Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Leena Kataja (Leni Katajakoski) je profesorkou historie na dívčím lyceu. Má dva ušlechtilé cíle: učit a vychovávat k ctnosti. I proto zatrhla děvčatům na konec roku závěrečný ples. Už takhle nebyla oblíbená, ale teď se stala doslova objektem nenávisti. Místo plesu zorganizovala třídě výlet na neobývaný ostrov se zříceninou staré pevnosti. Jenže ten ostrov není právě teď neobydlený, táboří tu – aniž by to kdokoli věděl – jeden malíř. Zatímco děvčata i s učitelkou si užívají letního počasí, malíř si na tajňačku užívá výhledů na mladé ženy. A třebaže je Leena pro své studentky nejnenáviděnější odpornou plesnivou starobou, pravdou je, že v pětadvaceti je to krásná, štíhlá blondýnka a malíř to dovede ocenit. Udělal si i rychlými tahy do skicáře náčrt. Vedle krajinek či dramatických obrazů moře bude moci na budoucí výstavě předvést i portrétní umění.
Když se všechny unavily koupáním a hrami na břehu a i opalování už je začalo nudit, vyrazily na procházky, ale s profesorkou historie jít do pevnosti odmítly studentky jedna jako druhá. Mezi nimi byla zejména jedna, která o profesorce nikdy nemluvila jinak, než jako o té „kryse“. Měla na ni velkou pifku. Byla totiž právě jí před pár dny přistižena, jak se líbala v podchodu s klukem! Na mužské ostatně Ritva (Pirkko Mannola) působila jako magnet všude. Koneckonců i zde, kde byl jeden jediný, odhalila malířův tábor a nechala se pozvat na svačinu. Když se trousily z procházky, vycítila příležitost k odplatě – odplout bez profesorky. Pomsta to bude o to sladší, že teď bude moci „krysu“ vydírat, že strávila noc sama s mužem na ostrově. Až do vyučování druhého dne se nepřišlo na to, že Leena chybí a když to prasklo – byla to její úplně první absence – byl to sám ředitel lycea, kdo pro ni plul na ostrov. Přesto skutečně bláznivá dobrodružství na učitelku teprve čekají.
Ve městě se chystá vernisáž a vedení školy i s naší strážkyní morálky jde zkontrolovat nezávadnost obrazů. Mezi umělci, kteří zaslali svá díla na výstavu, je i Pertti Rinne – malíř z ostrova. Naneštěstí projevil značnou dávku fantazie, když na základě skicy z pláže namaloval Leenu s mořem v pozadí zcela nahou a v opravdu velkém formátu. To plátno musí zmizet! A tak se ze ctěné učitelky stává kvůli záchraně reputace postupně zlodějka obrazu, bytový lupič, i členka místní bandy. Považují ji za celostátně hledanou nepolapitelnou Lenu, ba dokonce za lehkou holku! A když se do vyšetřování krádeže obrazu zapojí i místní nepříliš bystrý, o to však ambicióznější policejní náčelník, má na krku i vraždu… (chamonix)

(více)

Reklama

Reklama