Reklama

Reklama

Pierrot lunaire

(festivalový název)
  • Německo Pierrot Lunaire
Experimentální / Hudební
Německo, 2014, 51 min

Obsahy(1)

Na základě básnického cyklu od Alberta Girauda a z něj vycházející hudby Arnolda Schoenberga vystavěl kanadský experimentátor Bruce LaBruce v berlínském divadle Hebbel am Ufer adaptaci a následně i její netradiční filmový záznam. Mladá žena se obléká jako muž a svede pohlednou dívku, která nemá ponětí, že svůdník je vlastně svůdnicí. Když je ale podvod odhalen, city svedené dívky se paradoxně nezmění. A ta, která ji svedla, se rozhodne dívčinu otci dokázat svou maskulinitu. Vyzývavý, záměrně přepjatý a expresivním herectvím prodchnutý snímek může připomenout tvorbu předního queer filmaře Dereka Jarmana či vizualitu tvůrčí dvojice Pierre et Gilles, především ale staví na vlastním osobitém výrazivu. To spojuje prvky tradičního melodramatu i atonální hudbu a do značné míry tak navazuje na kombinaci zažitého a nového, typickou i pro Schoenbergovy kompozice, který svou tvorbu navíc také zakotvil v prostředí kabaretu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (8)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Básně Alberta Girauda v německém překladu vyprávějí příběh, zatímco dialogy nahrazují mezititulky jako v němém filmu. Transsexuální zápletka tohoto převážně černobílého experimentu směřuje děj od výchozí situace s humorným nadhledem až ke krvavému finále. Díky rozumné stopáži jsem se docela dobře bavil (70%). ()

pankreminek odpad!

všechny recenze uživatele

Škoda, že jsem si před projekcí nepřečetl, že majestro Bruce La Bruce je režisér Německýho gej porna, mohl jsem si ušetřit nejdelších 23 minut mého života a ano jsem si vědom, že to bylo dlouhý 51 minut. Vskutu experiment to teda byl, jak to prezentovali v programu MFF KV, experiment jestli to někdo vydrží do konce. ()

HouseMK odpad!

všechny recenze uživatele

MFF KV 2014 Nejhorší film, jaký jsem zatim v životě dokoukal do konce. A to jen proto, že jsem seděl uprostřed řady a nechtěl jsem obtěžovat ostatní, byď by to pro mnohé bylo vysvobozením. Navic jsem měl celych 51 minut (délka je největší pozitivum filmu) prsty v uších kvůli uši trhající a snad na maximum zesílené "hudbě" doplněné o německy řvaný recitativ hlavni představitelky mužské role. Pro mě nepochopitelný kus umění snaží se nejspíš o pomstu všem, kteří chodí na filmy o lesbičkách kvůli vidině nahých krásných dívčích těl. Spam: Přes minutu trvající detail masturbace mužského ohanbí s mohutným výronem semene do kamery jsem od filmu ve Varech opravdu nečekal! ()

rakosabasta 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit experiment jako něco úplně špatného. Plus je rozhodně metráž. Být to experiment korejský, asi by to bylo na šest hodin, ale takhle to šlo ustát... Obsah je kapku zavádějící, kdyby byl film uváděn rovnou jako experimentální sonda do duše transsexuála, možná by se setkal s kladnějším přijetím. Kapku matoucí je německý poetický text deklamovaný hlavní postavou a anglické mezititulky posouvající děj - třetí straně to chvilku trvá, než se chytne toho, že musí sledovat obě polohy a nečekat jen na jednu... ()

Reklama

Reklama