gayích, kteří zápasí se svou sexualitou v homofobní atmosféře dnešního Maďarska. Film podle skutečné události ukazuje, jak prostředí plné nenávisti a omezenosti ničí životy a k čemu takové okolí a výchova mohou člověka dohnat. ()

Bukk 

všechny recenze uživatele

Jak si někdy ani nevšimnu, že už přes půl hodiny nikdo ve filmu nepromluví a vůbec mi to nevadí, tady by mi možná nějaký ten dialog navíc naopak vůbec neuškodil. Zase je to jeden z těch případů, kdy samotný příběh (i když je based on a true story) zdaleka nepokryje tu stopáž a ta výplň to taky nezachrání. K tý bych chtěla jen říct, že jakkoli krásné okolí to bylo, víc obvious to udělat fakt nemohli. Takže za mě se bouře opravdu nekonala. Snad jen ještě dodám - za dobrotu na žebrotu tady platí dvojnásob. Lust/love umí pobláznit, né že né. ()

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Zádumčivá tragédie ze soudobého chudého maďarského venkova, která přesně ilustruje popularitu tamních pravičáků a že si matka před vyzrazením synovy orientace měla uvědomit, že tohle v kombinaci s křesťanskou výchovou nepovede k tomu, že zmíněného syna jen zavrhnou, ale i zmlátí, znásilní, popálí a pochčijou. A nechci obviňovat oběť ani omlouvat pachatele, ale závěr se mi zdál i logický – byl to způsob, jak se zbavit své "slabosti" a znovu získat aspoň náznak respektu okolí. // 75% ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Dokonalé a do každého detailu dotažené titulky od ZuzanQy!! Skvělý počin režiséra Ádáma Czásziho, především výborné a zajímavé zpracování, lehce nemotorné erotické scény, i když se heteráčci snažili … Celkově překvapení a velká spokojenost, jen … jakobychom neměli jako minorita té deprese v životě a společnosti více než dost, ještě si jí ve velkém přidáváme i ve filmovém umění … 77810 ()

mclovin077 

všechny recenze uživatele

Závěr tak nečekaný, až z toho mrazí... Jinak kvalitní snímek o "trojici", hlavní hrdina ví, že je gay, ale neví koho chce, Němec ví že je gay a koho chce a Maďar pro změnu neví zda je gay a neví koho chce... Nečekejte přestřelku dialogů, ale za to krásné záběry na maďarský venkov. A že je ještě dnes Maďarsko tak pruderní země pro gaye jsem nevěděl.... ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Mladí gayové hrají fotbal, milují se a žárlí, navíc v nepřátelském prostředí. Sugestivní, ale zdlouhavé.(max.50%) ()

doff 

všechny recenze uživatele

Mladý fotbalista se vrací po neúspěšném zápase z Německa na rodný maďarský venkov. Venkov pro gaye většinou nebývá idylický a platí to i tady. Tři mladí gayové si potřebují ujasnit, kdo koho miluje, kdo s kým chce zůstat. (Jeden si potřebuje ujasnit i sám sebe.) Kamera a minimum dialogů umocňují atmosféru filmu. Příběh pozvolna plyne ke svému zdánlivému happyendu. Avšak venkovská komunita má široce otevřené oči, rodí a modifikuje své členy – gaye (i ty nepřiznané) nevyjímaje. Dramatický konec filmu jakoby se nehodil k jeho předešlému pomalému a lehce unylému příjemnému tempu. Zde však podle mě přesně zapadá. Neřešitelný konflikt – tenze, kterou jeden z hlavních hrdinů má, se může zmírnit jen jediným způsobem a to tak, že zmatek, bezvýchodnost situace, zlobu (na sebe i okolí) nasměruje dovnitř proti sobě anebo ji nechá vytrysknout vně. Konec filmu si tak v ničem nezadá s konci antických tragédií. 90 %. ()

Schizoid 

všechny recenze uživatele

broderskab (chlast - kúpanie - intimita) + freier fall (nerozhodnoť medzi konvenčnosťou a citmi) + vlážnosť = toto. na druhú stranu reflexia rurálnosti ()

Dexies 

všechny recenze uživatele

moc se v tom filmu nenamluví, ale to není vůbec na škodu ... hlavní postava je sympatická, mírně zakřiknutá a jeho "nevím co chci" je úžasné ... bohužel to celkem vystihuje dnešní realitu "snášenlivosti" ostatních lidí ... hezké drama dle true :) ... podobný film je od Xaviera Dollana Tom na farmě ... nicméně Ádám jasně vítězí a to jak scénami tak i propracováním ... ()

boris92 

všechny recenze uživatele

Film a s veľmi zaujímavým a strhujúcim dejom a veľkým potenciálom no bohužiaľ premrhaním. Postavy boli vykreslené slabo. Jediné čo vieme je že Szabi uteká pred svojim životom, a neprebudený Aron je dedinský truľko čo ho každý zbije. No a potom je tu ešte chalanisko čo došiel presvedčiť svojho frajera aby sa vrátil za ním a hral fucik. Film na mňa pôsobil rušivým dojmom. Neustále som bol nútený premýšľať prečo konajú postavy tak ako konajú. Tiež niektoré scény by si zaslúžili oveľa väčšiu pozornosť a naopak iné ( napríklad celá scénka príchodu až po odchod Szábiho domou za otcom ) by som úplne nahradil a skrátil. Film neustále viazol a mal tempo ako suchý rezeň v krku niektoré scény boli podľa môjho vkusu dlhšie ako by mali byť. Snímok tak stratil celkovo švih a aj keď kamera bola veľmi dobrá. Katastrofálny strih však pochoval akékoľvek zvyšky toho čo mohol byť inak dobrý film. ()

Rajca 

všechny recenze uživatele

Je až neuveriteľné, že napriek 21. storočiu je téma homosexuality stále tabuizovaná. A tak je fajn, že vznikajú filmy ako Krajina búrok, ktoré poukazujú na nezmyselnosť homofóbie. Dej vyznieva veľmi autenticky a zaujímavé je aj jeho zasadenie na maďarsky vidiek, čo umocňuje nezmyselnosť predsudkov na pozadí tradičného ponímania "zdravých" vzťahov. Jeden z hlavných protagonistov vo finále tuto tiahu neunesie a podľahne tlaku okolia. Tragické vyústenie milostného trojuholníka je volené zámerne, aby spoločnosť konečne prestala ľudí polarizovať na základe sexuálnej, alebo skôr lepšie povedané citovej orientácie. Emočne síce nedosahuje silu "Skrotenej hory", každopádne však stojí za zhliadnutie. ()

Nicek 

všechny recenze uživatele

Velmi poutavý snímek, a to především pro LGBT komunitu, které tento film nabízí zcela nový a neotřelý, filmový zážitek. Minimalismus, ticho a naturalismus jdou ruku v ruce celý film. Hlavní hrdinové působí velmi sympaticky, ale místy až fádně či mdle. Nečekejte výbuchy emocí či hysterie. Vše je však velmi dobře promyšleno. Film neztrácí na napětí a celou dobu jen připravuje půdu pro závěrečnou scénu, která si díky takovému, předchozímu vykreslení zaslouží co možná nejvyšší uznání. Doufejme jen, že Ádám Császi neusne na vavřínech a vytvoří další snímek takové kvality. ()

Reklama

Reklama